spali sobie mięśnie czy nie?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 39,11
- Życiówka w maratonie: 3,23,05
Znajoma postanowiła zrzucić pare kg przed ważnym startem. Planuje zrobić 2 dni głodówki (zero jedzenia tylko woda) ale podczas tego czasu lekko trenować aby przyspieszyć metabolizm i zwiększyść efekt traconych kg.
Mi natomiast gdzies sie obiło o uszy ze brak podaży białka może prowadzić do spalania mięśni bo organizm potrzebuje aminokwasów do przeprowadzania reakcji chemicznych czy coś w tym stylu.
Może to ktoś potwierdzić?
Mi natomiast gdzies sie obiło o uszy ze brak podaży białka może prowadzić do spalania mięśni bo organizm potrzebuje aminokwasów do przeprowadzania reakcji chemicznych czy coś w tym stylu.
Może to ktoś potwierdzić?
5km - 19:33
10km - 39:11
21km - 1:28:45
42km - 3:23:05
Górski Ultra 100km - 14h
10km - 39:11
21km - 1:28:45
42km - 3:23:05
Górski Ultra 100km - 14h
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
Zanim zacznie spalac miesnie, spali tluszcz.
Efekt tego ekyperyment bedzie prawdopodobnie "0", a jak nie podrzuci wegli bezposrednio przed zawodami, to pobiegnie jeszcze wolniej.
Efekt tego ekyperyment bedzie prawdopodobnie "0", a jak nie podrzuci wegli bezposrednio przed zawodami, to pobiegnie jeszcze wolniej.
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Bedzie wazyc wiecej bo naciagnie wody. Jak zacznie jesc umiarkowanie czyli w okolicy zapotrzebowania to woda ucieknie i waga spadnie.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:30
- Życiówka w maratonie: 3:44:25
Głodówka jest możliwie zdrowa jak wie sie jak ja zastosowac.
Zapytaj yacoola, on jest specem od niejedzenia sporadycznego xd.
Lecz nie rob tej głodówki przed zawodami.
Wysłane z mojego SM-T113 .
Zapytaj yacoola, on jest specem od niejedzenia sporadycznego xd.
Lecz nie rob tej głodówki przed zawodami.
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
- Bogil
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: wstyd się przyznać
- Jestem dumnySkoor pisze:Bedzie wazyc wiecej bo naciagnie wody. Jak zacznie jesc umiarkowanie czyli w okolicy zapotrzebowania to woda ucieknie i waga spadnie.

Waga spadnie i to w znaczącej części z mięsni. Z tłuszczu nie jesteś w stanie dostarczyć glukozy, a z mieśni możesz ją w procesie glukoneogenezy wytworzyć.
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach
Nauka nie idzie w las 

-
- Zaprawiony W Bojach
Tu pisali o bieganiu na malych intesywnosciach. Wtedy na tluszczu. Maly poziom glukozy w miesniach spowoduje wiekszy udzial tluszczu. Zeby organium zaatakowal miesnie, musi najpierw byc wzmożone zapotrzebowanie na glukoze.Bogil pisze:- Jestem dumnySkoor pisze:Bedzie wazyc wiecej bo naciagnie wody. Jak zacznie jesc umiarkowanie czyli w okolicy zapotrzebowania to woda ucieknie i waga spadnie..
Waga spadnie i to w znaczącej części z mięsni. Z tłuszczu nie jesteś w stanie dostarczyć glukozy, a z mieśni możesz ją w procesie glukoneogenezy wytworzyć.
- Arek Bielsko
- Zaprawiony W Bojach
jak dla mnie słowo klucz to przed ważnym startemmareko pisze:Znajoma postanowiła zrzucić pare kg przed ważnym startem. Planuje zrobić 2 dni głodówki (zero jedzenia tylko woda) ale podczas tego czasu lekko trenować aby przyspieszyć metabolizm i zwiększyść efekt traconych kg.
pytanie na ile przed, bo:
- jeśli tuż przed (tydzień, kilka dni), to bardzo odradzam, gwarantowane osłabienie i nici z dobrego wyniku

- jeśli troche więcej przed (kilka tygodni), to też odradzam, bo jeśli to jest ważny start, to jesteś w trakcie jakiegoś tam BPS-u, czyli raczej pełna moc, a skoro tak, to trzeba raczej pilnować dobrej michy, a nie z niej ujmować...

a takie zabawy z głodówkami czy redukcjami są OK, ale to raczej w off-sezonie lub w okresie bez ważnych startów, wtedy ewent. pomyłki nie zaszkodzą, a wręcz zaprocentują na przyszołość

"co nas nie zabije, to nas wzmocni"
"odrobina cierpienia jeszcze nikomu nie zaszkodziła"
"odrobina cierpienia jeszcze nikomu nie zaszkodziła"
-
- Zaprawiony W Bojach
Bogil.Bogil pisze:- Jestem dumnySkoor pisze:Bedzie wazyc wiecej bo naciagnie wody. Jak zacznie jesc umiarkowanie czyli w okolicy zapotrzebowania to woda ucieknie i waga spadnie..
A czy przypadkiem w skrajnych przypadkach organizm nie przetwarza tłuszczu na glukozę?
-
- Zaprawiony W Bojach
A po co?
Przeciez tluszcz tez jest źródłem energii.
Przeciez tluszcz tez jest źródłem energii.
- Bogil
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: wstyd się przyznać
Yahoo - Nie przetwarza.
Rolli - Glukoza to nie kwestia tylko intensywności i pracy mięśni, ponieważ mózg i czerwone krwinki pernamentnie potrzebują glukozy. Po cały dniu postu glikogenu watrobowego może już nie być, a glukoza musi się pojawić we krwii.
Rolli - Glukoza to nie kwestia tylko intensywności i pracy mięśni, ponieważ mózg i czerwone krwinki pernamentnie potrzebują glukozy. Po cały dniu postu glikogenu watrobowego może już nie być, a glukoza musi się pojawić we krwii.
-
- Zaprawiony W Bojach
Sprawdz ile pozostaje glikozy w magazynie (jezeli dobrze pamietam to ponad 50%) bo organizm nigdy na to nie pozwoli te zrodlo energii calkowicie wyczerpac. Wlasnie jako rezerwa dla mozgu, sercu i watroby... Ach... i mleczan tez jest dobrze wykorzystywany w tych organach, nie tylko glikoza.Bogil pisze:Yahoo - Nie przetwarza.
-
- Zaprawiony W Bojach
Profesjonalny sportowiec jest w stanie zmagazynować glikogenu w mięśniach i wątrobie okolo 400g.Rolli pisze:Sprawdz ile pozostaje glikozy w magazynie (jezeli dobrze pamietam to ponad 50%) bo organizm nigdy na to nie pozwoli te zrodlo energii calkowicie wyczerpac. Wlasnie jako rezerwa dla mozgu, sercu i watroby... Ach... i mleczan tez jest dobrze wykorzystywany w tych organach, nie tylko glikoza.Bogil pisze:Yahoo - Nie przetwarza.
Amator troche mniej.
Ale z aminokwasów juz da sie wytworzyć glukozę.Bogil pisze:Yahoo - Nie przetwarza.