Komentarz do artykułu Czy ten zegarek zawojuje rynek? Polar V800 z GPS
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Potestuj na treningu na dłuższej trasie niż 100m. Na początek V800 łapie mniej satelit i dokładność jest słabsza.
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze
Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
- Pyth0n
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
ok sprawdzę tokeiw pisze:Potestuj na treningu na dłuższej trasie niż 100m. Na początek V800 łapie mniej satelit i dokładność jest słabsza.
a poza marginesem , takie wahania wysokości mają wpływ na RI ??? Zegarek to przelicza pod względem nachylenia ???
Biegasz czy trenujesz ????
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Pyth0n - od czego masz instrukcję
http://support.polar.com/e_manuals/V800 ... 0Index.htm
W pulsometrze V800 funkcja Running Index uwzględnia efekty podbiegów oraz zbiegów. Przy danym tempie bieganie pod górę jest bardziej obciążające dla organizmu niż bieganie na równym terenie, natomiast zbieganie ze zbocza – mniej obciążające w porównaniu do biegania na równym terenie.
Mój Blog "Luźne wpisy"
- Pyth0n
- Zaprawiony W Bojach
wolę Ciebie zapytać ;] Ty wiesz więcej niż te manuale ;/keiw pisze:Pyth0n - od czego masz instrukcję
W pulsometrze V800 funkcja Running Index uwzględnia efekty podbiegów oraz zbiegów. Przy danym tempie bieganie pod górę jest bardziej obciążające dla organizmu niż bieganie na równym terenie, natomiast zbieganie ze zbocza – mniej obciążające w porównaniu do biegania na równym terenie.
czyli domyślam się że kalibracja automatyczna footpoda też jest do dupy przy takich błędach wysokościowych ;/
a można to jakoś wyłączyć ???
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Footpod nie ma nic do wysokości. Jeśli wskazania odległości masz dobre a jedynie skopany profil wysokosci, to padnięty może być barometr, ewentualnie brudny kanalik czujnika.
Wysłane z mojego SM-G950F .
Mój Blog "Luźne wpisy"
- Pyth0n
- Zaprawiony W Bojach
dzisiaj zrobiłem kalibrację footpoda ( automatyczną ) no i faktycznie odległości są dobrekeiw pisze:Footpod nie ma nic do wysokości. Jeśli wskazania odległości masz dobre a jedynie skopany profil wysokosci, to padnięty może być barometr, ewentualnie brudny kanalik czujnika.
ale znowu pokonałem ponad 500 metrów przewyższeń :__]
a może Polar przerzucił się na pokazywanie przewyższeń w cm ?? to by się zgadzało chyba nawet :P
- Pyth0n
- Zaprawiony W Bojach
czy jak rozkręcę te 8 śrubek to mogę coś zepsuć ???
Może mi coś wypaść na podłogę i później tego nie znajdę ?:)
odpowiedź z serwisu
Polar.... jeden serwis w Polsce ???? Serio ;/
odpowiedź z serwisu
a tak BTW...Witam
Zegarek V800 mierzy wysokość na podstawie altimetru. Początkowa wartość jest
odczytywana z GPS, a dalej zegarek przechodzi na wskazanie na podstawie
ciśnienia. Dlatego też, jeżeli zegarek wskazuje nieprawidłowe dane
wysokości, to najprawdopodobniej zabrudzeniu uległ wlot powietrza do
altymetru. Proszę przysłać zegarek do serwisu, wykonamy czyszczenie wlotu
powietrza nieodpłatnie. Żeby dokładnie wyczyścić wlot należy zdemontować
tylne plastiki z zegarka. Zdecydowanie odradzam wykonywać to samemu. Usługa
zostanie wykonana nieodpłatnie. Naprawa zostanie wykonana w ciągu 1-2 dni
roboczych od daty otrzymania przesyłki. Przy wysyłce proszę dołączyć opis
usterki, dane adresowe, numer telefonu, oraz dokument potwierdzający
zakup/gwarancję
Polar.... jeden serwis w Polsce ???? Serio ;/
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Nie ważne ile ich masz (serwisów), a ważne jak działają. Może być jeden serwis i zatrudniać więcej ludzi niż 10 serwisów w Polsce.
Zapakuj i wyślij im zegarek i tyle. 2-3 dni i będziesz miał z powrotem.
Ja wysłałem swój stary i właśnie tak szybko zadziałali i to pomiędzy Szczecin-Kraków.
Wysyłałem Pocztą Polską a oni odesłali chyba kurierem.
Pas H7 możesz sobie na ten czas sparować z aplikacją Polar Beat i będziesz miał treningi we Flow:
https://play.google.com/store/apps/deta ... beat&hl=pl
Bez pasa też możesz z tą apką biegać. Jedyny minus, to brak wskazań wysokości z treningów rejestrowanych w Beat
Zapakuj i wyślij im zegarek i tyle. 2-3 dni i będziesz miał z powrotem.
Ja wysłałem swój stary i właśnie tak szybko zadziałali i to pomiędzy Szczecin-Kraków.
Wysyłałem Pocztą Polską a oni odesłali chyba kurierem.
