Najważniejsze dla was parametry na głównym ekranie zegarka
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 50:20
- Życiówka w maratonie: brak
Hej:)
pochwalcie się, jakie wg. was parametry biegu są "most important" w zegarkach:) czyli, co ustawiacie w jakich proporcjach po latach doświadczenia w biegach z zegarkami treningowymi.
Może zacznę od siebie:)
Obecnie Garmin 735xt- automatyczna zmiana ekranów co 3 sek.
ekran 1-podzielony na 4 parametry: łączny czas, łączny dystans, średnie tempo bieżącego okrążenia (oczwyiście równie 1km), i średnie tempo z całości od startu.
ekran 2- Tętno w bpm, oraz aktualna strefa treningu w oparciu o Rezerwę tętna a nie o HR Max (uważam za o wiele. bardziej adektwante)
ekran 3- virtualny partner (ustawiamn zgodnie z założeniem średnie go tempa na każdy trening zależnie od założeń)
ekran 4- parametry dynamiki: aktualny rytm (ilość kroków-kadencja), balans noga lewa i prawa (którą nogę bardziej obciążam albo jak kto woli, na którą bardziej kuleję;)), i długość kroku
Tak biega mi się najlepiej. Chociaż najważniejszy jest dla mnie cały główny ekran nr 1. mógłbym biegać nawet bez sprawdzania pozostałych parametrów, ale te z ekranu 1 są dla mnie wyznacnzikami, których pilnuję cały czas;)
A wy?
pochwalcie się, jakie wg. was parametry biegu są "most important" w zegarkach:) czyli, co ustawiacie w jakich proporcjach po latach doświadczenia w biegach z zegarkami treningowymi.
Może zacznę od siebie:)
Obecnie Garmin 735xt- automatyczna zmiana ekranów co 3 sek.
ekran 1-podzielony na 4 parametry: łączny czas, łączny dystans, średnie tempo bieżącego okrążenia (oczwyiście równie 1km), i średnie tempo z całości od startu.
ekran 2- Tętno w bpm, oraz aktualna strefa treningu w oparciu o Rezerwę tętna a nie o HR Max (uważam za o wiele. bardziej adektwante)
ekran 3- virtualny partner (ustawiamn zgodnie z założeniem średnie go tempa na każdy trening zależnie od założeń)
ekran 4- parametry dynamiki: aktualny rytm (ilość kroków-kadencja), balans noga lewa i prawa (którą nogę bardziej obciążam albo jak kto woli, na którą bardziej kuleję;)), i długość kroku
Tak biega mi się najlepiej. Chociaż najważniejszy jest dla mnie cały główny ekran nr 1. mógłbym biegać nawet bez sprawdzania pozostałych parametrów, ale te z ekranu 1 są dla mnie wyznacnzikami, których pilnuję cały czas;)
A wy?
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Bieżące tempo
Bieżące tętno
Dystans
Reszta w zależności od treningu, ale ponieważ raczej rzadko "trenuję" to to co wyżej mi wystarcza.
Ale nie wyobrażam sobie, żeby mi się automatycznie zmieniało.
Bieżące tętno
Dystans
Reszta w zależności od treningu, ale ponieważ raczej rzadko "trenuję" to to co wyżej mi wystarcza.
Ale nie wyobrażam sobie, żeby mi się automatycznie zmieniało.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
Jak biegam BS lub jakiś jednostajny bieg, używam jednego ekranu z czterema polami:
- całkowity dystans
- całkowity czas
- średnie tempo
- średnie tempo okrążenia
Kiedy idzie zaskakująco lekko/ciężko, czasami przełączę się na ekran z tętnem, ale po chwili wracam do ekranu głównego. I tak biegnę biegnę na samopoczucie.
Przy bardziej skomplikowanych treningach (wgrywanych z Garmin Connect) używam innego ekranu, który wybierany jest automatycznie przez zegarek przy uruchomieniu treningu:
- pokonany dystans/czas powtórzenia
- ile zostało czasu/dystansu do końca powtórzenia
- średnie tempo powtórzenia
Kiedy robię treningi tempowe/interwały tempowe, to używam jeszcze innego ekranu:
- czas okrążenia
- długość okrążenia
Na zawodach podobnie jak w prostych treningach:
- całkowity czas
- całkowity dystans
- średnie tempo
Nie wyobrażam sobie, żeby ekrany danych miały mi się automatycznie przełączać.
- całkowity dystans
- całkowity czas
- średnie tempo
Kiedy idzie zaskakująco lekko/ciężko, czasami przełączę się na ekran z tętnem, ale po chwili wracam do ekranu głównego. I tak biegnę biegnę na samopoczucie.
Przy bardziej skomplikowanych treningach (wgrywanych z Garmin Connect) używam innego ekranu, który wybierany jest automatycznie przez zegarek przy uruchomieniu treningu:
- pokonany dystans/czas powtórzenia
- ile zostało czasu/dystansu do końca powtórzenia
- średnie tempo powtórzenia
Kiedy robię treningi tempowe/interwały tempowe, to używam jeszcze innego ekranu:
- czas okrążenia
- długość okrążenia
Na zawodach podobnie jak w prostych treningach:
- całkowity czas
- całkowity dystans
- średnie tempo
Nie wyobrażam sobie, żeby ekrany danych miały mi się automatycznie przełączać.
-
- Zaprawiony W Bojach
Czyli widzę, że główne ekrany mamy ustawione podobnie;) co do automatyczne przeijania, w trakcie biegu chcę znać wszystkie parametry, i co jakiś czas klikanie w przyciski mnie irytowało, dlatego jak przesiadłem się na autoprzewijanie zrobiło mi się bardziej komfortowo:) ekran przewija się co np 2-3 sekundy, więc nawet jak zerknę szybko na zegarek, i akurat nie widzę tego co potrzebuję, czekam 5 sekund i zerkam znów:) w przypadku bardzo dużej potrzeby zawsze mogę właśnie kliknąć aby szybko przełączyć do innego ekranu
swoją drogą, ciekaw jestem co ustawia np. elita biegów maratońskich:) pomijając, że oni biegną ze swoimi peacemakerami to im niewiele danych potrzebnych:)

