Polar M400
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Dzisiaj gralem w pilke halowa i chcialem sobie zmierzyc dystans ,niestety w programie futsal zegarek nie liczyl mi wogole odleglosci,a mialem nadzieje,ze jak na biezni mechanicznej bedzie zliczal km z ruchu zegarka na nadgarstku. Czy tylko bieganie ma taka funkcje bez GPS?Czy jakos to trzeba poustawiac?
Wysłane z mojego LG-H955 .
Wysłane z mojego LG-H955 .
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 36:12
- Życiówka w maratonie: 3:02,14
Pewnie nie masz w profili futsal ustawionego mierzenia dystansu z gps. Ta funkcja polega na tym, ze nie mając sygnału gps zegarek mierzy przybliżony dystans, w związku z czym w profili sportowym trzeba mieć ustawiony pomiar gps. Bez tego nie bedzie pomiaru.
-
- Rozgrzewający Się
Rzeczywiście miałem wyłączony pomiar GPS i pewnie dlatego, ale na bieżni wydaje mi się, że mam wył. pomiar GPS, ale dzięki za trop - będę to sprawdzał
Sprawdziłem w ustawieniach Tr. na bieżni mam wył. rejestrowanie danych GPS,a na siłowni wskazywało mo dystans, nie rozumiem tego.
Sprawdziłem w ustawieniach Tr. na bieżni mam wył. rejestrowanie danych GPS,a na siłowni wskazywało mo dystans, nie rozumiem tego.
-
- Stary Wyga
Może domyślnie Polar ma zaprogramowane, że niektóre profile muszą mierzyć dystans, a inne nie. Widocznie przy bieganiu na bieżni ktoś pomyślał, że dystans jest ważny bez względu na GPS lub jego brak, natomiast przy piłce nożnej już nie. Ale warto przetestować, czy teraz będzie mierzył.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 47:10
Wg moich testów kilometraż z ruchów ręki jest zliczany tylko w przypadku treningu na bieżni oraz sportów z grupy bieganie indoor .michal_plock pisze:Rzeczywiście miałem wyłączony pomiar GPS i pewnie dlatego, ale na bieżni wydaje mi się, że mam wył. pomiar GPS, ale dzięki za trop - będę to sprawdzał
-
- Dyskutant
Ja szczegółowych testów nie przeprowadzałem, ale w profilu "bieganie" wyłączyłem pomiar dystansu z GPS i, machając ręką, nabiłem kilka metrów w mieszkaniu. Przy profilu "inny trening w budynku" ten sam patent nie działa. Czyli jest to zgodne z tym, co pisze Astraroth.
Z kolei nie wydaje mi się, wbrew temu, co ktoś tu sugerował, żeby zegarek mógł mierzyć odległość w przypadku utracenia sygnału GPS, skoro gdy rozpocznie się bieg bez złapania sygnału - polecam to przetestować np. wewnątrz budynku - zegarek nie zlicza dystansu. Summa summarum, wychodzi na to, że należy wyłączyć GPS, żeby móc uaktywnić pomiar z nadgarstka, ponadto opcja ta zadziała tylko w profilach typowo biegowych.
Z kolei nie wydaje mi się, wbrew temu, co ktoś tu sugerował, żeby zegarek mógł mierzyć odległość w przypadku utracenia sygnału GPS, skoro gdy rozpocznie się bieg bez złapania sygnału - polecam to przetestować np. wewnątrz budynku - zegarek nie zlicza dystansu. Summa summarum, wychodzi na to, że należy wyłączyć GPS, żeby móc uaktywnić pomiar z nadgarstka, ponadto opcja ta zadziała tylko w profilach typowo biegowych.
-
- Stary Wyga
Ja wlasnie w ten sposób testowałem aktualizacje, ze włączyłem profil bieganie w budynku, dostałem wiadomość, ze nie ma sygnału gps, ale włączyłem rejestracje treningu i ni dystans zliczył.
-
- Dyskutant
Rzeczywiście! Poczekałem chwilę na komunikat "stań w miejscu, aby złapać sygnał GPS" i zaczęło mi zliczać dystans. Wybaczcie, że wprowadziłem swoim postem w błąd.majas pisze:Ja wlasnie w ten sposób testowałem aktualizacje, ze włączyłem profil bieganie w budynku, dostałem wiadomość, ze nie ma sygnału gps, ale włączyłem rejestracje treningu i ni dystans zliczył.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:30
- Życiówka w maratonie: 3:44:25
Na wczoraj naladowalem (ladowalem przed wczoraj, wieczorem) do 100% baterie a dzisiaj zostało 9%, a zrobilem wczoraj 18'45 + 1h37:02 + 19'05 i dzisiaj 01h39:28 (wszystko z gps i pomiarem tętna) + 1 raz połączyłem przez BT z aplikacją
I wychodzi około 4h treningu z GPS i pomiarem tętna. ;(
Tez wam tak bateria wyczerpuje sie?