Pas H7 możesz sobie na ten czas sparować z aplikacją Polar Beat i będziesz miał treningi we Flow:
https://play.google.com/store/apps/deta ... beat&hl=pl
Bez pasa też możesz z tą apką biegać. Jedyny minus, to brak wskazań wysokości z treningów rejestrowanych w Beat
Mój Blog "Luźne wpisy"
- Pyth0n
- Zaprawiony W Bojach
No dramat na tym akurat mi najbardziej zależałokeiw pisze:Jedyny minus, to brak wskazań wysokości z treningów rejestrowanych w Beat
akurat wszystko musi się dziać przed startami na które czekam cały rok ;/
a Serwis jakbym miał w Wawie to bym sobie załatwił od ręki ..... o to mi chodziło :uuusmiech:
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Spróbuj sam na razie poczyścić jakąś szczoteczką. Najwyżej wyślesz po tych ważnych zawodach a profil wysokości, jeśli się nie uda dobrze wyczyścić - no cóż, jakoś przeżyjesz
Mój Blog "Luźne wpisy"
- div
- Stary Wyga
Jedynie śrubki mogą spaść - ze środka nic raczej nie wypadnie - rozkręcałem 2x bo mam "nieszczelny górny panel" (tak odpisał serwis) i chciałem to sam jakoś oczyścić ale do niczego nie ma dostępu i muszę wysłać do serwisu żeby mi to wymienili.Pyth0n pisze:czy jak rozkręcę te 8 śrubek to mogę coś zepsuć ???
Ja już 2x wysyłałem i odsyłali bardzo szybko: wysyłka w poniedziałek - powrót w środę, wysyłka we wtorek - powrót w czwartek.
36:20 1:19:45 2:53:10
-
- Dyskutant
Znaczy nie o to chodzi, że jeden serwis, tylko o to, że wyjątkowo nie w Warszawie?Pyth0n pisze: a Serwis jakbym miał w Wawie to bym sobie załatwił od ręki ..... o to mi chodziło :uuusmiech:
- tomhusky
- Wyga
U mnie też odległości ok ale nie mogę nigdzie znaleźć zasad kalibracji automatycznej więc pytania do bardziej doświadczonych użytkowników:Pyth0n pisze: dzisiaj zrobiłem kalibrację footpoda ( automatyczną ) no i faktycznie odległości są dobre
1. Biegałem już w środku treningu i przy 4:30 wciskam kalibruj i za 100m zaczyna się kalibracja, ile ona trwa i na jakim dystansie? Co będzie jeżeli zmienię tempo, nawierzchnie asfalt na szutrową, będą przewyższenia albo podbieg/zbieg lub będzie kręta droga i jaki to ma wpływ na właściwą kalibrację. Czy automatyczną trzeba też przeprowadzać na określonych zasadach.
2. Zrobiłem powyższą kalibrację automatyczną przy właśnie 4:30, ostatnie dwa km schłodzenia wg mnie biegłem 5:30 a na zegarku 5:10, i tu błędne moje chwilowe odczucie lub jaki jest dopuszczalny błąd przy 1 minucie szybciej lub wolniej od przeprowadzonej kalibracji?
3. Jeżeli będę w tygodniu robił kilometrówki po np. 3:50, a na weekend wybieganie 5:00 to na każdym z tych treningów już na prędkości docelowej przeprowadzić kalibrację automatyczną czy zrobić jedną na prędkości średniej np. 4:15-20 i jakich odchyłek się spodziewać?
Mógłbym napisać do sport konsulting ale wiedza tu może przyda się też innym użytkownikom.
- Matxs
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 47min 42 s
- Życiówka w maratonie: 5h21min
Miałem kiedyś (w sumie niedawno) Polara RS 800 CX z opcją GPS G5 oraz S3+. Szczerze, to zawiodlem się na S3+. jak biegłem tempem innym od kalibrowanego (około 45 sekund różnicy na tempie) to na prawdziwych 15 km pokazał mi 17. Od tej pory biegam tylko z GPS - obecnie V800 Polar. Nie warto raczej bawić się w smart czujnik moim zdaniem. Test skoczności i dokładniejszy pomiar kadencji niż z nadgarstka to dla mnie za mało na dodatkowe 250 zł .... . Co do pytania z postu wyzej - lepiej kalibruj na dane tempo.
Mój blog
Komentarze do w/w
Życiówki netto:
10 km 0h 47 min 52 sec (06 IV 2015 Nowa Sól), 47min, 32sec (12 VI 2016Wrocław-nieof)
21,097 km 1h 44 min 41 sec (10 XI 2013 Kościan oraz 20 VI 2015 Wrocław)
42, 195 km 4h 21 min 34 sec (15 IX 2013 Wrocław)
Komentarze do w/w
Życiówki netto:
10 km 0h 47 min 52 sec (06 IV 2015 Nowa Sól), 47min, 32sec (12 VI 2016Wrocław-nieof)
21,097 km 1h 44 min 41 sec (10 XI 2013 Kościan oraz 20 VI 2015 Wrocław)
42, 195 km 4h 21 min 34 sec (15 IX 2013 Wrocław)