Gdzie maraton na wiosnę 2018

Informacje o nowych biegach, wrażenia, przemyślenia, poszukiwanie towarzystwa i inne startowe duperele.
Awatar użytkownika
javai
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:49:29
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Zawsze biegałem maraton raz w roku jesienią w Poznaniu (z jednym wyjątkiem na Berlin). Leniwy jestem i nie chciało mi się niegdzie jeździć.
Zawsze poprawiałem wynik chociaż w tym roku zamiast maratonu zrobiłem 52km na Forest Run.
Chcę tym razem pobiec coś na wiosnę i zawalczyć o życiówkę - obecna to 3:11:25. Może złamać trójkę :-)
Czyli jakaś szybka trasa wstępnie myślałem o Krakowie 22.04, w Gdańsku jest 15.04 z Orlenem jak zwykle nie wiadomo co.
Czy ktoś może coś poradzić - z celem lepiej się trenuje jak wiadomo.
Po co ja biegam?
PKO
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
Awatar użytkownika
javai
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Też myślałem o Dębnie ale parę osób mi odradzało. Może wiać i w sumie to maraton w polu, mało kibiców etc.
Po co ja biegam?
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Na złe warunki pogodowe możesz trafić w każdej lokalizacji - gwarancji nie masz.
Inną sprawą jest to, czy do robienia życiówki potrzebujesz dużej ilości kibiców :oczko:
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
marcinnek_
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:57
Życiówka w maratonie: 3:04:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Chętnie też się dowiem. Od dwóch lat biegam Orlen i generalnie polecam, ale może już wystarczy. Najbardziej chyba mi przeszkadza układ trasy, jedyny na który zgadza się miasto, MW na jesień też tak ma, długo i prosto na południe, długi i prosty powrót na północ. Gdy wieje jest to bardzo uciążliwe, jednak łatwiej by było, gdyby trasa bardziej kręciła i warunki częściej się zmieniały.
Motto: ...by dzisiejszy trening był jutro tylko rozgrzewką.
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
Awatar użytkownika
javai
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Marcin Fehlau poleca na wiosne Krakow a odradza Debno
Po co ja biegam?
marco1980
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:33
Życiówka w maratonie: 3:07:40

Nieprzeczytany post

javai pisze:Też myślałem o Dębnie ale parę osób mi odradzało. Może wiać i w sumie to maraton w polu, mało kibiców etc.
Jestem z Dębna i może nie będę zbyt przekonujący. Ale Dębno ma naprawdę super płaską trasę. Poznań i Łódź się chowają. Nie wiem jak W-wa. Fakt, przy wietrze zachodnim jakieś 15 km masz pod wiatr. Ale reszta trasy nie koniecznie.
andros
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Biegłem Dębno, Orlen i Kraków. Jeśli miałbym gdzieś wrócić to najchętniej do Krakowa.
marcinnek_
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:57
Życiówka w maratonie: 3:04:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Na mój radar ostatnio wpadła Praga. 6 maj, gold label IAAF, podobno bardzo płasko i szybko.
Motto: ...by dzisiejszy trening był jutro tylko rozgrzewką.
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
rufuz

Nieprzeczytany post

Ja polecam Hamburg w kwietniu. Moze troche daleko ale genialnie organizowany maraton i szybka i fajnie poprowadzona trasa. Jak ktos lubi duzo kibicow na trasie to Hamburg slynie m.in. wlasanie z ilosci kibicow. Ilosc uczestnikow ok 20 tys. Ja wlasnie w Hamburgu zlamalem 3h.
PawelS
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Hamburg jest super, tylko tam zwykle pada deszcz. Jak ja biegłem to na szczęście tylko kapuśniaczek :oczko:
Na przyszły rok polecam Wiedeń. To będzie 35. okrągła rocznica zapowiadana z dużą pompą. Piękna trasa, chociaż z Schoenbrunn do półmetka jest pięć kilometrów trochę pod górę, poza tym raczej płasko. Pasta Party w ratuszu z miejscowym specjałem Kaiserschmarrn zamiast makaronu jest nie do pobicia (jak ktoś koniecznie chce makaron, też dostanie)! Tak to wygląda :hej:
http://www.vienna-marathon.com/?surl=41 ... adingparty
Ewentualnie też fajny, ale znacznie bardziej kameralny jest Salzburg. To będzie 15. okrągła rocznica też zapowiadana z dużą pompą. Trasa dość płaska, a miasto na pewno warte odwiedzenia. Co prawda też często leje. W zeszłym roku wprawdzie dopiero od 30. km, ale za to solidnie :bum: Tu informacje:
http://www.salzburg-marathon.at/
Też godny polecenia jest Duesseldorf. Tu akurat pod koniec kwietnia 2 lata temu było blisko zera i z błękitu przywalił śnieg. Ale ja miałem i tak szczęście, bo ci, co kończyli później załapali się na ulewę. Miasto piękne + chyba 6 browarów (polecam Uerige, bardzo ciekawe piwo sprzedawane prosto z browaru na ulicy). Warto spróbować również miejscowego likieru Killepitsch. W jednym sklepiku jest sprzedawany na kieliszki przez okienko prosto z ulicy :hahaha: Tu strona maratonu:
http://www.metro-marathon.de/
A sam to jeszcze nie wiem gdzie się wybiorę :niewiem: Nie chcę się powtarzać, korci mnie Hannover tylko nie zdążę się chyba zregenerować, bo to będzie 2 tygodnie po ostatnim starcie na nartach biegowych (30 + 42 km :bum: ). Ewentualnie może przełożę start na ciut później i zaliczę Kopenhagę albo Sztokholm?
kantalarski
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 1:00

Nieprzeczytany post

Awatar użytkownika
Marc.Slonik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:12
Życiówka w maratonie: 3:23:55
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Biegłem Rotterdam w tym roku. Szczerze polecam. Super płaska trasa, mistrzowska organizacja.
Awatar użytkownika
ziko303
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45:16
Życiówka w maratonie: 3:48:40

Nieprzeczytany post

Tak Rotterdam jest super, jeżeli chodzi o kibicowanie to nie wiem czy nie lepszy niż Berlin. Wiedeń również super.
Co do Pragi to trasa nie jest taka płaska, chociaż jak na położenie Pragi to można powiedzieć, że płaska :oczko: Ja w 2018 wybieram Hannover.
Blog

Komentarze

5k 21:55 (2018) / 10k 45:16 (2020) / HM 1:40:34 (2017)/ M 3:48:40 (2016)

Obrazek
Awatar użytkownika
KrzysiekJ
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:00 z treningu
Życiówka w maratonie: 2:57:26 atest

Nieprzeczytany post

@Javai
W Gdańsku przez trzy ostatnie lata maratonom wiosennym towarzyszył wiatr (zarówno w edycji majowej jak i kwietniowych).
Niemniej nie jest to jakoś bardzo uciążliwe.
Trasa przyjemna, organizacja przyzwoita.
Powinna się zebrać grupa na 3h z pacemakerem.

Mogę zarekomendować tą imprezę.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