HME 2017 Belgrad

czyli o rywalizacji na najwyższym poziomie, zarówno na szosie jak i w gó®ach
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:zupełnie zgadzam się z Adamem, a na potwierdzenie wklejam link do świetnego tekstu Marcina Nagórka:

http://www.magazynbieganie.pl/kiepski-s ... kow-w-hme/

przez 3 dni kibicowałem naszym, walcząc jak lew o pilota z córkami ;) i jaram się sukcesami, ale warto znać proporcję i kontekst...
... dodajac, ze to zdanie Nagorka, ktory mial zawsze problemy z PZLA.

To ze Lewandowski, Kszczot i Sofia zaliczaja sie do najlepszych w Europie... to nalezy sie spytac: czy dzialenia PZLA jest az tak zle?
Tez inne kraje wyslali aktualna czolowke. Niemcy (bo tu znam ta elite) wyslali tez aktualnie najlepsza ekipe. A ze jednemu czy drugiemu nie pasuje podwójna periodyzacja, to juz jest jego wlasny wybor a nie wina zwiazku.

Jak widac po Kszczocie i Lewandowskim, takie podejscie im nigdy nie zaszkodzilo.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
mihumor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:47
Życiówka w maratonie: 2:48:13

Nieprzeczytany post

Generalnie to relatywizować można różnie i wybrzydzać zawsze.
Tak w kilku punktach,
- to są mistrzostwa Europy nie świata i tak na nie trzeba patrzeć. To, że Europa słabo wypada na tle innych stron w niektórych dyscyplinach jest wiadome ale to ME są i w tym kontekście na to się patrzy. Pamiętam podniecanie się kilka lat temu wynikiem (świetnym wynikiem zresztą) H.Szosta w maratonie co to był chyba coś około 150 tego wyniku w roku na świecie czyli na poziomie poniżej finalistów takich kiepskich ME w hali co to sami kelnerzy niby i juniorzy biegają.
- nie rozumiem tego zarzutu o dopingu, to chyba dobrze i można co najwyżej popatrzeć inaczej na "brak" takich sukcesów kiedyś. Troszkę na zasadzie, no wygrał Tour de France bo Armstrong nie jechał. Należy też tu sobie uzmysłowić kwestie przemysłowego dopingu w biegach wśród potęg biegowych. Przecież Kenia, Jamajka i okolice koksują na maksa i przemysłowo, przecieki na temat tego korporacyjnego i korupcyjnego dopingu przecież są i to wygląda podobnie jak model rosyjski. Ale to inny temat i zapewne się wyleje wcześniej czy później.
- jeżeli inni nie przysłali najlepszych, zmęczonych po IO itp to znaczy, że mają chyba bardzo słabe zaplecze i sytuacja tam nie odbiega od naszej czyli 1-2 gwiazdy i dalej przepaść. Tak chyba jednak jest w sporcie, że wybitne jednostki nie rodzą się na kamieniu. Jeśli tak mocne biegowo nacje jak Brytyjczycy czy Francuzi nie są w stanie wystawić mocnej sztafety nawet w bezpośrednim zapleczy swoich gwiazd to niestety przegrywają z naszymi też w zasadzie bardzo młodymi zespołami bez gwiazd.
- nie śledziłem tych mistrzostw ale nasi zawodnicy zdobywali medale i robili bardzo dobre wyniki, w kilku konkurencjach padały naprawdę wybitne rezultaty (choćby w ostatni dzień siedmiobój, skok w dal kobiet, wcześniej wynik Bukowieckiego i coś tam jeszcze by się znalazło).
Najszybsza kupa złomu w galaktyce

