Nowa książka o bieganiu

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
krzysiekk
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:49
Życiówka w maratonie: 2:59:44

Nieprzeczytany post

Niedawno, przy okazji biegu ulicznego w Gdańsku natknąłem się na nową pozycję książkową o bieganiu. Patrzę na okładkę wystawionej na stole książki, potem na sprzedawcę i ... okazuje się, że jest to ta sama osoba. I to nie byle kto tylko Jerzy Skarżyński. Jak się później dowiedziałem czołowy polski długodystansowiec z lat 80-90. Pobieżnie przejrzałem, a że nie miałem przy sobie pieniędzy postanowiłem ją czym prędzej zamówić. Od Jacka dowiedziałem się, że ma stronę www.skarzynski.pl i tam znajdę potrzebne informacje. Dziś rano, po dwóch dniach od zamówienia dostałem przesyłkę. Zacząłem czytać, a ponieważ mam urlop, już skończyłem! Przyznaj się, że od dawna żadna książka tak mnie nie wciągnęła. Przestrzegam, że moja recenzja będzie podejrzanie entuzjastyczna.

"Biegiem po zdrowie" napisana jest przystępnym językiem. Dla mnie jest to swego rodzaju encyklopedia biegania. Konstrukcja książki jest pomyślana tak, że na wstępie zawiera porady dla początkujących - jak zacząć biegać i nie zniechęcić się. Jest rozdział na temat obuwia, ubioru i akcesoriów. Dalej świetne rozdziały na temat techniki biegu, teorii biegu, środków treningowych (to te słynne skróty: SB, TR, WB, WT, BNP). Kolejne rozdziały poświęcone są planom treningowym, strategiom startowym, diecie i wspomaganiu, kontuzjom. Jest też rozdział poświęcony biegaczom z nadwagą. Morze informacji na 240 stronach. I nie są to suche fakty. Autor często odnosi się do konkretnych sytuacji z jego kariery zawodniczej. Sypie ciekawostkami.

Książka niedroga 30 zł + 5 zł za przesyłkę, bo sponsorowana. Widać to jedynie w dziale obuwie i akcesoria, gdzie dokładnie opisane są produkty sponsorów a nie ma na przyład o obuwiu New Balance i
Polarkach.

Podsumowując, jest to książka którą powinien mieć każdy początkujący amator długich dystansów, do których sam się zaliczam.

A teraz naładowany wiedzą teoretyczną idę układać plan treningowy na najbliższy rok :)

(Edited by krzysiekk at 6:59 pm on Aug. 10, 2002)
[url=http://www.biegajznami.pl/GT]forum Grupy Trójmiasto[/url], [url=http://www.grupatrojmiasto.digimer.pl]Strona GT[/url], [url=http://www.grupatrojmiasto.digimer.pl/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=13&Itemid=21]GT Challenge 2007[/url]
PKO
Awatar użytkownika
Janek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Przed paroma minutami Jerzy Skarżyński był gościem Henryka Sytnera w "Medalu dla Każdego" (III Program Polskiego Radia). Reklamował rzecz jasna w/w książkę, może się skuszę. Jerzy Skarżyński wybiera się chyba na Mistrzostwa Świata Weteranów w Maratonie w Poczdamie.

Na koniec programu zapraszano na imprezy biegowe w Płońsku i KODNIU, choć H. Sytner jak mnóstwo ludzi BŁĘDNIE powiedział "Kodeniu".

(Edited by Janek at 7:08 pm on Oct. 4, 2002)

(Edited by Janek at 7:09 pm on Oct. 4, 2002)
Największym zagrożeniem dla człowieczeństwa jest zwarta większość [i](H. Ibsen)[/i]
   [url=http://www.maratonypolskie.pl][b]Maratony Polskie[/b][/url]
Awatar użytkownika
Bennet
Administrator
Administrator
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Książka "Biegiem po zdrowie" to faktycznie lektura obowiązkowa dla biegaczy. Polecam! :taktak:
No i co mam tu teraz napisać? ;)
Awatar użytkownika
Irko S
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Gratulacje dla p. Jurka Skarżyńskiego !
Brąz na ME Weteranów w Poczdamie, na 10 000 m 32.46,89.
Oto przykład biegania po zdrowie.
Awatar użytkownika
Dawidek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nabyłem tą książke przy okazji startu w Pile. Sam autor wpisał mi dedykacje - dzięki.

