Komentarz do artykułu Odpowiedzialność trenera o zdrowie zawodnika

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

biegowyninja pisze:Sport to sport. Na tym poziomie ogólności stwierdzić, ze sport jest zdrowy, to po prostu nieprawda.
No to jeszcze raz:
BZDURY !!!
Sport jest zdrowy.

I jeszcze raz prosze podzucic jakies badania naukowe, ze tak nie jest. An nie w kolo te same tezy z lat 60tych.
New Balance but biegowy
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Moze cos po angielsku:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2695180/
albo:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23778419
albo cos o sporcie z ciezarami w podeszlym wieku:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11583105
albo praca naukow o propozycji sportu wytrzymalosciowego dla chorych na serce i uklad krazenia:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17638929

Sport to zdrowie i dlugie zycie. Zawsze! :trup:
Awatar użytkownika
biegowyninja
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 47:03
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ty serio masz problemy ze zrozumieniem tekstu pisanego.

Wysłane z mojego ASUS_Z00ED .
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

biegowyninja pisze:Ty serio masz problemy ze zrozumieniem tekstu pisanego.

Wysłane z mojego ASUS_Z00ED .
Na pewno? Czy wyskakujesz z takimi tezami, bo brak argumentow...

Jeszcze raz, jak to zrozumiec inaczej:
Zdrowy nie jest ogólnie sport.
A moze Ty nie rozumiesz po Polsku:
Sport jest zdrowy! Wklej badania ze tak nie jest, a nie wyskakuj z "nie zrozumieniem".

I jeszcze raz, bo nudy w pracy:
Zdrowy nie jest ogólnie sport. Zdrowa jest umiarkowana aktywność fizyczna. Maraton nie zalicza sie do takich. Poza tym sport, szczególnie próba łamania własnych ograniczeń w maratonie, może przyczynić sie do ujawnienia wady serca i śmierci u kogoś, kto z tą wadą spokojnie by żył, gdyby ograniczył sie do rekreacji polegającej na spokojnym dreptaniu po parku.
Maraton jest zdrowy, wysoka aktywnosc fizyczna jest zdrowa, lamanie wlasnych ograniczen jest zdrowe.
Bieganie z wadami serca jest zdrowe! Wszystko wkleilem w pracach naukowych... a Ty dalej swoje, ze ja czegos nie rozumie.

Jedynie kiedy nie powinno sie wykonywac aktywnosci sportowej jest przechodzona ciezka choroba i stany zapalne. Co nie oznacza, ze po przejsciu tej choroby dalej nie wolno uprawiac sportu.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Takie teksty przypominaja mojego bylego przelozonego, z ktorym mam jeszcze kontakt:
W wieku 65 lat poszedl na emeryture, a ze mial duzo czasu, zaczal jezdzic na rowerze. Wczesniej mial to i owo ze zdrowiem i wazyl 120kg. Rower mu sie tak spodobal ze zaczal jezdzic coraz wiecej i schudlo o 40kg. Jako ze z powodu utraty wagi pokazaly sie na twarzy zmarszczki, wszyscy sie pytali, czy on nie jest czasem ciazko chory, bo tak zle wyglada i tak schudł... On im tlumaczyl, i tlumaczyl i tlumaczyl, ze nie, ze czuje sie swietnie i lepiej jak kiedykolwiek i wszystko jest super! A oni swoje (tak jak tu niektórzy) ze on stary, ze musi odpoczac, bo serduszko, bo przeciez za duzo tego niezdrowego sportu. Wiec kiedys dal sobie spokuj i teraz wszystkim mowi, ze "tak, jestem chory, i nawet troche psychicznie, bo nalog rowerowy"... i ma spokoj ("ojojoj... on taki chory, biedaczek")

A on, teraz juz w wieku 74 lat, zapindala maratony rowerowe (250km, jezeli komus to cos mowi Öztal-Marathon) po Alpach i cieszy sie zdrowym zyciem.
ODPOWIEDZ