Leczenie falą uderzeniową

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
bosak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

xxx pisze:Kolego BOSAK widac ,że nie masz bladgo pojęcia o fali uderzeniowej, i o jej działaniu.
Fala uderzeniowa to nie jest urządzenie które działa na zasadzie prądu !!!
Możesz zacytować fragment "mojej niewiedzy" i niby twierdzenie że działa "na zasadzie prądu"??? :lalala:
xxx pisze:Fala uderzeniowa ma skutecznośc około 75% to bardzo duża skutecznośc ponieważ na 100 pacjentów az 75 wychodzi zadowolonych
Pokaż mi badania naukowe potwierdzające skuteczność fali uderzeniowej na Achillesa... Bo to powyżej to zwykła reklama i nic więcej.
Oczywiście jeśli ktoś ma ochotę spróbować, to proszę bardzo. Ja próbowałem, tego "prądu" jak to określasz :hejhej:
PKO
giorgio
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

piehol82 pisze: Fala uderzeniowa ma skutecznośc około 75% to bardzo duża skutecznośc ponieważ na 100 pacjentów az 75 wychodzi zadowolonych
Ciekawe, że w rozmowach trafiam zawsze na te 25%. Sam też miałem fale na Achillesa, i skuteczność szacuję na zero. Każdemu odradzam.
matti775
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:!2
Życiówka w maratonie: 3:10:31

Nieprzeczytany post

Ja mialem na kaletkę przy achillesie, już 3 zabiegi mi pomogły.
KRZYSIEKBIEGA
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 31.16
Życiówka w maratonie: 2:23;47

Nieprzeczytany post

fala uderzeniowa jest skuteczna ale tylko na tkanki twarde (ostroga piętowa, halluks, okostna) ale nie zdaje egzaminu przy ścięgnie Achillesa i inne... Warto zaznaczyć jednak że fala nie eliminuje problemu, zlikwiduje ból ale jak będziemy mieli nawet 5 zabiegów na powiedzmy halluks, to on nadal nim pozostanie - zlikwiduje tylko ból...i niewykluczone że ten ból po pół roku powróci...
Dość powiedzieć że najtańsze w Polsce leczenie falą jest w Lęborku (25PLN) , w Toruniu kosztuje zabieg 150, w Gdańsku 70...
Żyje po to, by biegać
kerime987
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 45min

Nieprzeczytany post

Proszę nie kierować się tym nickiem obok, ponieważ biegam od dlugiego czasu i praktycznie codziennie, więc bliżej mi do zawodowca niż do amatora. A jeśli mam się wypowiedzieć w temacie, to już.
Rozumiem, że mowa o leczeniu, którego nie próbowałem, ale mogę polecić leczenie krioterapią, o której przeczytałem artykuł, a w obrębie uzdrowiska przy tężniach solankowych w mojej okolicy znajdują się takowe techniki leczenia. Zimno, które leczy jest polecane zwłaszcza do regeneracji mięśni.
bosak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A co to ma wspólnego z falą uderzeniową?
Awatar użytkownika
aro05
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Problem z fala uderzeniowa jest taki, ze jego skutecznosc zalezy od aparatu. Testowalem dwa, skuteczniejszy jest,zdecydowanie tenhttp://www.physio-k.lu/portfolio-view/s ... tra-mp100/.
Jego plusy to przede wszystkim mozliwosc dostosowania aplikatora (koncowki) w zaleznosci od patologii,
Poza tym,przy tych samych parametrach, zabieg jest o wiele mniej bolesny.
Dodatkowy plus to mozliwosc pracy na punktach spustowych, zabiegowi nie poane jest np. Sciegno achillesa ale cala lydka.
Co do skutecznosci to albo dziala i jest naprawde skuteczna albo w ogole.
Algernatywa do protokul Stanisha, mtp i moga byc tez ultradzwieki ale nie nalezy zapomknac o odpowiednim nawodnieniu i ewentualnym zmianom nawykow zywieniowych nie wspominajac juz o bugach, technice biegania itd.
Podsumowujac, moje doswiadczenie jest raczej pozytywne.
Awatar użytkownika
KrzysiekJ
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:00 z treningu
Życiówka w maratonie: 2:57:26 atest

