Zawodność Garmin 920XT - pytanie

pacio6
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Pytanie dla właścicieli Garminów i zegarków innych marek.
Posiadam od około roku 920XT, który podstawowymi parametrami i funkcjami spełnia wszystkie oczekiwania - chodzi o dokładność pomiaru, czas pracy na baterii, mnogość funkcji o raz obsługę. Problem zaczyna się, gdy zegarka użytkuje się nieco dłużej:
- Wielokrotne resety (na szczęście żaden nie zdarzył się w trakcie aktywności),
- Zawieszanie się podczas aktualizacji i zapisywania,
- Poprawne wykrywanie WiFi może co 3-4 razy,
- Rozłączanie z telefonem mimo odległości kilku centymentrów,
- Kilkakrotne utracenie informacji o krokach,
- MNÓSTWO błędów związanych z wartościami - złe obliczanie kalorii, dystansu w ekranie głównym zegarka, podsumowaniach, czy w raportach garmin connect, niepełne synchronizacje (czasem poprzedzone komunikatami np 'Błąd 1 pliku'), błędne wyświetlanie stref przy treningach w kontekście kalendarza (błąd występuje ciągle od roku - zawsze pokazuje wartości o jedną strefę niżej), czy podstawowe błędy przy sumowaniu wartości na niektórych ekranach.

Takich drobnych błędów możnaby wymieniać nieskończoność, i o ile one nie są specjalnie utrudniające korzystanie, o tyle jest ich całe mnóstwo, w dodatku od ponad roku ekipa odpowiedzialna za Garmin Connect praktycznie nic z tym nie robi (od czasu aktualizacji do nowej wersji aplikacji przeglądarkowej jest jeszcze gorzej).
Nie jest to jednostkowy przypadek, bo inna osoba posiadająca taki sam zegarek ma podobne problemy, plus kilka innych. Również kontakt z supportem nie należy do owocnych doświadczeń.

Moje pytanie brzmi, czy w przypadku pozostałych producentów - Polar i Suunto, również mam się z czymś takim liczyć? Zamierzam pozbyć się tego Garmina najszybciej jak się da, bo takiego nagromadzenia problemów nie mam zamiaru akceptować w sprzęcie za taką cenę, jednak chciałbym mieć pewność, że takie olewcze podejście do szczegółów to nie jest standard w przypadku wszystkich zegarków sportowych. Póki co wychodzi na to, że znacznie bardziej niezawodne i poprawne było korzystanie z aplikacji smartfonowych - tam poza zawieszeniami telefonu nic nigdy nie zawodziło...
PKO
squarePants
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:51
Życiówka w maratonie: 2:51

Nieprzeczytany post

Nie doświadczam prawie żadnych z powyższych niedogodności.
Czasem reset w trakcie aktywności, ale tylko gdy używam nieudokumentowanych oficjalnie funkcji.
Wifi znajduje co 2gi raz, ale zazwyczaj zgrywa mi trening przez BT, zanim jeszcze wrócę do domu.
IM 9:40
1/2IM 4:31
1/4IM 2:05
Ol 02:07:26
Ultra 6h 70km
M 2:48
HM 1:18
mucher
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 47:00
Życiówka w maratonie: 3:46:00

Nieprzeczytany post

Po mojemu masz jakiś felerny egzemplarz - nie próbowałeś reklamować? Zwłaszcza rzeczy typu resety itp. - na 90% wymienią ci na nowy egzemplarz. Bluetooth zależy od telefonu - takie np. Huawei działają mocno w kratkę
uriasz
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 45:59

Nieprzeczytany post

mój ma 9 miesięcy i nie zauważyłem twoich problemów. Raz mi się zawiesił jak chodziłem cały dzień ale to na apce ze sklepu garmina. Tak poza tym bez problemowo
5 km/21:56 (2020) nieof.
10 km/45:59(2022)
21 km/1:49:51 (2023 nieof.)

blog viewtopic.php?t=46430
komenty viewtopic.php?f=28&t=46429
http://run-log.com/site_media/media/footer/uriasz.png
kwlochaty
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Witam.
Posiadam w/w model od 9 miesiecy. Powyzszych problemow nie doswiadczam. A co do huawei to moze raz mialem problem z polaczeniem BT
Awatar użytkownika
Jupiter
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 44:16
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja w styczniu zamieściłem taki wpis w wątku o tym modelu

Witam ,
czy ktoś miał podobny problem z tym modelem.
Użytkuje go od sierpnia , zaktualizowane oprogramowanie. Zainstalowane dodatkowo : pogodynka i inna tarcza zegara . Cały czas włączona komunikacja z telefonem
Trzy dni temu zegarek całkowicie się zawiesił w czasie snu . Przedwczoraj też rano , wczoraj po 21. Dodatkowo po odblokowaniu / resecie widać prawie całkowity spadek poziomu baterii ( za pierwszym razem nie wyłapałem następnie do 1% , dziś rano było około 10 %) pomimo że był ładowany.
...
Tak informacyjne , problem tak jak powstał tak i znikł nagle ( póki co :-) ). Nic nie robiłem ,nic nie odinstalowywałem .

do wczoraj ale tym razem co innego ,
zgubił polski język wyrzucił pogodynkę tarczę oraz wszystkie moje treningi
(jedyna zmiana to telefon wcześniej Xperia Z5 i XA1 na Galaxy S8),.
Dzisiaj uzupełniony język zobaczymy co dalej .
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