Witamina D
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 41:40
- Życiówka w maratonie: brak
Suplementujecie tę witaminę?
Czy wcześniej robiliście badania, żeby sprawdzić swój poziom tej witaminy?
Jakiej firmy witaminy kupujecie?
Czy wcześniej robiliście badania, żeby sprawdzić swój poziom tej witaminy?
Jakiej firmy witaminy kupujecie?
- spietrza
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 48:50
- Kontakt:
Przy każdym rozważaniu trzeba zrobić badania krwi w tym zakresie.Jak i po kilku tygodniach brania czy reagujesz. Co biorę to mocno i inwidualna sprawa i jedynie polecam zacząć od wyników krwi jak i dobrze zbilansowanej diecie. Jeśli już zdecydujesz się na wit.D polecam kupić kfd ponieważ w dawce 2000 płacisz 19 zł.
Wysłane z iPhone .
Wysłane z iPhone .
Triathlon to moje hobby
- Bogil
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: wstyd się przyznać
Witamine D3 powinno się brać z witaminą k2 . 100 mcg k2 na 2000 IU. Niektórzy zalecają tez witamine A.
Natomiast najpierw badania i potem suplementacja i znów badania. Gdy badania metabolitu 25OHd3 wychodzą pomimo suplementacji wciąż niskie to problem może leżeć gdzie indziej i tutaj warto zbadać metabolit 1,25(OH)2D - aktywny biologicznie.
Warto badać też SHGB żeby wiedzieć ze nie wyrzuciliśmy pieniędzy w błoto i jego poziom faktycznie spadł.
Natomiast najpierw badania i potem suplementacja i znów badania. Gdy badania metabolitu 25OHd3 wychodzą pomimo suplementacji wciąż niskie to problem może leżeć gdzie indziej i tutaj warto zbadać metabolit 1,25(OH)2D - aktywny biologicznie.
Warto badać też SHGB żeby wiedzieć ze nie wyrzuciliśmy pieniędzy w błoto i jego poziom faktycznie spadł.
- Lisciasty
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
Ale faktycznie ma spaść? Bo czytam jakiś artykuł po angielsku i z tego co rozumiem, niski poziom
SHGB może powodować ryzyko cukrzycy typu 2 i otyłość.
Gdy na rzyci zgolę włoski, jestem piękny, jestem boski!
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:30
- Życiówka w maratonie: 3:44:25
Badalem ostatnio SHGB, i wyszło niższe niż norma a wolny testosteron powyżej normy? Co to może znaczyć?Bogil pisze:Witamine D3 powinno się brać z witaminą k2 . 100 mcg k2 na 2000 IU. Niektórzy zalecają tez witamine A.
Lekarz mi powiedział, zeby się nie przejmować i zrobić ponownie badania za 3 miesiąc, jak dalej tak samo będzie to wtedy trzeba podejmować jakieś działania.
Wysłane z mojego SM-T113 .
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
- Bogil
- Zaprawiony W Bojach
Ogólnie nie jestem Lekarzem ale SHGB tj. Sex Hormone Binding Globulin. Globulina wiążąca hormony płciowe. Im więcej jej tym mniej wolnego testosteronu. Testosteron związany z SHGB jest nieaktywny biologicznie.Yahoo
Są tez inne hormony które wiąże SHGB więc jego poziom powinien byc w normie, żebyśmy np. nie androgenizowali ( więc Yahoo jak włosy wypadają to może być potwierdznie, jak prostata?). Gdzieś czytałem, że wysoko tłuszczowa dieta bardzo obniża SHGB natomiast wegańska je bardzo podnosi. Wszystkie hormony mają być w równowadze. To nie jest tak, że witamina D będzie powodować jakieś nienaturalne obniżenie to nie koks. Natomiast niskie SHGB może być tez oznaką problemów.
Nie traktujcie tego jako medycznej porady ale wg mnie jak inne hormony są w normie to lepiej mieć je niskie niż za wysokie.
W każdym laboratorium możesz odpłatnie robić każde badanie bez potrzeby skierowania od lekarza. Natomiast do interpertacji to możesz dać komu chcesz - lekarzowi, dietetykowi albo sam zinterpretowaćkermit01 pisze:A gdzie taki badania zrobić o komu dać do interpretacji?
Możesz też wkleić je tutaj ale jak coś będzie nie tak no to trzeba już koniecznie iść do Lekarza.
