strefy tęta- hr max czy rezerwy tętna?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 50:20
- Życiówka w maratonie: brak
Hej,
chciałem zapytać was, jak pilnujecie swoich stref tętna? według % tetna maxymalnego czy według % rezerwy tętna?
Jak ustawiacie np w zegarkach, żeby pilnować?
O ile według hr max jest dosyć znaną metodą, to uważam że według rezerwy tętna jest o wiele dokładniej. Bo przecież wtedy uwzględnia się tętno spoczynkowe, czyli poziom wytrenowania. Ja osobiście w garminie 910 ustawione mam moje parametry tętna max i tętna spoczynkowego, a wyświetlanie stref tętna podczas treningu, mam ustawione tylko według % rezerwy.
Wydaje mi się to bardziej adekwatne do obecnego poziomu wydolnościowego, a wy jakie macie zdanie w tym temacie?
chciałem zapytać was, jak pilnujecie swoich stref tętna? według % tetna maxymalnego czy według % rezerwy tętna?
Jak ustawiacie np w zegarkach, żeby pilnować?
O ile według hr max jest dosyć znaną metodą, to uważam że według rezerwy tętna jest o wiele dokładniej. Bo przecież wtedy uwzględnia się tętno spoczynkowe, czyli poziom wytrenowania. Ja osobiście w garminie 910 ustawione mam moje parametry tętna max i tętna spoczynkowego, a wyświetlanie stref tętna podczas treningu, mam ustawione tylko według % rezerwy.
Wydaje mi się to bardziej adekwatne do obecnego poziomu wydolnościowego, a wy jakie macie zdanie w tym temacie?
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
A jakie masz ustawione te strefy w relacji do rezerwy tętna?
-
- Zaprawiony W Bojach
ustawiona jak do tetna max czyli 50-60 %
60-70% itd, ale w oparciu o rezerwę. Czyli wychodzą nieco inaczej w BPM niż w przypadku tych wartości od hmr max.
Chyba, że wtedy powinno ustawiać się nieco inaczej. ale tego nie wiem.
60-70% itd, ale w oparciu o rezerwę. Czyli wychodzą nieco inaczej w BPM niż w przypadku tych wartości od hmr max.
Chyba, że wtedy powinno ustawiać się nieco inaczej. ale tego nie wiem.
- marcinostrowiec
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
tylko do hrmax
po co ustawiac sie do rezerwy tetna to tylko bradykardia to hrmax pokazuje jak meczy sie organizm
po co ustawiac sie do rezerwy tetna to tylko bradykardia to hrmax pokazuje jak meczy sie organizm
Moje wpisy, moje doświadczenie, każdy jest indywidualnym przypadkiem, ale prawidłowości występują
Forumowym nauczycielom gramatyki ortografii oraz stylu mówie zdecydowane NIE
-
- Zaprawiony W Bojach
Jesteś pewien? bo w sumie samo hrmax nie pokazuje stopnia wytrenowania.
Przy strefach opartych o rezerwę tętna bardziej uwzględnia się możliwości organizmu.
Bo jeśli chcę być w 3 strefie, to w oparciu o hrm max powinienem biec wolniej z niższym tętnem, niż w oparciu o % hr rest.
bo jeśli jestem bardzije wytrenowany, to potrafię utrzymywać wyższe tętno nie męcząc się.
Czy to nie jest tak jak myślę?
Przy strefach opartych o rezerwę tętna bardziej uwzględnia się możliwości organizmu.
Bo jeśli chcę być w 3 strefie, to w oparciu o hrm max powinienem biec wolniej z niższym tętnem, niż w oparciu o % hr rest.
bo jeśli jestem bardzije wytrenowany, to potrafię utrzymywać wyższe tętno nie męcząc się.
- marcinostrowiec
- Zaprawiony W Bojach
hr max pokazuje stopień zmęczeniamikus1987 pisze:Jesteś pewien? bo w sumie samo hrmax nie pokazuje stopnia wytrenowania.
jestes poczatkujacy ? ze sie tak przejmujesz tetnem
napewno masz prawidłowo wyznaczone hr max czesto jest zanizane ?
