Buty na teren mieszany

Satyr-ss
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam. Na wstępie chciałem się przywitać, jest to mój pierwszy post a zarazem pytanie. Chodzi mi o wybór butów na pierwsze treningi. Dodam że jestem początkujący w tej dziedzinie.Trasa przeze mnie wyznaczona to około 2,5 km lasu i około tyle samo asfaltu. Chciałbym Was prosić o pomoc w doborze butów właśnie na taką trasę. Moja waga ok.95kg a kwota jaką dysponuje to +,- 300zł. Najbardziej interesują mnie buty New Balance lecz obuwie innych firm też biorę pod uwagę. Zastanawiam się czy lepiej zakupić buty na asfalt czy bardziej na miękkie podłoża. Pozdro dla wszystkich
PKO
Crom
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

buty na asfalt sprawdzą się także na parkowej czy leśnej ścieżce. Przy dużej wadze nie żałowałbym kasy i zakupił bardzo najlepiej amortyzowany model renomowanej marki, oszczędzą wielu kontuzji. Jakie konkretnie buty to nikt przez internet dobrze nie doradzi, trzeba mierzyć.
Awatar użytkownika
jarjan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jeśli na mieszany - to znaczy, że na asfalt.
Jeśli NB - to od numeru 8 w górę, np. M890XX, który konkretnie to sprawa indywidualna.
Biegam, więc jestem. :)

pozdrawiam
Jarosław
Awatar użytkownika
Piotr-Fit
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:30
Życiówka w maratonie: 3:00:56
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Crom pisze:buty na asfalt sprawdzą się także na parkowej czy leśnej ścieżce. Przy dużej wadze nie żałowałbym kasy i zakupił bardzo najlepiej amortyzowany model renomowanej marki, oszczędzą wielu kontuzji. Jakie konkretnie buty to nikt przez internet dobrze nie doradzi, trzeba mierzyć.
But to tylko narzędzie. Nie zaoszczędzi kontuzji, jeśli będziemy robić inne błędy. A i najlepsza amortyzacja to nie jest zawsze najlepsze rozwiązanie.
--

Buty zdecydowanie na asfalt. Z NB dobry model to 1080 i Zante, u Ciebie powiedziałbym, że ten pierwszy.
Ale przymierz w sklepie, potruchtaj. Pamiętaj, aby brać rozmiar większy, przymierzać wieczorem niż rano.
ku chwale biegania :)
Blog: https://piotrstanek.pl/
Satyr-ss
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki za pomoc. Czyli jak rozumiem mają to być buty z wyższej półki. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
LoveBeer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34.00
Kontakt:

Nieprzeczytany post

NB akurat maja fajne modele na teren mieszany, ja kupilem mthierro i bardzo sobie chwale. oczywiscie ze to nie bedzie torpeda na asfalcie (mysle ze jakby to skiturowo okreslic, to tak 30-70 asfalt teren), ale jak mniemam zasuwac tez nie zamierzasz.
Satyr-ss
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Zgadza sie zasuwać nie zamierzam zwłaszcza że mam małe problemy serduchowe a kardiolog zalecił mi godzinę dziennie w pulsie nie przekraczającym 130. Jeśli chodzi o NB HIERRO rzeczywiście model ciekawy tylko cenowo dosyć drogi ok.500zł ale jeszcze poszukam może znajdę taniej. Wielkie dzięki. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Piotr-Fit
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:30
Życiówka w maratonie: 3:00:56
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Satyr-ss pisze:Dzięki za pomoc. Czyli jak rozumiem mają to być buty z wyższej półki. Pozdrawiam
I tak i nie.
Mają być dobre ale nie najdroższe. Lepiej zadbać TAKŻE o dodatkowe ćwiczenia nóg, rolowanie, rozgrzewkę i ogólne zasady treningu niż kupić hiper buty i myśleć, że to wystarczy. Zwłaszcza jeśli zaczynamy przygodę z bieganiem zza biurka.

Buty na Twój teren to obok klasycznych szosówek także np. Salomon X-scream czy Sonic Aero. Te 1 w dobrej cenie można dostać.
ku chwale biegania :)
Blog: https://piotrstanek.pl/
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