Garmin Fenix 5/5s/5x
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Dziś rano na wyświetlaczu swojego 5X zobaczyłem napis "zaktualizowano oprogramowanie do wersji 2.90" niestety przy okazji zauważyłem że zegarek rozparowal się z telefonem i nie idzie go sparować. Jakieś pomysły ?
- droopy
- Wyga
- Życiówka na 10k: 49:08
- Kontakt:
Długo się jednak nie powstrzymałem. Zdecydowałem się na F5, x jest po prostu na moje przedramię zdecydowanie za duży. Zegar świetny, jednak a uwaga której nigdzie wcześniej nie znalazłem.
Dość popularny foot pod adidas speed_cell w wersji BTLE nie działa z tym modelem, nie można go sparować. Trochę mnie to smuci bo miałem nadzieję, że będę z nim biegał na bieżni.
W ogóle przy okazji zapytam.
Czy Foot pod Garmin daje więcej danych niż speed_cell? Czy nadal jest to tylko dystans karencja i koniec?
Dość popularny foot pod adidas speed_cell w wersji BTLE nie działa z tym modelem, nie można go sparować. Trochę mnie to smuci bo miałem nadzieję, że będę z nim biegał na bieżni.
W ogóle przy okazji zapytam.
Czy Foot pod Garmin daje więcej danych niż speed_cell? Czy nadal jest to tylko dystans karencja i koniec?
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: 49:23
Z tego samego powodu kupiłem F5, zamiast F5x.
A teraz z innej beczki. Biegacie z GPS+GLONASS czy ze zwykłym GPSem?
Po ostatnim biegu (czas 1:22:47) zjadło mi 8% baterii z GPS+GLONASS.
A teraz z innej beczki. Biegacie z GPS+GLONASS czy ze zwykłym GPSem?
Po ostatnim biegu (czas 1:22:47) zjadło mi 8% baterii z GPS+GLONASS.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:30
- Życiówka w maratonie: 3:44:25
A pas HR kupiles czy nie bedziesz kupowal?Svolken pisze:Ja bez glonasa, za to z foot podem z Decathlonu.
Wysłane z iPhone
I zastanawia mnie z jaka dokladnoscia mierzy tetno pod woda zestaw tri-hr.
Ktos moze testowa juz?
Wysłane z mojego SM-T113 .
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
- blazko
- Zaprawiony W Bojach
Ja biegam z HRM-Run3 czy jak mu tam jest. Przyzwyczajony jestem do pomiaru z klatki od czasów polara 725x więc mi w niczym nie przeszkadza.Yahoo pisze: A pas HR kupiles czy nie bedziesz kupowal?
Ktos moze testowa juz?
hrm-tri nie mam i mieć nie będę - f5x pokazuje tętno z nadgarstka jak się w wannie leży, więc może i na basenie działa?
- krzysztof jot
- Zaprawiony W Bojach
@droopy jak kupisz ich nowy footpod Running Dynamics Pod (RD Pod to będziesz miał jeszcze wszystkie pomiary dynamiki biegu - czas kontaktu, nachylenie, wysokość odbicia itd...
zakup pasa raczej wymagany - kurtka , długi rękaw i dupa, pomijam kwestię precyzji pomiaru. Polecam nowy RUN - ten z czerwonym czujnikiem - idealnie miekki, wygodny i dużo różnych parametrów przekazuje
zakup pasa raczej wymagany - kurtka , długi rękaw i dupa, pomijam kwestię precyzji pomiaru. Polecam nowy RUN - ten z czerwonym czujnikiem - idealnie miekki, wygodny i dużo różnych parametrów przekazuje
-
- Zaprawiony W Bojach
Gdzies przeczytalem, ze pod woda tętna nie mierzy ten wbudowany w zegarek.blazko pisze:Ja biegam z HRM-Run3 czy jak mu tam jest. Przyzwyczajony jestem do pomiaru z klatki od czasów polara 725x więc mi w niczym nie przeszkadza.Yahoo pisze: A pas HR kupiles czy nie bedziesz kupowal?
Ktos moze testowa juz?
hrm-tri nie mam i mieć nie będę - f5x pokazuje tętno z nadgarstka jak się w wannie leży, więc może i na basenie działa?