Blog: viewtopic.php?f=27&t=29814&start=345
Koment: viewtopic.php?f=28&t=29813&start=2880
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ja nie wiem, może to zwyczajny pośpiech i nieuważne czytanie, a może niektórzy dyskutanci nie chcą zwyczajnie zrozumieć wymowy tekstu. dlatego zacytuję:
Belgrad to nasz wielki sukces, więc świętujmy, ale nie popadajmy w hurraoptymizm. Do rzeczywistego liczenia się w biegach na świecie jest nam daleko.
i tyle. słowa "wybrzydzanie", "kontestowanie", "umniejszanie" nie przystają do rzeczywistości i wypowiedzi Adama czy Nagóra.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
rig
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Czytam o "zmianie profilu" bieganie.pl, ok, ale żeby nie było żadnej informacji o ME i biegowych wynikach Polaków?
rig
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

rig pisze:Czytam o "zmianie profilu" bieganie.pl, ok, ale żeby nie było żadnej informacji o ME i biegowych wynikach Polaków?
Ale chodzi Ci o informację, czy o jakieś wartościowe treści z tym związane?
Informacji w sieci na ten temat dostatek. Natomiast stworzenie wartościowej treści to mogłoby być tylko coś w stylu tego co napisał Marcin Nagórek, więc nie wiem czy by się z tego fani LA ucieszyli.
rig
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Oczywiście, informacji nie brakuje, dogłębna analiza to pewnie inna sprawa, ale kompletnie nic? Nawet gratulacji dla medalistów? Ja jestem zdziwiony.

PS Faktycznie bieganie.pl skupia się na bieganiu amatorskim? Jako amator nie mam nic przeciwko skupianiu się na mnie, ale wciąż czytam tu a to o Bekele, a to o Szoście, itp.
rig
Awatar użytkownika
faraon828
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:48,30
Kontakt:

Nieprzeczytany post

niektórzy dyskutanci nie chcą zwyczajnie zrozumieć wymowy tekstu
No tak, jak nie ma się argumentów pozostaje uderzyć w adwersarzy, że czytają bez zrozumienia.

Nagór tonuje nastroje, których na tym forum nie ma, bo śledząc cały wątek, nikt tutaj nie napisał, że jesteśmy biegową potęgą świata, ani nawet Europy. Nie słyszałem też, żeby w mediach pojawiały się czołówki z tekstem - Polska lekkoatletycznym dominatorem świata. Więc czyj hurraoptymizm tutaj trzeba sprowadzać na ziemię? Większość, a w tym wątku wszyscy (no może poza Qbą i Adamem) rozumie, że to były halowe mistrzostwa Europy i w tej rywalizacji odnieśliśmy duży sukces, bo mieliśmy dobrze zbilansowaną drużynę.

Całym przyczynkiem do tej dyskusji nie był tekst Nagóra o czym zapewne uważni dyskutanci wiedzą, ale wypowiedzi redaktora Adama. Najpierw rzucił, że - nie było z kim przegrać, a potem, że nie będzie się cieszył ze zwycięstw osiągniętych tylko dlatego, że inni byli słabi/wysłali młodzieżowców/gwiazdy odpoczywały po IO.
Które to są te zwycięstwa nad "słabiakami"? Bednarka, który skoczył 232 cm, Bukowieckiego z rekordem Polski, a może Liska lidera światowych list, który musiał skoczyć 5,85 w pierwszej próbie, żeby wygrać? Nasi średniacy (Adam i Marcin) absolutny światowy top też mieli podstawionych juniorów do ogrania i tylko dlatego wygrali?
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Faraon - Marcin Nagórek bardzo dobrze opisał z kim wygrali
rig pisze:Oczywiście, informacji nie brakuje, dogłębna analiza to pewnie inna sprawa, ale kompletnie nic? Nawet gratulacji dla medalistów? Ja jestem zdziwiony.

PS Faktycznie bieganie.pl skupia się na bieganiu amatorskim? Jako amator nie mam nic przeciwko skupianiu się na mnie, ale wciąż czytam tu a to o Bekele, a to o Szoście, itp.
http://bieganie.pl/?show=1&cat=10&id=9200

Co to znaczy, że bieganie.pl skupia się na amatorach? To jest o amatorach?

http://bieganie.pl/?show=1&cat=11&id=9198
http://bieganie.pl/?show=1&cat=11&id=9215
http://bieganie.pl/?show=1&cat=11&id=9203
http://bieganie.pl/?show=1&cat=11&id=9198

Może nie piszemy o wszystkim co się dzieje na bieżni, ale takie życie.
Awatar użytkownika
FilipO
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:15

Nieprzeczytany post

Niezależnie od tego czy bieganie.pl pisze o HME czy nie oraz abstrahując od faktycznej wartości naszego sukcesu dostrzegam jeszcze jedną, dużą zaletę ostatecznego wyniku polskich lekkoatletów.
Otóż nie wiem jak u Was, ale u mnie na Facebooku aż zawrzało. Wszyscy udostępniają filmiki do dzisiaj i chwalą sztafety i inne występy. Lekka na jakiś moment zaistniała w mediach, a takie zjawisko przynieść może tylko korzyści. Super :).

