Honorowi Dawcy Krwi

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
pawelm
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

A ja mam taką ciekawostkę w tej kwestii. Oddaje krew nie regularnie od paru lat, oddałem około 7 litrów. Miałem jednak długą przerwę. Pytanie brzmi czym się zniechęciłem.

Zazwyczaj krew oddaje w Punkcie Krwiodawstwa w Szpitalu Morskim w Gdyni Redłowie. Opisywana sytuacja miała miejsce w kwietniu 2002 roku. Poszedłem tam na godzinę 7.00 - taka jest oficjalna godzina rozpoczęcia urzędowania. Za nim panie przyszły i zaczęły rejestrować minęło pół godziny, mogę to zrozumieć nie dla każdego czas jest tak cenny jak dla mnie. O 8.00 przyszła moja kolej na rejestracje. Ma grupę krwi B Rh+. Dowiedziałem się, że jest 'odgórne' zarządzenie, że teraz z moją grupą krwi mogę iść na oddanie osocza a krwi się ode mnie nie przyjmie. Ja czuje duży dyskomfort związany z oddawaniem osocza i ponad to nie mogłem poświęcić przynajmniej 2 godzin bo musiałem iść do pracy (nie mogę nie przyjść z powodu oddawania krwi).

Opisałem całą sytuację i wysłałem list na adres email jaki znalazłem na stronie internetowej centrum krwiodawstwa ale jakoś nikt nie odpowiedział.

Do oddawania krwi wróciłem jednak w tym roku. W żaden sposób nie koliduje to z bieganiem, nigdy też nie było sytuacji aby ode mnie z powodów zdrowotnych krwi nie pobrano. Nie chcę nikogo tez zniechęcać - chciałem się tylko tą informacją podzielić.
Paweł
[url=http://www.grupatrojmiasto.digimer.pl]Grupa Trójmiasto[/url]
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Mikael
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja też próbowałem, dwa razy. Za pierwszym razem wszystko w porządku, ale trochę mnie zesłabiło (nienawidzę kłócia i widoku krwi). Zrobiłem duuużą przerwę i miesiąc temu, po lekturze artykułów z www.maratonypolskie.pl poszedłem oddać krew i... padłem! Po prostu zemdlałem pierwszy raz w życiu!
Przyczyna: chyba moja psychika i upał panujący wtedy, niemożebny...
A tak chiałbym być krwiodawcą... :) Pani doktor powiedziała jednak, żebym sobie z tym dał spokój:hahaha:

Zgłosiłem się za to do rejestru potencjalnych dawców szpiku.
Któż jak Bóg!
ermo
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Mikael, też chcę zostać "potencjalnym". Napisz coś na priv albo na forum lub napisz jakiś adres (najlepiej pocztowy w Katowicach gdzie się zgłosić) i w ogóle jak wygląda zapisywanie się do rejestru.
Dzięki. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Mikael
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jutro dam namiary, muszę znaleźć telefon.

Ogólnie w Katowicach wpisuje się w Regionalnym Centrum Krwiodawstwa przy Raciborskiej. Procedura w moim przypadku wyglądała tak, że po telefonie przysłali mi ogólne onformacje na temat oddawania szpiku i rejestru, a następnie czekałem na wyznaczenie terminu badania zgodności tkankowej. Odbywa się to poprzez pobranie niewielkiej ilości krwi (pobrana tak, że nawet nie poczułem i nie omdlałem:)
Ja na to badanie czekałem ponad rok, bo wtedy nie mieli na nie kasy, ale teraz chyba idzie szybciej.
Ostatnio zgłaszała się koleżanka - zapytam jak to się teraz kształtuje.

Aha - znalezienie się w rejestrze oznacza tylko, że w nim jesteśmy. Może się zdarzyć, że nasz szpik nigdy nie będzie potrzebny.