zawsze bezpieczniej jest biec w dolnych widełkach strefy niz w górnych
Moje wpisy, moje doświadczenie, każdy jest indywidualnym przypadkiem, ale prawidłowości występują
-
- Zaprawiony W Bojach
Nie jestem początkujący, ale lubię szczegóły;)
Co do tętna hr max, kiedyś mierzone testem fizycznym. jest sporo wyższe niż zakładają "tabelki" ogólnie jestem wysokotętnowy:) mam 30 lat, a rozkręcenie się do prawie 200bpm nie jest u mnie niemozliwe;) i to jeszcze bez odcięcia zapłonu
Masz rację, lepiej trzymać się niżej granicy, ale własnie dlatego że jestem tak wysokotętnowy, chcę się tego jakoś trzymać, żeby nie robić treningów "bez sensu"
chcę poprawiać wydolność a nie stać w miejscu, a fenomenem u mnie jest to, że jeśli biegnę na tętnie ok 160 to czuję się mniej więcej tak samo jak na tętnie 175 czy 180... a to duża różnica, czy zapierniczam bardzo czy w miarę wolno, mam wysokie tętno, a jeśli dobrze je wyznaczę, będę pewnie musiał lekko zwolnić żeby trzymać się w 3 strefie np. i akcentować 4 i 5 strefą. 
Co do tętna hr max, kiedyś mierzone testem fizycznym. jest sporo wyższe niż zakładają "tabelki" ogólnie jestem wysokotętnowy:) mam 30 lat, a rozkręcenie się do prawie 200bpm nie jest u mnie niemozliwe;) i to jeszcze bez odcięcia zapłonu

Masz rację, lepiej trzymać się niżej granicy, ale własnie dlatego że jestem tak wysokotętnowy, chcę się tego jakoś trzymać, żeby nie robić treningów "bez sensu"

- marcinostrowiec
- Zaprawiony W Bojach
ty mozesz nie czuc ale organizm mocno czuje róznicemikus1987 pisze:Nie jestem początkujący, ale lubię szczegóły;)
Co do tętna hr max, kiedyś mierzone testem fizycznym. jest sporo wyższe niż zakładają "tabelki" ogólnie jestem wysokotętnowy:) mam 30 lat, a rozkręcenie się do prawie 200bpm nie jest u mnie niemozliwe;) i to jeszcze bez odcięcia zapłonu![]()
Masz rację, lepiej trzymać się niżej granicy, ale własnie dlatego że jestem tak wysokotętnowy, chcę się tego jakoś trzymać, żeby nie robić treningów "bez sensu"chcę poprawiać wydolność a nie stać w miejscu, a fenomenem u mnie jest to, że jeśli biegnę na tętnie ok 160 to czuję się mniej więcej tak samo jak na tętnie 175 czy 180... a to duża różnica, czy zapierniczam bardzo czy w miarę wolno, mam wysokie tętno, a jeśli dobrze je wyznaczę, będę pewnie musiał lekko zwolnić żeby trzymać się w 3 strefie np. i akcentować 4 i 5 strefą.
czerwone oznacza ze jestes słabo wytrenowany i praktycznie brakuje ci rezerwy tetna bieganie na tak niskim poziomie to bym radził zmniejszyc ilosc stref do 3 az spoczynkowe tetno bedzie nisko i rezerwa sie zwiekszy
no i nie biegaj 3 zakresu max 2i
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: 51:21
- Życiówka w maratonie: 4:26:17
Do mnie przemawia wyznaczanie stref tętna na bazie LTHR wg Friela. Procedura np. tutaj: http://3xjanusz.pl/wyznaczanie-stref-tr ... tetna,n83/
-
- Zaprawiony W Bojach
Co do rezerwy tętna,
moje tętno spoczynkowe jest na poziomie 55 bpm a max na poziomie 198.
Zakres jest duży,
ale jeśli miałbym biegać w 2gim zakresie, treningi to było by to tempo na poziomie uwag uwaga 7min/km!!!
więc w sumei taki marsz, a półmaraton bez dużego wysiłku robię z tempem 5:17!
problem polega na tym, że biegnąc np trening bardzo wolny 6:25min/km (10km treningu) mam średnie tetno na poziomie 165bpm i się nie męcze podczas biegu... a biegnąć półmaraton w tempie 5:17 /km (bez mega przyciskania) mam średnie tętno na poziomie 176bpm)!!! dlatego czy biegnę wolniej czy szybko tetna mam zbliżone, dlatego chcę wyznaczyć dokładnie strefy, żeby się ich w treningach trzymać, bo wolę robić progres niż stać w miejscu.
