Zacząłem biegać jakieś 10 lat temu ale po mniej więcej roku przerwałem w związku ze sprawami osobistymi. próbowałem wracać kilkakrotnie, ale po kilku biegach znowu przestawałem biegać. Od początku czerwca (czyli 2 miesiące) ponownie biegam i teraz nie zamierzam już z tego rezygnować. Na początku biegałem 3 razy w tygodniu, od 2 tygodni - 4/tydzień. Jeśli chodzi o tempo to narazie jest słabe - najpierw jakieś krótkie bieganie 3-6 minut, później przerwa (właściwa rozgrzewka) i właściwy bieg, który trwa ok 30-40 minut ciągiem, podczas którego przebiegam jakieś 5,5-6,5 km. Biegam głównie na bieżni, chociaż miałem kilka biegań w terenie (miasto/polanki/lasy). Później rozciąganie i powrót do domu lekkim truchcikiem - 5-10 minut. Biegam o różnych porach, w zależności od czasu. W tej chwili zrzucam głównie wagę (już zeszło 7 kilo a chciałbym jeszcze z 8-10). Później będę pracował nad poprawą tempa. A w planach, gdzieś za rok, mam półmaraton

Teraz przejdźmy do meritum. Jeśli chodzi o koszt to powiedzmy do 600zł. Zastanawiam się nad Polarem M400/M200 lub TOMTOM Runner 3. O M400 poczytałem na forum wypowiedzi wielu użytkowników i można powiedzieć że to mój faworyt. Nad M200 przemawia znowu alerty wibracyjne, z których byłbym bardzo zadowolony. Druga główna różnica to pomiar pulsu. Nigdy nie biegałem z pulsometrem więc w tym temacie się nie wypowiadam co jest wygodniejsze/dokładniejsze - pas/nadgarstek. TomTom też ogólnie jest chwalony. Druga sprawa to oprogramowanie na komputer - z telefonem nie zamierzam zegarka parować, więc odpada aplikacja na niego. Polar Flow ma bardzo dużo pozytywnych opinii zarówna na forum jak i poza nim (mnóstwo opcji i statystyk). Nie wiem jak wyglada ta sytuacja w przypadku TomToma. Jak wyglądają zegarki Garmina w tym przedziale cenowym (ewentualnie mógłbym dołożyć tą stówkę do 700zł, jeśli byłoby warto) - modele 220/230 a może coś innego?? A może jeszcze inny zegarek, którego wogóle nie rozpatrywałem a warto by na niego spojrzeć? Wiem że takich tematów jest multum, więc dzięki za każdą odpowiedź