Komentarz do artykułu 30% wyczynowych lekkoatletów stosowało doping. To dużo czy mało?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka w maratonie: 2:59:50
Właśnie chodzi o tych, którzy zmieniali daty urodzin osób o których pomyśleli.
Zamiast skłamać wprost odpowiadajac NIE wybierali drogę na około piszac TAK dla zmienionej daty.
Bo pytanie jest proste, po co zmieniać datę? Racjonalnie tylko po to by nie odpowiedzieć na pytanie o doping. A kiedy nie chcemy odpowiadać na pytanie to już chyba łatwo wymyślić.
Zamiast skłamać wprost odpowiadajac NIE wybierali drogę na około piszac TAK dla zmienionej daty.
Bo pytanie jest proste, po co zmieniać datę? Racjonalnie tylko po to by nie odpowiedzieć na pytanie o doping. A kiedy nie chcemy odpowiadać na pytanie to już chyba łatwo wymyślić.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Przede wszystkim trzeba pamiętać, że ich nikt do niczego nie zmuszał.
Jeśli ktoś bałby się posądzenia o branie, to nie szukałby pretekstu do udzielenia odpowiedzi "TAK".
EDIT: Keri, przeczytaj jeszcze raz o metodologii, bo chyba nie załapałeś jak to wyglądało. Tam obydwa pytania były wyświetlane jednocześnie, na tym samym ekranie i był tylko jeden przycisk "TAK" i tylko jeden przycisk "NIE".
Ale po co ktoś miałby kombinować z jakimiś datami (z których nikt nie miał zamiaru ich przepytywać) tylko po to, żeby na pytanie o doping (albo o miesiąc urodzenia, czego nikt poza odpowiadającym nie mógł wiedzieć) odpowiedzieć "TAK"?Keri pisze:Zamiast skłamać wprost odpowiadajac NIE wybierali drogę na około piszac TAK dla zmienionej daty.
Jeśli ktoś bałby się posądzenia o branie, to nie szukałby pretekstu do udzielenia odpowiedzi "TAK".
EDIT: Keri, przeczytaj jeszcze raz o metodologii, bo chyba nie załapałeś jak to wyglądało. Tam obydwa pytania były wyświetlane jednocześnie, na tym samym ekranie i był tylko jeden przycisk "TAK" i tylko jeden przycisk "NIE".
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Generalnie myśle, że każdemu ktory sie zgodził na ankietę, wytłumaczono, że nikt nie wie na jakie pytanie zawodnik odpowiada, ale ważne jest, żeby odpowiedz była prawdziwa.
Czyli powiedzieli im tak:
Zobaczysz dwa pytania, w tym jedno o doping, ale tylko Ty będziesz wiedzial na które pytanie odpowiadasz, ważne jednak, żebyś odpowiedzial uczciwie.
Czyli powiedzieli im tak:
Zobaczysz dwa pytania, w tym jedno o doping, ale tylko Ty będziesz wiedzial na które pytanie odpowiadasz, ważne jednak, żebyś odpowiedzial uczciwie.
-
- Zaprawiony W Bojach
Eureka! Załapałem, dzięki za komentarze 
W skrócie, zakładając, że nikt nie koksił odpowiedzi TAK powinno być ~16,6% (bo było drugie pytanie o półrocze urodzin).
Jeżeli wyszło np. 30% TAK, to wiadomo ile osób skłamało, ale tylko to wiadomo i nic więcej.
Przecież nie wiemy ilu skłamało naprawdę odpowiadając na główne pytanie.
Równie dobrze nikt nie musiał kombinować z datą tylko skłamać na głównym pytaniu i też wyjdzie 16,6% TAK i zero koksujących.
Jakby wszyscy byli tacy szczerzy i uczciwi to by nie koksowali.
Jak koksują to nie można zakładać że są uczciwi i szczerzy.

W skrócie, zakładając, że nikt nie koksił odpowiedzi TAK powinno być ~16,6% (bo było drugie pytanie o półrocze urodzin).
Jeżeli wyszło np. 30% TAK, to wiadomo ile osób skłamało, ale tylko to wiadomo i nic więcej.
Przecież nie wiemy ilu skłamało naprawdę odpowiadając na główne pytanie.
Równie dobrze nikt nie musiał kombinować z datą tylko skłamać na głównym pytaniu i też wyjdzie 16,6% TAK i zero koksujących.
Jakby wszyscy byli tacy szczerzy i uczciwi to by nie koksowali.
Jak koksują to nie można zakładać że są uczciwi i szczerzy.
-
- Zaprawiony W Bojach
Nie widzę sensu w wyważaniu otwartych drzwi. Polecam zapoznać się z omówieniem metodologii i wyników badań (link pod artykułem). Jeśli dalej będziesz miał jakieś wątpliwości, których tam nie omówiono, to chętnie się razem z tobą nad nimi pozastanawiam.
- Arek Bielsko
- Zaprawiony W Bojach
ale po co sie tak przejmować metodologią tej czy innej ankiety w temacie dopingu ???
to nic nie wnosi i nie wniesie do powszechnego zjawiska w środowisku PRO
PS. większość zawodników nie przyznała by sie do tego w sądzie, nawet jakby ich przypalali i obdzierali ze skóry, a ktoś chce żeby się przyznali dobrowolnie w jakiejś ankiecie... no bez jaj...
zejdźmy na ziemię
to nic nie wnosi i nie wniesie do powszechnego zjawiska w środowisku PRO
PS. większość zawodników nie przyznała by sie do tego w sądzie, nawet jakby ich przypalali i obdzierali ze skóry, a ktoś chce żeby się przyznali dobrowolnie w jakiejś ankiecie... no bez jaj...

