plan treningowy 800 m

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
szymon_szym
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: 3:52:14

Nieprzeczytany post

Czołem!

Czytam sobie o treningu pod 800 metrów. Nie interesują mnie plany wyczynowców, tylko coś do zrealizowania przez zwykłego śmiertelnika. Znalazłem bardzo sensownie wyglądający wpis takiego gościa:

https://800mtraining.wordpress.com/

Co sądzicie o takim podejściu?
PKO
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Weźmy ten fragment:
7: Plyometrics+8x100m fast strides. 2 min recovery (400m pace)
8: 50 min easy jog
9: 7x600m. 2 min rest +general strength/core (3k pace)

Nie wiem o jakiej intensywności plyo myśli autor, ale jeśli będzie to robione na pół gwizdka, to może się okazać, że na drugi dzień te 7x600m będzie wchodzić dużo łatwiej niż na trzeci dzień.
Podpowiedzi można szukać w tym artykule, gdzie jest mowa o wstępnym przygotowaniu tkanek do większego sprężynowania. Nazwane jest to wzrostem potencjału tkanki do przechowywania energii elastycznej (mniejsza histereza). taki stan można wywoływać poprzez dopracowanie intensywności pobudzenia i utrzymuje się on potem do kilkunastu godzin. Niestety jak się przegnie, to można zapomnieć o szybkim bieganiu i nawet rozbieganie jest męką.
Awatar użytkownika
szymon_szym
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: 3:52:14

Nieprzeczytany post

Najbardziej się boję nawarstwiania obciążeń, więc po treningu funkcjonalnym nie robiłbym od razu robił nic szybszego, tylko się zregenerował. Te 600m to tylko jeden akcent z wielu, więc nie ma chyba sensu jakoś specjalnie pod niego się szykować.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Takie rzeczy jak kolejność treningów wychodzą w praktyce. Nawarstwianie obciążeń to problem, który trzeba obserwować, bo trudno to przewidzieć. Na twoim miejscu stawiałbym na permanentny tapering, bo do tego sprowadzałoby się dbanie o pełną regenerację.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