Wysłane z mojego SM-T113 .
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:44
Mi wystarcza na 4 treningi czyli na ok 4,5 godziny z GPS, pomiarem tętna, footpadem i 1 połączeniem przez BT. 5 treningu nie ryzykuję czy mi wystarczy bateria. Skąd wiesz, że zostało dokładnie 9%. Mi w % pokazuje tylko w pełni naładowany. W trakcie zużywania baterii jest tylko graficzny wskaźnik zużycia baterii chyba, że można to ustawić.Yahoo pisze:Na wczoraj naladowalem (ladowalem przed wczoraj, wieczorem) do 100% baterie a dzisiaj zostało 9%, a zrobilem wczoraj 18'45 + 1h37:02 + 19'05 i dzisiaj 01h39:28 (wszystko z gps i pomiarem tętna) + 1 raz połączyłem przez BT z aplikacją
Mam też pytanie do użytkowników footpada. Jak kalibrujecie czujnik biegu? Automatycznie czy ręcznie?
mój blog - viewtopic.php?f=27&t=57879
komentarze - viewtopic.php?f=28&t=57878
PB
5k - 20:41 - 15.06.2024 (parkrun)
10k - 43:42 - 11.11.2023
półmaraton - 1:38:43 - 01.09.2024
PB
-
- Zaprawiony W Bojach
Próbowałam na wszelkie sposoby, teraz jadę na tym wyznaczonym z użyciem GPS bo wyznaczany ręcznie mocno przekłamuje i się można na zawodach przejechać.elektrod pisze:Mi wystarcza na 4 treningi czyli na ok 4,5 godziny z GPS, pomiarem tętna, footpadem i 1 połączeniem przez BT. 5 treningu nie ryzykuję czy mi wystarczy bateria. Skąd wiesz, że zostało dokładnie 9%. Mi w % pokazuje tylko w pełni naładowany. W trakcie zużywania baterii jest tylko graficzny wskaźnik zużycia baterii chyba, że można to ustawić.Yahoo pisze:Na wczoraj naladowalem (ladowalem przed wczoraj, wieczorem) do 100% baterie a dzisiaj zostało 9%, a zrobilem wczoraj 18'45 + 1h37:02 + 19'05 i dzisiaj 01h39:28 (wszystko z gps i pomiarem tętna) + 1 raz połączyłem przez BT z aplikacją
Mam też pytanie do użytkowników footpada. Jak kalibrujecie czujnik biegu? Automatycznie czy ręcznie?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:44
A jak działa ta automatyczna kalibracja? Czy po wybraniu tej opcji czujnik jest kalibrowany raz czy cylkicznie co np. 1 km? Ja teraz mam ustawiony współczynnik tak, że przy BSie poazuje idealnie, ale już przy szybszym biegu przekłamuje o ok 12"/km.Astraroth pisze:Próbowałam na wszelkie sposoby, teraz jadę na tym wyznaczonym z użyciem GPS bo wyznaczany ręcznie mocno przekłamuje i się można na zawodach przejechać.elektrod pisze:Mi wystarcza na 4 treningi czyli na ok 4,5 godziny z GPS, pomiarem tętna, footpadem i 1 połączeniem przez BT. 5 treningu nie ryzykuję czy mi wystarczy bateria. Skąd wiesz, że zostało dokładnie 9%. Mi w % pokazuje tylko w pełni naładowany. W trakcie zużywania baterii jest tylko graficzny wskaźnik zużycia baterii chyba, że można to ustawić.Yahoo pisze:Na wczoraj naladowalem (ladowalem przed wczoraj, wieczorem) do 100% baterie a dzisiaj zostało 9%, a zrobilem wczoraj 18'45 + 1h37:02 + 19'05 i dzisiaj 01h39:28 (wszystko z gps i pomiarem tętna) + 1 raz połączyłem przez BT z aplikacją
W moim poprzednim Polarze RS800CX tak miałem skalibrowany sensor, że na atestowanym półmaratonie pokazał 80m mniej
Ostatnio zmieniony 10 lut 2017, 13:21 przez elektrod, łącznie zmieniany 1 raz.
