Dziękuję, o to mi chodziło !div pisze:Ze średniego tętna nie korzystam ale dla tempa to jest "Autom. śr. tempo/prędkość okrążenia" i to jest średnia dla autolapów czyli co 1km, jest też "Śr. tempo/prędkość okrążenia" i to jest dla lapowania ręcznego lub z timera interwałowego i wtedy można śledzić średnie tempo np 3km odcinków mimo że autolap jest na 1km ustawiony.MariuszBie pisze:Witam
Czy może ktoś mi pomóc, bo już ręce mi opadają.
Ustawione mam w profilu biegowym odcinki po 1 km i wiadomo po przebiegnięciu każdego odcinka dostaję podsumowanie.
I teraz podczas biegu chciałbym mieć podgląd na średnie tempo bieżącego odcinka, który w danej chwili biegnę i średnie tętno bieżącego odcinka, który w danej chwili biegnę.
Jak te dwa parametry nazywają się dokładnie w ustawieniach profilu.
Dla tętna prawdopodobnie to będzie "Autom. śr. tętno okr" - zdaje się oni tego prefixa Autom. używają dla okrążeń łapanych przez autolap.
Komentarz do artykułu Czy ten zegarek zawojuje rynek? Polar V800 z GPS
- MariuszBie
- Wyga
- Życiówka na 10k: 0:46:18
- Życiówka w maratonie: 4:34:24
Biegam od - 18.10.15 r - 97 kg/178 cm
5 - (2017): 22:29;
10 - (2016): 46:18;
HM - (2016): 1:46:23;
M - (2016): 04:34:24;
MOJE STARTY !
5 - (2017): 22:29;
10 - (2016): 46:18;
HM - (2016): 1:46:23;
M - (2016): 04:34:24;
MOJE STARTY !
- Klimo
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 39:32
- Życiówka w maratonie: 3:22:07
Yahoo pisze: Napisz gdzie się ustawia pomiar tętna w gopro i łączność z paskiem H7.
Mam wersję 5. Lecz niewodoszczelna już ;(
Na razie nie można jeszcze tego ustawić, a i tak niezbędny będzie pas H10, tak twierdzi Polar na swojej stronie: właśnie pas H10 ma dopiero dać taką możliwość, poza tym i tak nawet mając ten pas już dzisiaj ta opcja nie jest jeszcze dostępna, a dopiero ma być.
Poza tym, co dziwne, można jedynie "ekstra" obsługiwać włączanie nagrywania na Gopro4 - to dotyczy samego zegarka V800, nie ma związku z rodzajem pasa. Gopro5 ma dopiero mieć tą możliwość. Ja też mam Gopro5, więc po prostu czekam - jak już będzie to możliwe z pasem H10 to się zastanowię, czy go kupować, czy może poczekać na następcę V800 - pewnie z pomiarem optycznym już.
No i zmieniając temat, mam również może jeszcze nie problem, ale poważne wątpliwości w klasyfikowaniu (a dokładnie zmianie klasyfikowania) przez zegarek rodzaju treningu (lekki, wymagający, ekstremalny itd.) - zrobiłem np. w niedzielę co prawda 21,6 i 25 km na rowerze, czyli teoretycznie poważny trening, ale średnie tętno naprawdę niziutkie - odpowiednio 101 i 108 uderzeń, to był naprawdę spacerek - jechałem z synem sobie wolniutko, i oba te treningi polar zaklasyfikował jako bardzo wymagający oraz ekstremalny.
Pierwszy trening wymaga wg polara 1d i 18g regeneracji, a ten drugi 3 d i 10h! Zwracam uwagę, że nie był to też jakiś szczególnie długi wysiłek: 1:23 min oraz 1:34 min.
A przedwczoraj poszedłem na siłownię i co prawda przez chwilę po koniec miałem tętno ok. 160, bo sobie wchodziłem przez 5 min. po ruchomych schodkach, ale poza tym same drobne obciążenia, tętno średnie 125 uderzeń, trening trwał 53min a obciążenie 1d i 21 godz. - opis jako bardzo wymagający. Naprawdę nie wydaje mi się to normalne. Zwłaszcza, że w samym zegarku stan regeneracji rośnie nieznacznie, czyli o powiedzmy kilka godzin (ciągle "równowaga"), a w opisie jakbym przebiegł półmaraton. Nie zauważyliście u siebie czegoś podobnego?