Zakres jest duży,
ale jeśli miałbym biegać w 2gim zakresie, treningi to było by to tempo na poziomie uwag uwaga 7min/km!!!
problem polega na tym, że biegnąc np trening bardzo wolny 6:25min/km (10km treningu) mam średnie tetno na poziomie 165bpm i się nie męcze podczas biegu... a biegnąć półmaraton w tempie 5:17 /km (bez mega przyciskania) mam średnie tętno na poziomie 176bpm)!!! dlatego czy biegnę wolniej czy szybko tetna mam zbliżone, dlatego chcę wyznaczyć dokładnie strefy, żeby się ich w treningach trzymać, bo wolę robić progres niż stać w miejscu.
- marcinostrowiec
- Zaprawiony W Bojach
spora rezerwa dziwne ze organizm zasuwa ci szybko do góry moze przemeczony jestes ?mikus1987 pisze:Co do rezerwy tętna,
Zakres jest duży,
zdrowy jesteś ?
jezeli jestes oryginalnym przypadkiem to faktycznie musisz stworzyc swoje zakresy nie wg wzorów tylko samopoczucia istotny punkt to punkt progu tlenowego czyli wejscie w 3 zakres gdy brakuje tchu poczytaj o tym
- barcel
- Zaprawiony W Bojach
mikus1987 pisze:Co do rezerwy tętna,
Zakres jest duży,
Wszystko jest w porządku z tętnem u Ciebie. Jak będziesz bardziej wytrenowany to wartości pulsu będą niższe.
Moje zdanie jest takie, że specjalne wyznaczanie stref nie jest ci potrzebne, ale skoro chcesz, to kto Ci zabroni.
i progres także będzie zapewniony. Spokój i systematyczność.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:38
- Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
- Kontakt:
Już kilka razy pisałem tutaj na forum - jestem dość podobny do Ciebie. Nawet starszy, a HRmax mam sporo powyżej 200. Średnie tętno z ukończonych półmaratonów mam na poziomie 184-185 ud/min. Średnie tętno z ukończonych biegów 10km koło 190. Dodam, że przechodziłem badania serca, ze zdrowiem wszystko ok. Po prostu tak mam, lekarka kazała się cieszyć z wyników - w sumie wszystko w normie.mikus1987 pisze:Nie jestem początkujący, ale lubię szczegóły;)
Co do tętna hr max, kiedyś mierzone testem fizycznym. jest sporo wyższe niż zakładają "tabelki" ogólnie jestem wysokotętnowy:) mam 30 lat, a rozkręcenie się do prawie 200bpm nie jest u mnie niemozliwe;) i to jeszcze bez odcięcia zapłonu![]()
Masz rację, lepiej trzymać się niżej granicy, ale własnie dlatego że jestem tak wysokotętnowy, chcę się tego jakoś trzymać, żeby nie robić treningów "bez sensu"chcę poprawiać wydolność a nie stać w miejscu, a fenomenem u mnie jest to, że jeśli biegnę na tętnie ok 160 to czuję się mniej więcej tak samo jak na tętnie 175 czy 180... a to duża różnica, czy zapierniczam bardzo czy w miarę wolno, mam wysokie tętno, a jeśli dobrze je wyznaczę, będę pewnie musiał lekko zwolnić żeby trzymać się w 3 strefie np. i akcentować 4 i 5 strefą.
Wrzuciłem pasek do szafy i od ponad roku biegam tylko wg tempa i tyle - bo niestety tętno więcej zamieszania niż pomocy wprowadzało...
biegam ultra i w górach 

-
- Zaprawiony W Bojach
A może najlepiej będzie według progu mleczanowego? i według tego ustalić swoje strefy tętna?
Co sądzicie?
Garmin 735 ma jakąś opcję wyznaczania automatycznie progu, lub zrobienia testu ktory wylicza próg. I wtedy ustawić strefy w zegarku według progu. Podobno to najbardziej aadekwatne do trzymania się stref;) co sądzicie?
Co sądzicie?
Garmin 735 ma jakąś opcję wyznaczania automatycznie progu, lub zrobienia testu ktory wylicza próg. I wtedy ustawić strefy w zegarku według progu. Podobno to najbardziej aadekwatne do trzymania się stref;) co sądzicie?
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Jakakolwiek stała metoda bedzie dobra, nawet wg koncepcji progu mleczanowego.
Musisz mieć jedną podstawową strefę, czyli tą do której wiesz że biegniesz spokojnie.
A jak to wyznaczysz naprawdę nie ma znaczenia.
Musisz mieć jedną podstawową strefę, czyli tą do której wiesz że biegniesz spokojnie.
A jak to wyznaczysz naprawdę nie ma znaczenia.