1 sezon biegowy - rozpoczecie faktycznych treningów

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Krzemien
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 1:08:00
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,

Biegam od bardzo niedawna. Samo okreslenie biegam jest lekkim nadużyciem. Gdyż zaczałem sie poruszac, potem truchtać na poczatku maja tego roku. Tak naprawde nie biegałem dla samego biegnia tylko traktowałem to jako formę odchudzania. Zadziałało - schudlem ponad 40 kg do dzisiaj ( z 136 do 92kg ). Tak wiec moj poprzedni level to była kapana i teraz doszedłem wreszcie do momentu gdzie jestem w stanie, choc dosc ciezko przebiec 10km. Ostatnio skoczyłem na dystans 10km na Ultrajanosiku i tam zrobiłem 01h:08min - gdzie naprawde juz więcej wycisnąc z siebie nie mogłem i to musiałem na 8 km zwolnic z truchtu do 15-20 sekund marszu.

Okazało się ze bieganie mnie wkręciło i chetnie pogryzę temat pracy nad kondycją, zwiększaniem tempa. Narazie chcialbym sie skupic na dystansie 10km i technice, oddychaniu itp.

Tak wiec, moje aktualne tempo które jestem w stanie utrzymac to +/- 7.15-7.30 min /km. Przez pierwsze 5 km tętno jest w okolicac 140-145, po czym na 7-8 km juz jest 175 i naprawde juz nie jest to tak luzny bieg jak pierwsze 5, ostatni kilomter to juz jest bez zadnej mozliwosci przyspieszenia.

Zaczałem program treningowy z Endomondo gdzie standardowo chca zebym sie rozbiegał tempem troche ponizej 8 min/km - ogolnie nabijajac kilometry. Chetnie biegam rano i to codziennie. Przyzwyczaiłem sie do tego i nie chce robic zbyt wielu wolnych dni. Rytm wstawiania i biegania jest dla mnie optymalny. Nie wstane raz, to sie rozciagnie do 2 dni itp. W niedziele robie sobie wolne od biegnia, ale wtedy zazwyczaj jest grany rekreacyjnie rower, albo po prostu parogodzinny luzny spacer - bez wysiłkowe rzeczy.

Nigdy nie skupialem sie na formie biegu, kadencji itp.

Co na takim poczatkujacym etapie byscie polecili ? na czym sie skupić ? Czy programy z Endomondo sa dobre jakosciowo ? Moze jakis inny.
Ja raczej słucham organizmu i nie trzymam sie w 100% programu, ale zawsze jest to jakas wytyczna dla mnie od której sie odbijam w kontekscie zapotrzebowania na interwaly itp.
PKO
Awatar użytkownika
b@rto
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38

Nieprzeczytany post

Te z Endo są średnie, ale jesteś początkujący i nie zaszkodzą. :) Ważne, żebyś nie latał każdego treningu na maksa. Jak tam Ci piszą 8/km to żebyś tak biegał - nie na maksa.
Inną opcją jest dobranie treningu do obecnego poziomu (poprzez Test Coopera). https://bieganie.pl/uploads/knowyourpace_broszura.pdf
Krzemien
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dobrze sie sklada bo mam w grafiku test Coopera we wtorek. Zobaczymy co mi wyjdzie.
Krzemien
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Nie ma zaskoczenia - wyszlo mi 2.17 km przy serduchu od 160 d 180 na sam koniec.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