10km: 39:32 (2015)
42,195km: 3:22:07 (2015)
1,9km + 90 km + 21,0975 km: 5:32:12 (2016)
42,195km: 3:22:07 (2015)
1,9km + 90 km + 21,0975 km: 5:32:12 (2016)
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
semich14 - u siebie jednak nie masz BT v5.0 a w SGS8 jest najnowszy moduł i chyba w tym jest problem z V800.semich14 pisze:Ja nie mam problemów. Miałem 7.0 teraz mam 7.1 nawet bym powiedział że jest lepiejkeiw pisze:Nie macie problemów z parowanie V800 i sprzętu na Android 7?
Nie mogę sparować zegarka z Galaxy S8
Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 .
Dostałem od Sport Konsulting maila z linkiem do:
https://www.polar.com/ble/
Czyli w skrócie, że Polar nie może zagwarantować kompatybilności ze wszystkimi urządzeniami.
Dobrze, że mam jeszcze stary telefon
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze
Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Musisz być zarejestrowany na Flow i są wtedy dostępne programy:
https://flow.polar.com/programs/event-program
Info:
https://www.polar.com/pl/smart_coaching ... ng_program
Opis z wideo:
http://support.polar.com/e_manuals/V800 ... rogram.htm
https://flow.polar.com/programs/event-program
Info:
https://www.polar.com/pl/smart_coaching ... ng_program
Opis z wideo:
http://support.polar.com/e_manuals/V800 ... rogram.htm
Mój Blog "Luźne wpisy"
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Nie jestem, ale jak coś używam, to lubię być zorientowany w temacie. Staram się wypowiadać na tematy, gdzie mam trochę wiedzy. O Garminach nie piszę, bo po prostu nie mam ich sprzętu.
Co do planów Polara akurat jestem na bieżąco, bo ostatnio sam się tym interesowałem, zobacz tu -> http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=12&t=53096
Wysłane z mojego SM-G950F .
Co do planów Polara akurat jestem na bieżąco, bo ostatnio sam się tym interesowałem, zobacz tu -> http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=12&t=53096
Wysłane z mojego SM-G950F .
Mój Blog "Luźne wpisy"
- prorok
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Chciałbym żeby polar dodał nowe tarcze zegarka, bo po dwóch latach używania, obecne mi się znudziły. To chyba jest tylko kwestią softu. Druga ważniejsza rzecz to rysowanie mapy, coś co mają garminy, a jest niezastąpione w nieznanym terenie. Opcja powrotu do punktu startu, to za mało.
Wysłane z mojego SM-G935F .
Wysłane z mojego SM-G935F .
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:30
- Życiówka w maratonie: 3:44:25
Keiw.
Ile na sesje plywasz metrow? Masz jakis rozpisany plan dzialania, ze plywasz tyle a tyle (ciągiem/interwalem)
I ile km w tygodniu przeplywasz?
Wysłane z mojego SM-T113 .
Ile na sesje plywasz metrow? Masz jakis rozpisany plan dzialania, ze plywasz tyle a tyle (ciągiem/interwalem)
I ile km w tygodniu przeplywasz?
Wysłane z mojego SM-T113 .
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
@Yahoo - pływanie traktuję nie za bardzo jako "jednostkę treningową", nad którą pracuję i którą rozwijam.
Staram się raz w tygodniu popływać około godziny. Luźno pływając robię wtedy ok. ~2 km.
Style mieszam zazwyczaj pomiędzy klasycznym i dowolnym (w jedną stronę kryta żabka a powrót mocniej kraulem).
Tak to później wygląda na wykresie:
Czasami tylko robię naprzemienni mocniejsze 500m i tyle samo spokojnie - tak dwie serie, razem też 2 km.
Dla mnie to jest ćwiczenie relaksująco-odstresowujące, wzmacniające kręgosłup.
Podpytaj Skoor'a - on chyba na tym się lepiej zna.
