Gdańska Maraton 2017
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Jak się siedzi przez blisko 2 lata w Kenii i zjeżdża prosto nad morze, to człowiek nie ma pojęcia jakie tempo wybrać. Biegnie się więc tak jak wyznacza czołówka lub wręcz narzuca tempo.
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 32:39
- Życiówka w maratonie: 2:26:24
Marcin przez pierwsze 7-8km próbował biec maraton fartlekiem. Co kilkaset metrów szarpał tempem, chcąc pokazać rywalom jak jest mocny. Problemy zaczął mieć mniej więcej od 12km na podbiegu, co oznacza że zaczął zbyt szybkim tempem, a sprawy energetyczne to tylko dalsze tego konsekwencje. Jak go mijałem na 14km to mu powiedziałem, że albo zwolni albo czeka go prawdziwy kryzys. Po 40min. biegu w tempie maratonu ciężko się wypłukać z energii. 4km później mijałem Rosjanina i ten dopiero miał "bombę", ale zaciskał zęby i próbował lecieć dalej. Jak się skończyło widać w wynikach. Według moich obserwacji( wygląd, oddech) obydwaj biegli bardziej w intensywności półmaratońskiej niż maratońskiej i stąd wzieła się ściana. Myślę, że jakby Marcin zaczął spokojniej początek i przede wszystkim równym, a nie szarpanym tempem to przybiegłby 5 minut szybciej.yacool pisze:Jak się siedzi przez blisko 2 lata w Kenii i zjeżdża prosto nad morze, to człowiek nie ma pojęcia jakie tempo wybrać. Biegnie się więc tak jak wyznacza czołówka lub wręcz narzuca tempo.
Tomek Walerowicz
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 32:39
- Życiówka w maratonie: 2:26:24
Od 3 do 4 żeli izotonicznych, bo nie trzeba ich popijać. Żele mam przyczepione do paska biegowego.KrzysiekJ pisze:A skoro już zeszło na temat odżywiania, to czy możesz powiedziec jak ty rozwiązujesz tą sprawę na trasie?
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2017, 18:56 przez Tomrun, łącznie zmieniany 1 raz.
Tomek Walerowicz
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Pełne spoko.KrzysiekJ pisze:Na konkurencyjnym portalu biegowym jest krótki artykuł na temat tego jak tasowała się grupa prowadząca:
https://www.maratonypolskie.pl/mp_index ... code=17455
Jeśli zamieszczenie powyższego jest niezgodnie z regulaminem forum bieganie.pl, to proszę moderatora o usunięcie niniejszej wiadomości.
Wydzieliłem dyskusje do nowego, właściwego wątku.
- yeyq
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 38:34
- Życiówka w maratonie: 3:10:02
Nagor biegł od 25km.KrzysiekJ pisze:Było nie było, wynik nie jest jakiś wstydliwy.
Nagor też zdecydowanie bardziej bryluje w dystansach krótszych niż M.
Może to kwestia specyficznego treningu, albo ten typ biegacza po prostu tak ma.