Dam ten telefon jutro.
Któż jak Bóg!
Awatar użytkownika
miroszach
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:06
Życiówka w maratonie: 3:07:51

Nieprzeczytany post

Wiem jak jest w Krakowie. Jest przeznaczony poniedzialek dla odnotowania potencjalnego dawcy krwi. Trzeba przyjsc z rana do godz chyba 11. Najlepiej jest oddac przy okazji krew, zabieraja Tobie tylko jeszcze jedna dodatkowa probke krwi do specjalistycznych badan. Oczywiscie trzeba zglosic to w okienku zaraz po wejsciu.
[b][i]Dzień bez biegania
To dzień regenerownia
[/i][/b]
Awatar użytkownika
Mikael
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Cholewcia... nie znalazłem tego numeru, ale jeszce popytam.
Któż jak Bóg!
Awatar użytkownika
Martynab
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ja nie mogłam sie doczekać kiedy będe mogła oddawac krew ,dlatego gdy skonczyłam 18 lat zaraz pobiegłam do krwiodawstwa .Niestety mam za słabe i za cienkie żyłki .Z tym sie niestety nie da nic zrobic.
Awatar użytkownika
Tomaszrunning
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:48
Życiówka w maratonie: 3:36:08

Nieprzeczytany post

:echech:
Wątek rzadko uczęszczany, widzę...
Szkoda, bo dawcą być to rzecz chlubna i godna! :taktak:
Od kąd mogłem dawać krew, dawałem ją. Czyli są już 23 lata mojej przygody z wampirami!
Oddaję średnio 3 razy w roku i raz, dwa razy plasmę.
Przeważnie po oddaniu nie uprawiam sportu przez 2 dni.
Teraz przygotowuję się do maratonu gdańskiego i pozostało mi ok 5 tygodni. Natomiast w tym tygodniu otrzymałem telefon, że potrzebna jest plasma ( do tego minęły już 3 miesiące od ostatniego dawania więc czas pojawić się na stacji).
I tutaj moje pytanie:
Dawać krew przed maratonem, czy poczekać te półtorej miesiąca?
Pewnie po maratonie w piątek też lepiej poczekać przynajmniej kilka dni, aby wyniki krwi nie były zgwałcone?
Co wy na to?
maciej65
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Pisząc "plasma" masz na myśli zapewne osocze :niewiem:
Jeśli tak to donacja nie będzie miała wielkiego wpływu na wynik w maratonie za pięć tygodni.
Z oddaniem pełnej krwi pewnie bym się wstrzymał, osocze na twoim miejscu bym dał :usmiech:
Awatar użytkownika
Tomaszrunning
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Osocze, ma się rozumieć!
Pewnie też lepiej odczekać 2 dni po oddaniu zanim podejmę trening, czyż nie?
Awatar użytkownika
zukow2
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:00
Życiówka w maratonie: 2,52,20

Nieprzeczytany post

Witajcie, może to nie jest najlepsze miejsce na to ogłoszenie, ale podczas Przemyskiej Dychy jest klasyfikacja Honorowy Dawca Krwi. ZAPRASZAM
Szafa Biegacza i http://szafabiegacza.com/
Awatar użytkownika
Tomaszrunning
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

5'06'' 450ml, mòj nowy rekord
Sciskalem pileczkè jak szalony
Alumnus
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Melduję się. 16 litrów oddane, staram się regularnie bywać w okolicznym centrum. Obsługa przemiła, sprzęt w miarę nowoczesny. Film urwał mi się raz, przy 1szym oddaniu w życiu, wiele lat temu.
Awatar użytkownika
Tillo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:32
Życiówka w maratonie: 2:51:06

Nieprzeczytany post

Ja do tej pory oddawałem krew 4 razy. Nie dużo, ale w planach mam więcej :)
[Blog] [Komentarze] [Endomondo] [Strava]
5 km: 00:16:25 - 25.01.2020 - City Trail Wrocław
10 km: 00:34:27 - 08.03.2020 - 7 Dziesiątka WROACTIV
HM: 01:18:42 - 03.11.2018 - 4 RST Półmaraton Świdnicki
M: 02:51:06 - 20.10.2019 - 20. PKO Poznań Maraton
Awatar użytkownika
Tomaszrunning
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wszystkiego Najlepszego, koledzy!!!
14 czerwca, w rocznicę urodzin austriackiego lekarza Karla Landsteinera –  immunologa, noblisty i odkrywcy systemu grup krwi, obchodzimy Światowy Dzień Honorowego Krwiodawcy. Jest to szczególna okazja, aby podziękować Krwiodawcom za ich niezawodność w niesieniu pomocy innym ludziom.
ODPOWIEDZ