Przygotowanie do interwału

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
DDREF
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Cześć wszystkim, potrzebuję dobrze przygotować się pod testy interwałowe.

Aktualnie biegam sobie czasem hobbystycznie, więc jakiejś dużej wytrzymałości nie mam, można powiedzieć, że zaczynam od zera, tyle, że prowadzę w miarę aktywne życie, czasem pobiegam, żeby organizm nie był bez ruchu cały tydzień.
Byłbym bardzo wdzięczny za porady jak ćwiczyć > jakie rodzaje treningów, aby dobrze przygotować się do interwału? (Długodystansowe? Czasowe? Interwały?) Co biegać, jak ćwiczyć? Ile razy w tygodniu trenować? "Inwestować" w nogi na siłowni, w coś jeszcze? Łączyć treningi biegowe z siłowymi czy jednego dnia robić to, drugiego to?

Pozdrawiam :usmiech:
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Opisz jak ma wyglądać ten Twoj test.
DDREF
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Na dzień dobry 6 sprintów odcinek 40m.

A póżniej interwał:
15 sek. intensywny bieg 75m / 20 sek. marsz 25m
dystans ogólny 4 km (40 serii)
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

To do piłki, czy do czego?
Musisz po prostu biegać podobne treningi.
kojot19922
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:15
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

brzmi jak egzamin na sędziego :D Jeżeli tak to niczym się nie przejmuj to nie jest nic trudnego, wystarczy troche truchtac i jakos pojdzie :)
bobek123
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Jesli chcesz biegac interwaly musisz najpierw pobiegac troche pierwszych zakresów ale systematycznie (3razy w tygodniu) ponieważ organizm musi sie przyzwyczaić do tego biegać do dwóch razy w tygodniu 2zakres na odcinkach 6-10km albo 2x4km.po miesiącu takich treningów mysle ze mógłbyś dodac interwal w innym badz razie powinno sie to dla Ciebie skończyć jednorazowym skokiem formy a organizm później sie zbuntuje.
DDREF
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Adam Klein, Do piłki, a dokładniej testy dla sędziego piłkarskiego, tak jak niżej już kojot wyczaił :ble: Podobne treningi, czyli jakie? Tego typu interwały ciskać cały czas?

kojot19922, bingo :hej: Mam już jeden za sobą i wcale takie truchtanie to nie było, z tym że był to pierwszy, więc trochę przymykali oko. Teraz poważniej do tego podchodzę i chcę mieć lepiej luz, niż biec z językiem na wierzchu, szczególnie, że bardzo zależy mi na tym, aby dobrze wypaść.

bobek123, dzięki wielkie, przy bieganiu tych dystansów o których mówisz, jak bardzo zwracać uwagę na czas i tempo? Jedni mówią, żeby kompletnie to olać i biegać na dystans a nie na czas, drudzy wręcz odwrotnie..
bobek123
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Tempo jest sprawa indywidualną ale najprościej jak mogę powiedzieć to przy bieganiu 1 zakresu ma to być spokojny bieg w którym możesz wypowiedzieć pełne zdanie a 2 zakres jest już szybszym biegiem (różne zródła wskazują ,że przy takim biegu możesz powiedzieć tylko kilka słów) Specjalnie nie podawałem wartości tętna jakie to są dla danych zakresów ponieważ jeśli jesteś początkującym w tym temacie wątpie ,że wiesz jakie masz tętno max.Lepiej kieruj się samopoczuciem.
Awatar użytkownika
charm
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Kilka słów to można powiedzieć i przy tempie na 10km... ;)
Taki całkiem spokojny bieg, to jak jesteś w stanie SWOBODNIE rozmawiać (śpiewać, albo oddychać chwilę nosem, itd) bez zadyszki

Sent from Tapatalk
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