Szybko "spinający" się mięsień brzuchaty łydki
- b@rto
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:38
- Życiówka w maratonie: brak
Od x miesięcy mam ten sam problem - szybciej pobiegam, to zaraz spinają się łydki. Radzę sobie z tym rozciąganiem, rolowaniem i masażami, ale zaczyna mnie to denerwować. Nie korzystam z butów z bardzo małym dropem, raczej standardowo - 8-10 mm, ale biegam raczej ze śródstopia (przynajmniej na treningach). Czy problem może powodować słaby antagonista - mięsień piszczelowy?
- charm
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Kontakt:
Moim zdaniem ogólnie powinieneś wzmocnić łydki - zarówno antagonistę, jak i brzuchaty i płaszczkowaty. Myślę, że mięsień się spina, bo jest "najsłabszym ogniwem".
Spróbuj poćwiczyć przez tydzień dwa mięśnie łydek, boso, do tego wszelakie wznosy na palce na jednej nodze itd.
Spróbuj poćwiczyć przez tydzień dwa mięśnie łydek, boso, do tego wszelakie wznosy na palce na jednej nodze itd.
- b@rto
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:38
Hmm wydaje mi się, że przez ostatni rok łydki wzmocniłem dość, dość a problemy pozostały. Ale rzeczywiście, ćwiczenia były średnio regularne.
- charm
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Kontakt:
mnie swego czasu bardzo pomogły ćwiczenia na stopy (ale też wbrew wszystkiemu dające po łydkach, zwłaszcza dolnej części łydek) - w tym stylu http://biegamsobie.pl/2015/04/23/silne- ... -bieganiu/b@rto pisze:Hmm wydaje mi się, że przez ostatni rok łydki wzmocniłem dość, dość a problemy pozostały. Ale rzeczywiście, ćwiczenia były średnio regularne.
na pewno wzmocniłeś łydki, ale pewnie inne partie mięśni wzmocniłeś bardziej, i łydki są słabsze