@Pyth0n - o co ci dokładnie chodzi z footpodem w terenie?
Wg mnie sprawdza się dobrze. Na pewno lepiej sobie poradzi w trudnych warunkach niż pomiar z GPS, np. jak masz spore górki, ciągłe zbiegi i podbiegi, w gęstym lesie, gdzie możesz mieć zaniki sygnału GPS, to dzięki footpod pomiar masz ciągły.
Możesz sobie np. pobiegać z nawrotami 5x5 m i footpod ci to zmierzy a GPS już się pogubi.
Staram się raz w tygodniu popływać około godziny. Luźno pływając robię wtedy ok. ~2 km.
Style mieszam zazwyczaj pomiędzy klasycznym i dowolnym (w jedną stronę kryta żabka a powrót mocniej kraulem).
Tak to później wygląda na wykresie:
Czasami tylko robię naprzemienni mocniejsze 500m i tyle samo spokojnie - tak dwie serie, razem też 2 km.
Dla mnie to jest ćwiczenie relaksująco-odstresowujące, wzmacniające kręgosłup.
Podpytaj Skoor'a - on chyba na tym się lepiej zna.
Wg mnie sprawdza się dobrze. Na pewno lepiej sobie poradzi w trudnych warunkach niż pomiar z GPS, np. jak masz spore górki, ciągłe zbiegi i podbiegi, w gęstym lesie, gdzie możesz mieć zaniki sygnału GPS, to dzięki footpod pomiar masz ciągły.
Możesz sobie np. pobiegać z nawrotami 5x5 m i footpod ci to zmierzy a GPS już się pogubi.
Mój Blog "Luźne wpisy"
- Pyth0n
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
no właśnie do tej pory tak biegałem, ale gdzieś ktoś napisał i ja to przeczytałem że sensor biegowy sprawdza się tylko na bieżni mechanicznej lub stadionie, tam gdzie jest równo bo jak są zmiany wysokości to on tego nie widzi ;/keiw pisze:
teraz inne pytanie, mam jeden sensor i używam go na dwóch różnych parach butów , czy za każdym razem kiedy przekładam sensor powinienem zrobić kalibrację ????
Bo wiadomo że jego położenie za każdym razem będzie lekko inne
Biegasz czy trenujesz ????
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Zmiany wysokości wykrywa ci zegarek ze wsparciem barometru a nie sensor biegowy.
Sensor biegowy mierzy odległość na podstawie długości kroku.
Z instrukcji:
Tak w ogóle to w pofałdowanym terenie bardzo trudno zrobić ręczną kalibrację. Musiałbyś wcześniej wymierzyć z 500 m "metrówką" a później przebiec ten odcinek
Footpod to też nie jest remedium na wszystko.
Tu masz obrazkowo:
Sensor biegowy mierzy odległość na podstawie długości kroku.
Z instrukcji:
Zgodnie z instrukcją raczej powinieneś zrobić ponowną kalibrację lub możesz biec na automatycznej kalibracji.Kalibracja sensora biegowego poprawia dokładność pomiarów prędkości, tempa, dystansu i długości kroków.
Zaleca się przeprowadzenie kalibracji sensora biegowego przed jego pierwszym użyciem, jeśli styl biegu
uległ znacznej zmianie lub jeśli zmieniło się położenie sensora biegowego na bucie (np. po założeniu nowych butów lub po przełożeniu czujnika z prawego buta na lewy). Kalibrację należy przeprowadzać przy standardowej prędkości biegu.
Tak w ogóle to w pofałdowanym terenie bardzo trudno zrobić ręczną kalibrację. Musiałbyś wcześniej wymierzyć z 500 m "metrówką" a później przebiec ten odcinek
Footpod to też nie jest remedium na wszystko.
Wskaźnik w jakiej strefie się akurat znajdujesz: tętno lub tempo.Pyth0n pisze:to jeszcze jedno pytanie, co to jest ZonePointer ???
Tu masz obrazkowo:
Ostatnio zmieniony 06 cze 2017, 15:06 przez keiw, łącznie zmieniany 1 raz.
Mój Blog "Luźne wpisy"