Tri-hr jest dla tych co rowniez pływają.
Nie wiem czy są tam 2 paski do biegania/pedałowania oraz do pływania. A moze jeden jest do wszystkiego.
-
- Zaprawiony W Bojach
Te parametry ma sie równiez kupujac garminowski pasek na klatke. Tak wynika ze spylecyfikacji produktu.krzysztof jot pisze:@droopy jak kupisz ich nowy footpod Running Dynamics Pod (RD Pod to będziesz miał jeszcze wszystkie pomiary dynamiki biegu - czas kontaktu, nachylenie, wysokość odbicia itd...
- tomhusky
- Wyga
Czyli pomiar pulsu zegarkiem + footpod Running Dynamics to dokładnie te same pomiary i dane co odczyt wszystkich parametrów i funkcji z paska HR?
Czy pasy HR różnią się w parametrach biegu? Bo w opisach nie ma każdego parametru biegu wyszczególnionego tylko różnice ogólne pomiędzy run tri i swim.
Czy pasy HR różnią się w parametrach biegu? Bo w opisach nie ma każdego parametru biegu wyszczególnionego tylko różnice ogólne pomiędzy run tri i swim.
- droopy
- Wyga
- Kontakt:
W zasadzie HRM-Run da Ci to samo co footpod Running Dynamics. Z tą różnicą, że w pasku masz jeszcze tętno. Niektórzy po prostu nie lubią biegać z paskiem i dla nich lepszy może być RD. Lub po prostu potrzebują większej precyzji pomiarów. O ile w aktywnościach statycznych (bieg, rower...) pomiar moim zdaniem jest akceptowalny, tak w aktywnościach dynamicznych (interwałowych, typu crossfit, siłownia) pasek sprawdza się znacznie lepiej. Pomiar zmienia się przeważnie w kilka sekund (1-3), gdzie na odczycie z zegarka czasem zaczynasz koleją serię a zegar dopiero wchodzi na Twoje tętno. Mi to nie przeszkadza, nie jestem zawodowcem, ale jeśli komuś na tym zależy to pasek jest po prostu bardziej dokładny.tomhusky pisze:Czyli pomiar pulsu zegarkiem + footpod Running Dynamics to dokładnie te same pomiary i dane co odczyt wszystkich parametrów i funkcji z paska HR?
HRM-Tri - to rozwiązanie jeśli poza bieganiem pływasz (i rower). Wszytkie trzy rozwiązania zbierają dane z dynamiki biegu.
- droopy
- Wyga
- Kontakt:
Jeszcze taka obserwacja na szybko, zliczanie odcinka z zegarka (bieżnia bez foodpod'a) działa całkiem dobrze. Na odcinku 10km różnica 200m. Będę to jeszcze obserwował, ale jeśli takie będzie przekłamanie (a jeszcze go nie kalibrowałem z gps) to jestem content
- droopy
- Wyga
- Kontakt:
Sam chyba nie byłem precyzyjny :D Chciałem powiedzieć, że pomiar tętna z paska jest bardziej precyzyjny niż z nadgarstka, to niejako wynika z tego co pisałem później. Ale dla pewności, mówiłem o tętnie nie o dynamice.blazko pisze:Nie znalazłem nigdzie informacji, jakoby pomiar RD był bardziej precyzyjny niż pomiar (tych samych danych) z HRM. Mógłbyś podać źródło? Dzięki.droopy pisze:...Lub po prostu potrzebują większej precyzji pomiarów....
-
- Zaprawiony W Bojach
Dziwne, jak biegłem na stadionie tempem maratońskim 10km to zegarek pokazal mi 9,96km (m400).droopy pisze:Jeszcze taka obserwacja na szybko, zliczanie odcinka z zegarka (bieżnia bez foodpod'a) działa całkiem dobrze. Na odcinku 10km różnica 200m. Będę to jeszcze obserwował, ale jeśli takie będzie przekłamanie (a jeszcze go nie kalibrowałem z gps) to jestem content
40m zaniżył z rzeczywistym dystansem.
F 5(s i x) z glonass powinny byc dokładniejsze bynajmniej.