Swoją drogą weekend był ogólnie dobry dla polskiego sportu, bo do puli dołożyli się też skoczkowie, Kasia Niewiadoma i Michał Kwiatkowski :). Oby więcej takich weekendów.
Obecnie: wieczny kontuzjusz.
Stare dzieje i rekordy życiowe:
5km - 18min 32s - rok '13
10km - 38min 14s - rok 13'
rig
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Adam, ok, to tylko moje subiektywne wrażenia.

Natomiast zwróć uwagę na moje PS - to ja postawiłem znak zapytania i wskazałem przykłady, że bieganie.pl zajmuje się też profesjonalistami.

Dla mnie over.
rig
Marx
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Co do tego dopingu to powszechnie wiadomo że tylko ryba nie bierze. To że akurat Rosja jest na cenzurowanym wynika z sytuacji politycznej.
Też byłem zaskoczony że mój ulubiony portal biegowy nic nie pisze o mistrzostwach. Ale bardziej zaskakuje mnie sposób wytłumaczenia tej sytuacji. Chyba ktoś ma gorszy dzień...
To trochę tak jakby ignorować mistrzostwa Polski bo na tle świata nic nie znaczą...
Endomondo
Obrazek
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

rig pisze:Natomiast zwróć uwagę na moje PS - to ja postawiłem znak zapytania i wskazałem przykłady, że bieganie.pl zajmuje się też profesjonalistami..
Aa, ok, nie zrozumiałem.
Marx pisze: Też byłem zaskoczony że mój ulubiony portal biegowy nic nie pisze o mistrzostwach. Ale bardziej zaskakuje mnie sposób wytłumaczenia tej sytuacji. Chyba ktoś ma gorszy dzień..
Pewnie masz rację, no cóż, tak się złożyło.
Pisałem już, że jeśli ktoś chce za darmo pisać o LA to niech się odezwie.
Awatar użytkownika
FilipO
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:15

Nieprzeczytany post

Mnie argumentacja Adama ostatecznie przekonuje. Jeśli mają pojawić się newsy w bardzo ubogiej formie albo co gorsze, przeklepane na podstawie innych relacji, to lepiej żeby się nie pojawiały. Materiałów na innych portalach jest dużo.
Na szczęście nic też nie stoi na przeszkodzie żeby poekscytować się zawodami na forum i podyskutować o wynikach ;). Miła odskocznia od teoretycznych i merytorycznych dywagacji w innych działach :bum:
Obecnie: wieczny kontuzjusz.
Stare dzieje i rekordy życiowe:
5km - 18min 32s - rok '13
10km - 38min 14s - rok 13'
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

faraon - nie uderzam w adwersarzy, tylko piszę zgodnie ze swoim szczerym przekonaniem, że źle zinterpretowaliście (niektórzy wy) moje zalinkowanie oraz komentarze Adama, tak więc przytoczyłem cytat z artykułu.

dalej:
nikt tutaj nie napisał, że jesteśmy biegową potęgą świata, ani nawet Europy.
tymczasem
Dominacja!
i tyle.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
mihumor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:47
Życiówka w maratonie: 2:48:13

Nieprzeczytany post

W pewnym sensie w odniesieniu do tych zawodów słowo dominacja mogło mieć sens. Ciekaw jestem kiedy skończy się dominacja dopingowiczów w konkurencjach biegowych i szukanie tu porównań i kontekstów. Na razie temat biznesowo się zamyka wiec przymyka się na to oko. Wsypywanie w to kasy przez zamożnych sponsorów by napędzać rynek projektami typu maraton 2.0 wiedzie prostą ścieżką przez ogródek i nas dyma bez ogródek.
Najszybsza kupa złomu w galaktyce

Blog: viewtopic.php?f=27&t=29814&start=345
Koment: viewtopic.php?f=28&t=29813&start=2880
ODPOWIEDZ