zejdźmy na ziemię
"co nas nie zabije, to nas wzmocni"
"odrobina cierpienia jeszcze nikomu nie zaszkodziła"
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Ale skąd to przekonanie, że większość bierze? Masz jakieś alternatywne badania?
- Arek Bielsko
- Zaprawiony W Bojach
Adam, proszę...
masz ogromną wiedzę o sporcie, widzisz co się tu dzieje w ostatnich latach, więc nie musze Ci nic tłumaczyć
alternatywne badania... czyli jakie?
- ankieta wśród 100% sportowców na świecie z jednym tylko bezposrednim pytaniem: czy stosujesz doping? TAK czy NIE?
- dokładne przebadanie 100% sportowców na świecie na obecność wszystkich zakazanych substancji?
masz ogromną wiedzę o sporcie, widzisz co się tu dzieje w ostatnich latach, więc nie musze Ci nic tłumaczyć
alternatywne badania... czyli jakie?
- ankieta wśród 100% sportowców na świecie z jednym tylko bezposrednim pytaniem: czy stosujesz doping? TAK czy NIE?

- dokładne przebadanie 100% sportowców na świecie na obecność wszystkich zakazanych substancji?

- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
A w ultra biorą?
- Arek Bielsko
- Zaprawiony W Bojach
haha... w ten sposób chcesz mnie załatwić?
czy w ultra biorą? a skąd mam wiedzieć? możliwości i sposobów jest masa...
sport to sport...
chociaż tu (ultra) odpada bardzo ważny czynnik - kasa
ale pozostają inne - chwała, rekordy, itp

czy w ultra biorą? a skąd mam wiedzieć? możliwości i sposobów jest masa...
sport to sport...
chociaż tu (ultra) odpada bardzo ważny czynnik - kasa
ale pozostają inne - chwała, rekordy, itp
-
- Zaprawiony W Bojach
Czyli ponad próbę poznania rzeczywistości metodami naukowymi stawiasz "bo tak mi się wydaje"?Arek Bielsko pisze:alternatywne badania... czyli jakie?
- ankieta wśród 100% sportowców na świecie z jednym tylko bezposrednim pytaniem: czy stosujesz doping? TAK czy NIE?![]()
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Właśnie to "wszyscy" jest wg mnie trochę nie fair. Adam Kszczot bierze?
- Arek Bielsko
- Zaprawiony W Bojach
ech...
a skąd ja to mogę wiedzieć? mogę i chcę wierzyć, że nie, ale moja wiara tu nie ma nic do rzeczy
to nie jest temat typu jak dziala substancja A na substancję B, gdzie bierzesz te substancje i metodami naukowymi, z zachowanie wszelkich procedur to badasz, a potem masz konkretną odpowiedź...
ostatnie coraz liczniejsze wpadkach dopingowe pokazują, że jednak coś jest na rzeczy... ile medali IO czy MŚ zmieniło już właścicieli, czasami nawet kilkakrotnie...
a czy Kiljan bierze?Adam Klein pisze:Właśnie to "wszyscy" jest wg mnie trochę nie fair. Adam Kszczot bierze?
a skąd ja to mogę wiedzieć? mogę i chcę wierzyć, że nie, ale moja wiara tu nie ma nic do rzeczy
no to jakie "metody naukowe" znasz, proponujesz, które całkowicie odpowiedzą nam na pytanie ile % sportowców bierze?Kangoor5 pisze:Czyli ponad próbę poznania rzeczywistości metodami naukowymi stawiasz "bo tak mi się wydaje"?Arek Bielsko pisze:alternatywne badania... czyli jakie?
- ankieta wśród 100% sportowców na świecie z jednym tylko bezposrednim pytaniem: czy stosujesz doping? TAK czy NIE?![]()
to nie jest temat typu jak dziala substancja A na substancję B, gdzie bierzesz te substancje i metodami naukowymi, z zachowanie wszelkich procedur to badasz, a potem masz konkretną odpowiedź...
ostatnie coraz liczniejsze wpadkach dopingowe pokazują, że jednak coś jest na rzeczy... ile medali IO czy MŚ zmieniło już właścicieli, czasami nawet kilkakrotnie...
- Arek Bielsko
- Zaprawiony W Bojach
Adam Klein pisze:Ale skąd to przekonanie, że większość bierze? Masz jakieś alternatywne badania?
Adam - nie pisałem, że wszyscy tylko, że większość... a większość to jeden ponad 50%, czyli i tak naiwnie zakładam, że niecałe 50% jednak nie bierze...Adam Klein pisze:Właśnie to "wszyscy" jest wg mnie trochę nie fair. Adam Kszczot bierze?
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Arek, troche teraz zaczynasz usuwać się z linii strzału. Matematycznie większość to oczywiście juz 51% ale od 51% jest bliżej do 30 % (co wyszło w badaniach) niz do 99% co wg mnie (tak ja to odebrałem) sugeruje Twoja pierwsza wypowiedź. Czyli skoro nie masz żadnych badań a potwierdzenie swojej tezy, to może te 30% jest jednak prawdziwe.