Witam
Sport uprawiam od kilku lat,dość intensywnie,ale dotychczas było to kolarstwo.W tamtym roku zrobiłem 5000 km na rowerze,biorąc udział w kilku wyścigach.Od dokładnie 5ciu miesięcy zacząłem biegać.W biegu Sylwestrowym na 5km osiągnąłem rezultat 22:02.Ostatnio kilka dni temu pobiegłem swój rekord na 10 km w tempie 4:51/km i czasie 48:28. Dzisiaj znajomy powiedział,żebym w końcu użył paska do pomiaru tętna,który dodawany był z moim Garminem.Zrobiłem tak po raz pierwszy i pobiegłem nie jakoś szybko bo w tempie 5:10/km na 11 km - pierwszy tak długi dystans w życiu.Niestety wykres był bezlitosny a nie biegłem przecież tak jak kilka dni temu na maxa.Prosiłbym o poradę,jak w ogóle się do tego ustosunkować itd. i jak biegać dalej - bo przyznam,że nieźle się wystraszyłem.
Wysokie tętno
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:38
- Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
- Kontakt:
hmmm no biegłeś po prostu szybko (nie jak na zawodach, ale szybko), a jesteś początkującym biegaczem (z miesiąca na miesiąc Ci się strefy zmieniają pod wpływem treningu) i do tego pewnie masz wysoki HRmax.
Jeśli Cię to nieco uspokoi: ja z półmaratonu (biegnąc na maksa) mam średnie HR na poziomie 184. Średnie z biegu na 5km mam sporo powyżej 190...
Oczywiście jeśli chcesz biegać sensownie na tętno -> próba wysiłkowa + wyznaczenie stref. Bez tego to nie ma sensu, więcej Ci zaciemni i zamiesza niż pomoże.
Jeśli Cię to nieco uspokoi: ja z półmaratonu (biegnąc na maksa) mam średnie HR na poziomie 184. Średnie z biegu na 5km mam sporo powyżej 190...
Oczywiście jeśli chcesz biegać sensownie na tętno -> próba wysiłkowa + wyznaczenie stref. Bez tego to nie ma sensu, więcej Ci zaciemni i zamiesza niż pomoże.
biegam ultra i w górach 

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Dobrze napisane. Nie jest to nic strasznego pewnie masz wysoki hr max i tyle.
"Najbardziej lubię rozmawiać sam ze sobą. Oszczędzam w ten sposób czas i
unikam kłótni."Oscar Wilde
unikam kłótni."Oscar Wilde