Jestem po kolejnych dwóch startach na 10 km i zdam wam "krótką" relację:)
Tak jak ostatnio pisałem przez te dwa tygodnie jakie zostały do mojego startu docelowego biegałem tylko 10-12 km wolne wybiegania, tylko w weekend przed zawodami zrobiłem 10 km w drugim zakresie.
Pogoda na zawodach była super, padał lekko deszcz. Od początku biegło mi się luźno, udało się cały czas trzymać tempo nieco powyżej 3:30, 10ty km w 3:18 a ostatnie 200m w tempie 2:30. Tętno z całego biegu miałem 178-179bpm- w poprzednim sezonie na taki biegłem swój rekord w HM (tempo ~3:40). Tempo z całości 3:31 (35' i kilka sekund)
Tydzień po pierwszych zawodach wystartowałem w kolejnych. Pomiędzy startami również nie biegałem nic mocnego, tylko dwa razy pierwszy zakres. Na długich podbiegach nie czułem za bardzo mocy, jednak nie traciłem zbyt dużo (3:35-3:40). Na zbiegach również nie byłem w stanie za bardzo przyśpieszyć (3:20-3:25). Ponownie tętno niskie w porównaniu z poprzednim sezonem (takie HM). Czas na mecie 35:10, więc tak jak w pierwszych zawodach.
Teraz wnioski...
1. Wynika z tego, że trochę byłem "zajechany",bo wyluzowanie na dwa tygodnie przed startem trochę pomogły i wróciłem do poziomu 35'/10k. Jednak cały czas nie mogę zrozumieć czym

2. Sprawa niskiego tętna i braku mocy na podbiegach i zbiegach. Jedyna przyczyna, która przychodzi mi do głowy to brak jakichkolwiek podbiegów. Cały bieg czuję zapas wydolnościowo, jednak nie mogę złapać dobrego, mocnego tempa. Biegnę jakby z zaciągniętym hamulcem ręcznym... Płuca, serce mają spory zapas, nogi jednak już nie mogą?
3. Pierwsze zawody pokazały, że potrafię mocno przebiec ostatni km i zrobić mocny finisz. Wcześniej robiłem 200-400m w tempie 2:40-2:50 i nie sprawiało mi to problemu. Myślę, że rady typu "biegaj szybciej" można odrzucić.
Teraz plany...
Planuję biegać 5x w tygodniu.
wt. owb1 + podbiegi
śr. 30x200m lub 15x400m (tempo 5km na krótkiej przerwie) lub wb2
czw. owb1
sb. wb2 lub wb2+wb3 lub wb3
nd. dłuższe wybieganie
Celem na ten sezon jest poprawa PB ~34:30 lub nawet zbliżenie się do 34 min...
Co o tym wszystkim myślicie???