Wszystko musi być w równowadze. Puki obniżasz w granicach fizjologicznych norm to nie ma powodu do obaw. No chyba, że coś innego leży.Lisciasty pisze:Ale faktycznie ma spaść? Bo czytam jakiś artykuł po angielsku i z tego co rozumiem, niski poziom
Dlatego najlepiej hormony badać razem z Endokrynologiem. Z hormonami jest tak, że jeden wytrącony z równowagi może rozwalić wszystko inne.
- Bogil
- Zaprawiony W Bojach
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10634401
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3558725
Yahoo przesadzasz z tym tłustym mięsem kolego!
Jakie masz TSH?
Jakie masz TSH?
-
- Zaprawiony W Bojach
TSH mam 3.44 mU/L (norma to 0.27-4.20)Bogil pisze:https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10634401
Jakie masz TSH?
Oj pomyłka, SHGB mam wyższe niż norma a dokładnie 73.6 (norma to 16.5-55.9), wolny testosteron niższy niż norma a dokładnie 33.37 (norma to co 35.00-93.00)
Obie jednostki to nmol/L.
Reszta hormonów w normie, Badalem tylko DHEA-S, estradiol, testosteron, androstanediol glucoronide oraz androstanediol.
-
- Zaprawiony W Bojach
TSH mam 3.44 mU/L (norma to 0.27-4.20)Bogil pisze:https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10634401
Jakie masz TSH?
Oj pomyłka, SHGB mam wyższe niż norma a dokładnie 73.6 (norma to 16.5-55.9), wolny testosteron niższy niż norma a dokładnie 33.37 (norma to co 35.00-93.00)
Obie jednostki to nmol/L.
Reszta hormonów w normie, Badalem tylko DHEA-S, estradiol, testosteron, androstanediol glucoronide oraz androstanediol.
- Bogil
- Zaprawiony W Bojach
Rozszerz diagnostykę Tarczycy o ft3, ft4, antyTPO, antyTG
Jaki wynik testosteronu całkowitego?
Jakie trojglicerydy, insulina, glukoza, kortyzol, cholesterol?
Jak watroba?
Mam przeczucie ze jednak potrzebne Ci więcej węglowodanów ale daj wyniki najpierw.
Jak cos to PW.
Jaki wynik testosteronu całkowitego?
Jakie trojglicerydy, insulina, glukoza, kortyzol, cholesterol?
Jak watroba?
Mam przeczucie ze jednak potrzebne Ci więcej węglowodanów ale daj wyniki najpierw.
Jak cos to PW.
-
- Rozgrzewający Się
Tak, suplementuję tę witaminą i biorę vita d express
Tak, zrobiłem badania - jeśli dobrze pamiętam było to "badanie nieaktywnej formy witaminy D", dość drogie, ale przydało się bardzo
Tak, zrobiłem badania - jeśli dobrze pamiętam było to "badanie nieaktywnej formy witaminy D", dość drogie, ale przydało się bardzo
-
- Zaprawiony W Bojach
To wit d3 lanoliny? Ile jest jednostek w jednej kapsulce? Bierzesz do tego wit k2mk7?Biegaczamator92 pisze:Tak, suplementuję tę witaminą i biorę vita d express
Jaki poziom tej witaminy miales?
Dlugo juz nia suplementujesz?
-
- Rozgrzewający Się
CześćYahoo pisze:To wit d3 lanoliny? Ile jest jednostek w jednej kapsulce? Bierzesz do tego wit k2mk7?Biegaczamator92 pisze:Tak, suplementuję tę witaminą i biorę vita d express
Jaki poziom tej witaminy miales?
Dlugo juz nia suplementujesz?
Wybacz, że dopiero teraz ale bardzo sporadycznie wchodzę na fora - dziś ze względu na nocny projekt .
No to tak, to suplement uzupełniający dietę w witaminę, a 1 tabletka zawiera 2000 j.m. (tyle mam na ulotce), jeśli chodzi o k2mk7, to tak, czytałem ostatnio o tej witaminie i często piszą że jest niemal równie ważna. Jeszcze nie biorę, bo wpierw muszę to skonsultować z lekarzem. Poziomu Ci niestety nie podam bo wyniki mam gdzieś w szafie a nie jestem w mieszkaniu, a jak długo? Od początku roku, poszedłem na badania trochę z przypadku, od początku jesieni czułem się słaby, nie w sosie, obolały, do tego ciągle w biurze, moja dziewczyna jest wczuta w suplementy, witaminy i namówiłabym zrobił sobie badanie, no i tam wyszło, że faktycznie nie jest za dobrze. Ale mam nadzieję że będzie lepiej bo niedługo idę na konsultacje i może czegoś się dowiem. Powodzenia