Uważam, iż jest chyba lepszą lekturą od "Poradnika RW" - prostsza, ciekawsza - polecam ten 30 zł wydatek: hej:
Awatar użytkownika
Deck
Ekspert/Fizjologia

Nieprzeczytany post

Zamowilem, Zaplacilem, Zaczytalem sie.
Moim zdaniem pozycja mocna, na pewno warta zakupienia, czytalo mi sie lepiej niz Poradnik Biegacza RW, ale ciesze sie ze mam obie te ksiazki. Mysle, ze sie dosc ladnie uzupelniaja.
kto biega ten nie lebiega
ENTRE.PL Team
SBBP.waw.pl
Awatar użytkownika
soltys
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Tez zamowilem, i tez sie zaczytalem :) Tym bardziej ze zadnych fachowych pozycji wczesniej nie przerabialem. Poki co czekam jeszcze na - "Lore of running", "Daniels' running formula" i dwie ksiazki Sally Edwards o bieganiu z monitorem serca. Wtedy dopiero sie zaczytam :)
gg/944471
Awatar użytkownika
Daaga
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Soltys, a ktore ksiazki Sally Edwards zamowiles?
Awatar użytkownika
soltys
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

"Sally Edwards' Heart Zone Training: Exercise Smart, Stay Fit and Live Longer"
- ta pozycja jest nowa wersja ksiazki wymienionej na stronie sportprofilu, tak przynajmniej gdzies wyczytalem w opisie
"The Heart Rate Guidebook to Heart Zone Training"
- kolejna, nowsza.
No ale szczegolow nie znam... jeszcze .. :)

(Edited by soltys at 7:29 am on Sep. 9, 2002)
gg/944471
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Polecam za posrednictwem Janka Marchewki pozycje Jurka .
Janek , czolowy dlugodystansowiec kraju ( nawet obecnie w edycji weterana ) i mistrz Polski na 10 km , jest oczarowany jezykiem ksiazki , pisanym wprost i dla kazdego .

Czy ktos z Was po oczytaniu sie podjal meska decyzje i skontaktowal sie z Jurkiem , deklarujac chec podjecia wpolpracy ?

Mezczyzni wystap !
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
Awatar użytkownika
Janek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jestem w trakcie czytania książki J. Skarżyńskiego... Zobaczymy. Przeszkodą jest chyba to, że do planów treningowych z prawdziwego zdarzenia trzeba mieć masę niezagospodarowanego czasu.
Awatar użytkownika
Puman
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Miałem niewątpliwą przyjemnośc przeczytania tej pozycji (jestem równiez szcześliwym posiadaczem książki) i polecam ją bardzo, ale...
Jest w niej napisane (poruszałem temat na naszym forum) że biegając powyżej 130HR nie spala się tłuszczu ani grama.
Większość forumowiczów uważa inaczej, więc ... :niewiem:
Czekam na opinie, pozdrowionka
ArthurP
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Quote: from Puman on 11:09 pm on Oct. 4, 2002
biegając powyżej 130HR nie spala się tłuszczu ani grama.
Nie chcę być okrutny ale moim zdaniem, takie stwierdzenie, obnaża głeboką ignorancję autora.
[url=http://www.sbbp.pl][b]SBBP[/b][/url] m/f
Awatar użytkownika
Puman
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Cytat z ksiązki autorstwa Jerzego Skarżyńskiego "Biegiem po zdrowie" str.39:
"...Jeśli wysiłek będzie niewielki (tetno do 130, czyli do 22 ud.\10''), organizm szybko sięgnie do rezerw tłuszczowych. Zbyt ambitni, próbujący bic rekordy szybkości, spalać będą jednak nie tłuszcz, ale...węglowodany! NIE POZBĘDZIESZ SIĘ GO ANI GRAMA ! Pamietaj o tym jesli dopadnie cię ochota na "podkręcenie śruby"..."
Awatar użytkownika
stachnie
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 3:10:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Kupiłem wyż. wym. w Poznaniu, rzecz jasna z dedykacją. Na razie pobieżnie przejrzałem i już widzę, że się bardzo przyda - jestem mocno "do tyłu" jeśli chodzi o teorię.

Pozdrawiam,

Sławomir Stachniewicz
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