swoją drogą, ciekaw jestem co ustawia np. elita biegów maratońskich:) pomijając, że oni biegną ze swoimi peacemakerami to im niewiele danych potrzebnych:)
- LoveBeer
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34.00
- Kontakt:
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:30
- Życiówka w maratonie: 3:44:25
A bateria ci szybciej sie nie rozładowuje przy automatycznym przewijaniu ekranów co 3 sekundy?mikus1987 pisze:Czyli widzę, że główne ekrany mamy ustawione podobnie;) co do automatyczne przeijania, w trakcie biegu chcę znać wszystkie parametry, i co jakiś czas klikanie w przyciski mnie irytowało, dlatego jak przesiadłem się na autoprzewijanie zrobiło mi się bardziej komfortowo:) ekran przewija się co np 2-3 sekundy, więc nawet jak zerknę szybko na zegarek, i akurat nie widzę tego co potrzebuję, czekam 5 sekund i zerkam znów:) w przypadku bardzo dużej potrzeby zawsze mogę właśnie kliknąć aby szybko przełączyć do innego ekranu![]()
Wysłane z mojego SM-T113 .
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
-
- Zaprawiony W Bojach
Co do baterii, nie ma to żadnego wpływu na baterię. czy zegarek będzie wyświetlał konkretny ekran czy będzie je w tle przenosił, nie ma wpływu, ponieważ podczas zmiany ekranu zegarek się nie podświetla:)
- b@rto
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:38
Jeśli BS
1. Dystans, tempo chwilowe, tempo średnie okrążenia
2. Dokładność GPS, godzina, czas treningu, tempo średnie (ten ekran mam właściwie stały na każdym rodzaju treningu)
Jeśli interwały
1. czas okrążenia, tempo chwilowe, tempo średnie okrążenia, dystans okrążenia
2. j.w.
3. % hr max, % hr max średnie okrążenia
Zawody
1. Czas, tempo średnie okrążenia, dystans, tempo chwilowe
PS. Jak u Was pokazują zegarki tempo chwilowe? U mnie na 910xt to praktycznie co sekundę mogę mieć różne np. 4:50 by za chwilę mieć 5:20. Tempo średnie pokazuje dobrze, ale chwilowe to świruje. Zegarek chyba niczego nie uśrednia, tylko wali to, co mu GPS podaje.
1. Dystans, tempo chwilowe, tempo średnie okrążenia
2. Dokładność GPS, godzina, czas treningu, tempo średnie (ten ekran mam właściwie stały na każdym rodzaju treningu)
Jeśli interwały
1. czas okrążenia, tempo chwilowe, tempo średnie okrążenia, dystans okrążenia
2. j.w.
3. % hr max, % hr max średnie okrążenia
Zawody
1. Czas, tempo średnie okrążenia, dystans, tempo chwilowe
PS. Jak u Was pokazują zegarki tempo chwilowe? U mnie na 910xt to praktycznie co sekundę mogę mieć różne np. 4:50 by za chwilę mieć 5:20. Tempo średnie pokazuje dobrze, ale chwilowe to świruje. Zegarek chyba niczego nie uśrednia, tylko wali to, co mu GPS podaje.
- Marc.Slonik
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 44:12
- Życiówka w maratonie: 3:23:55
- Kontakt:
- Przy BS'ach - jedna wartość - tętno. Czasem przełączam na kolejny ekran, żeby podejrzeć tempo odcinka, ale nie wrzucam tempa na główny ekran. Autolap 1km.
- Przy złożonych treningach, korzystam z automatycznego ekranu Garmina, który w zależności od tego czy trwanie odcinka jest zdefiniowane odległością czy czasem, pokazuje pozostałą część odcinka (tj. pozostały czas lub dystans). Do tego średnie tempo odcinka. Korzystam też z alertów tempa.
Korzystam z tego samego zegarka i potwierdzam - tempo chwilowe jest przydatne do niczego. Nawet dodanie footpoda nie poprawia sytuacji.b@rto pisze:PS. Jak u Was pokazują zegarki tempo chwilowe? U mnie na 910xt to praktycznie co sekundę mogę mieć różne np. 4:50 by za chwilę mieć 5:20. Tempo średnie pokazuje dobrze, ale chwilowe to świruje. Zegarek chyba niczego nie uśrednia, tylko wali to, co mu GPS podaje.
Mój blog na forum: 2016 trzy maratony w tym dwa naprawdę
Komentarze do bloga
Endomondo: https://www.endomondo.com/profile/14642690

Komentarze do bloga
Endomondo: https://www.endomondo.com/profile/14642690

- Sikor
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 40:35
- Życiówka w maratonie: 3:13:29
- Kontakt:
Ja uzywam w swoim Fenixie 3 pola z danymi Race Screen.
https://apps.garmin.com/de-DE/apps/6a30 ... 634983fc93
Tam mam wszystko co mi potrzeba w czasie biegania.
Przelaczania na inne ekrany w czasie biegania to dla mnie nie-opcja

Sikor pisze:Ja uzywam w swoim Fenixie 3 pola z danymi Race Screen.
Fajne opcje przydatne ale nie zamałę podczas biegu ?
Ja mam w F5 cztery parametry
1) dystans
2) tętno
3) chwilowa predkosc
4) predkosc km
DAJCIE foto swoich screeow