Nieprzeczytany post

aro05 pisze: Podsumowujac, moje doswiadczenie jest raczej pozytywne.
W zakresie leczenia jakiego rodzaju kontuzji?
Awatar użytkownika
aro05
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Zarowno w przypadku k.dolnych i gornych, fali uderzeniowej uzywalem w stanach przewleklych. Duza skutecznosc zauwazylem przy lokciu tenisisty i golfisty.
Jesli chodzi o k. dolna, uzywalem fali przy zapaleniu sciegna rzepki, takze u siebie. Od czasu do czasu miewam bole w tym odcinku, robie jeden zabieg (na serie nie mam czasu) , na drogi dzien, zdaza mi sie odczuwac non ejszy bol a potem przez pewien okres (conajmniej miesiac) nie mam w ogole problemow. Kiedys musze sie zdecydowac na cala serie (ok. 6 zabiegow).
Jesli chodzi o entezopatie sciegna Achillesa, to skutecznosc jest rozna ale moim zdaniem wyzsza przy uzyciu fali. Np. zdazylo mi sie rozpoczac klasycznie przez protokul Stanisha, mtp i ultradzwieki a kiedy poprawa przestala byc zauwazalna, konczyc fala.
Co ciekawe, zdania na temat laczenia fali z innym leczeniem sa podzielone. Na jednym ze szkolen prowadzonych prrzez lekarza sportowego, sugerowal ze doloczenie Stanisha zwieksza skutecznosc o ok. 20-% notomiast na innym, fizjoterapeuta sportowy mowil by robic sama fale poniewaz w przypadku laczenia, organim dostaje zbyt wiele bodzcow.
Temat fali jest bardzo obszerny, moze sie wydawac bardzo prostym zabiegiem ale tak nie jest , wazna jest technika jego wykonania (odpowiedni nacisk, odpowiednio dobrane parametry, kat padania itd.).
Mowimy tu o fali uderzeniowej radialnej, istnieje tez fala uderzeniowa zoogniskowana ale to juz zupelnie inna bajka☺
Ektopia
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 40,40

Nieprzeczytany post

Byłem dziś na zabiegu fali uderzeniowej mam przewlekłe zapalenie rozcięgna mięśnia piszczelowego tylnego. Trenowałem z tą dolegliwością około 3 miesięcy czyli całą zimę. Treningi przerwałem 2 tygodnie temu i zaliczyłem wizytę u ortopedy z powyższą diagnozą i bez zaleceń co do fizjoterapii (lekarz zaproponował zastrzyk ze sterydów na który się nie zgodziłem). Sam przez dwa tygodnie stosowałem zanurzenia kontuzjowanej nogi w zimnej wodzie i głęboki masaż. Po dzisiejszym zabiegu falą uderzeniową wróciłem spacerem około 2 km do domu i odczuwałem lekką zmianę na +. Zabieg kosztował 50 zł. Kolejną wizytę mam w piątek.
Awatar użytkownika
aro05
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dobrze ze zrezygnowales z zastzryku, tego typu wstrzykniecia moga powodowac min. zwapnienie tkanki.
Mimo wszystko dziwne, ze lekarz nie zaczal od fizykoterapii.
Zabiegi dwa razy w tygodniu?
bosak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Przestańcie demonizować z tymi sterydami i pisać bzdury, że szkodzą a nie pomagają. Te zastrzyki po to są i są od dawniej na tym świecie niż marna fala uderzeniowa...
Takie samo opowiadanie bzdur jakoby szczepionki były złe...
matti775
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:!2
Życiówka w maratonie: 3:10:31

Nieprzeczytany post

Ale to nawet ortopeda Ci powie, że te zastrzyki na dłuższą metę nie pomagają. Pomagają na chwilę się pozbyć bólu, upośledzają to miejsce.
bosak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A co to za określenie "dłuższa meta"? Rok? 10 sztuk? Czy co?
Poza tym tak samo "szkodzą" jak antybiotyk. Ale jeśli jest konieczność to trzeba go brać, a nie mędrkować.
Sam osobiście przyjąłem 4 sztuki w rożnych okresach i nie widzę "szkody". Nie wspomnę już o sterydach wdmuchiwanych w nos...
Po to ktoś ma tytuł lekarza (ortopedii?) żeby wiedzieć czy może podać ten lek w danym przypadku, a przede wszystkim ile! Pacjent nie jest od tego aby odmawiać (ale każdy ma swój rozum), bo z reguły naczytał się głupot w sieci i powtarza. Pytam się komu i jak zaszkodziły sterydy? Oczywiście nie pytam o mniejsze zło, jeśli większe dobro zostało uratowane.
Zresztą teraz to i gluten w zbożach zabija niektórych :hejhej:
hyzop
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

matti775 pisze:Ale to nawet ortopeda Ci powie, że te zastrzyki na dłuższą metę nie pomagają. Pomagają na chwilę się pozbyć bólu, upośledzają to miejsce.
Mylisz się te sterydy nie działają przeciwbólowo, wręcz przeciwnie, jak dostałem na rozcięgno podeszwowe, to ledwo wróciłem, przez dwa dni to tak bolało, że myślałem, co ty chłopie sobie zrobiłeś a potem przeszło, przedtem z siedem miesięcy kombinowali, maści, tabletki, ultradźwięki, laser, tylko fali uderzeniowej nie brałem.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