mój blog - viewtopic.php?f=27&t=57879
PB
PB
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:30
- Życiówka w maratonie: 3:44:25
Moze bylo 9.45% albo wiecej albo mniej, nie wiem, lecz na wyświetlaczu widniał wskaźnik 9%.elektrod pisze:Mi wystarcza na 4 treningi czyli na ok 4,5 godziny z GPS, pomiarem tętna, footpadem i 1 połączeniem przez BT. 5 treningu nie ryzykuję czy mi wystarczy bateria. Skąd wiesz, że zostało dokładnie 9%. Mi w % pokazuje tylko w pełni naładowany. W trakcie zużywania baterii jest tylko graficzny wskaźnik zużycia baterii chyba, że można to ustawić.Yahoo pisze:Na wczoraj naladowalem (ladowalem przed wczoraj, wieczorem) do 100% baterie a dzisiaj zostało 9%, a zrobilem wczoraj 18'45 + 1h37:02 + 19'05 i dzisiaj 01h39:28 (wszystko z gps i pomiarem tętna) + 1 raz połączyłem przez BT z aplikacją
Jak baterii jest od 10% w dol to pokazuje to na wyświetlaczu, a od 8% nie mozna juz uruchomić zadnego treningu.
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
-
- Zaprawiony W Bojach
Automatyczna kalibracja polega na zmierzeniu na odcinku co najmniej 400 metrów (im więcej tym lepiej, nigdzie nie znalazłam ile maksymalnie moze być brane pod uwagę) Twojej ilości kroku i wyznaczenia na tej podstawie współczynnika kalibracji dla Twojego footpoda.elektrod pisze:A jak działa ta automatyczna kalibracja? Czy po wybraniu tej opcji czujnik jest kalibrowany raz czy cylkicznie co np. 1 km? Ja teraz mam ustawiony współczynnik tak, że przy BSie poazuje idealnie, ale już przy szybszym biegu przekłamuje o ok 12"/km.Astraroth pisze:Próbowałam na wszelkie sposoby, teraz jadę na tym wyznaczonym z użyciem GPS bo wyznaczany ręcznie mocno przekłamuje i się można na zawodach przejechać.elektrod pisze:
Mi wystarcza na 4 treningi czyli na ok 4,5 godziny z GPS, pomiarem tętna, footpadem i 1 połączeniem przez BT. 5 treningu nie ryzykuję czy mi wystarczy bateria. Skąd wiesz, że zostało dokładnie 9%. Mi w % pokazuje tylko w pełni naładowany. W trakcie zużywania baterii jest tylko graficzny wskaźnik zużycia baterii chyba, że można to ustawić.
W moim poprzednim Polarze RS800CX tak miałem skalibrowany sensor, że na atestowanym półmaratonie pokazał 80m mniej
Sęk w tym, że przyjmowana jest JEDNA wartość współczynnika a w moim przypadku ewidentnie różnicuję długość kroku w zależności od tempa biegu. Footpod ma ustaloną jedną długość kroku i przez to tempo i kilometraż się rozjeżdżają kiedy biegniesz dużo szybciej lub dużo wolniej niż w momencie wyznaczania współczynnika kalibracji.
- Krstrun
- Rozgrzewający Się
- Kontakt:
Ostatnio wypróbowałem tą opcję mierzenia tempa i dystansu z nadgarstka. Wyłączyłem GPS w profilu bieganie i jazda .
Mam małe zastrzeżenia co do samego pomiaru a w zasadzie jedno. Przy truchcie po ok 4:45-5:00 mierzył idealnie miałem porównanie z garminem na GPS, ale jak zacząłem robić przebieżki 8x100m to tempo podczas tych przebieżek było mocno przekłamane, ponieważ pokazywał mi po ok 1:30 min/km, gdzie tempo powinno wskazywać na co najmniej ok 2:11-2:15 min/km .
Tak czy siak jestem z tej aktualizacji zadowolony, ponieważ można dużo zaoszczędzić na baterii jak wyłączy się GPS i pobiegnie się na małe wybieganie czy tam rozbieganie :uuusmiech:
Mam małe zastrzeżenia co do samego pomiaru a w zasadzie jedno. Przy truchcie po ok 4:45-5:00 mierzył idealnie miałem porównanie z garminem na GPS, ale jak zacząłem robić przebieżki 8x100m to tempo podczas tych przebieżek było mocno przekłamane, ponieważ pokazywał mi po ok 1:30 min/km, gdzie tempo powinno wskazywać na co najmniej ok 2:11-2:15 min/km .
Tak czy siak jestem z tej aktualizacji zadowolony, ponieważ można dużo zaoszczędzić na baterii jak wyłączy się GPS i pobiegnie się na małe wybieganie czy tam rozbieganie :uuusmiech: