Hej!
Od około tygodnia jestem szczęśliwym użytkownikiem zestawu V800 + Polar Stride Sensor (keiw: dzięki za odpowiedzi na pytania) i chciałem wymienić z Wami kilka doświadczeń.
Po pierwsze za cholerę nie mogę tego porządnie skalibrować. Opcja kalibracji automatycznej ciągle daje wskazania z dokładnością do +- 10% (czasem mniej). Raz byłem już blisko - 1500m (znakowana trasa wokół arkonki) pokazał jako 1460m, ale próbowałem poprawić ręcznie współczynnik kalibracji i następnym razem błąd był większy.
Próbowałem też ustawiać współczynnik ręcznie według metody (dystans_rzeczywisty/dystans_wskazany)*aktualny_współczynnik (procedura opisana w manulau nie uwzględnia tego, że wskazania zegarka opierają się już na jakimś współczynniku, który należy uwzględnić wprowadzając korektę!), ale rezultat też był niezadowalający.
Największy problem mam z opcją kalibracji ręcznej z przebiegnięciem znanego dystansu. Według instrukcji jest to proste, ale w terenie jak rejestruję lap, wchodzę w tę opcję, mam na wyświetlaczu "wprowadź aktualny dystans" (czy jakoś tak podobnie) i ... nic. Nie wiadomo jak wprowadzić ten dystans - jak wciskam czerwony przycisk, to wychodzę z tego menu - nigdy nie udało się doprowadzić do tego by zegarek wyświetlił jakąś liczbę, którą można by poprawić.
Jak zrobić tę kalibrację? I czy można ją zrobić w trakcie biegu (a nie tylko na początku), tzn. zaczynam sobie bieg, dobiegam do początku oznaczonego odcinka, zaznaczam lap, biegnę dalej do końca znanego odcinka, zaznaczam drugi raz lap, wchodzę w menu i podaję długość odcinka (tzn. ostatniego lapa)? Może ktoś mi podpowiedzieć, bo w trakcie biegania jakoś nie mam cierpliwości do "bawienia się" zegarkiem i sprawdzania wszystkich opcji
Póki co mam włączoną kalibrację automatyczną, ale rezultaty za każdym razem są inne.
Na razie byłem z tym zegarkiem 2 razy na basenie. Wcześniej używałem Garmin Swim i jestem pozytywnie zaskoczony tym, że V800 nie pomylił się ani razu w zliczaniu długości basenów, nawet jak miałem kolizję w połowie toru lub zmianę stylu - Garmin w takich sytuacjach prawie zawsze zaliczał dodatkowe okrążenie. Zaskoczenie tym większe, że czytałem w tym wątku iż wielu z Was narzekało właśnie na pomyłki w zliczaniu długości basenów. Możecie zatem wypowiedzieć się, jak to wygląda u Was?
Szkoda tylko że Polar Flow nie wyświetla tak fajnie całej sesji na basenie jak Garmin - tzn. nie ma wykresów słupkowych z czasami dla poszczególnych długości, ilości ruchów rąk, SWOLF-a (informacje te są ale tylko w formie tabelki, a wykres byłby bardziej czytelny).
I jeszcze jedno, Garmin jak się pomylił w zliczaniu basenów to mogłem to sobie poprawić na stronie
http://www.swimmingwatchtools.com. Czy znacie może podobne narzędzia online dla Polara, (np. pozwalające poprawić zapis prędkości i odległości ze źle skalibrowanego footpoda)?