Suunto Spartan Ultra

no4
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Może stało o się tak dlatego, że w momencie rozpoczęcia pomiaru, podczas jego trwania
i na końcu pomiaru każdy z zegarków miał inny najsilniejszy sygnał z różnych satelitów?

Może wynika to z minimalnej różnicy w czasie wciśnięcia przycisków na starcie i na zakończeniu?
Może ułamek sekundy zaważył na zaliczeniu, czy skorygowaniu kolejnego pomiaru?

Rozumiem, że chciałbyś zaspokoić swoją ciekawość (dlaczego tak się dzieje),
ale jakie to rozjechanie w jednym czy drugim przypadku ma znaczenie?

Co ma 250m (różnicy w odległości) do 100m różnicy (w odległości), przy pomiarze 21000m?
Może takie jak 3s do 9s w biegu przełajowym trwającym ponad 13300s?

Odchyłki pomiędzy śladami są od 0-10m przy tak długiej trasie mogło się nazbierać 100-250m

Czy jest opóźnienie w rozpoczęciu wykonywania pomiaru w obu zegarkach (od momentu wciśnięcia przycisku)?

Powtórzę się: bardzo dobry test.
Długi pomiar, trudny górzysty i zalesiony teren.
PKO
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

tak, chciałbym zaspokoić swoją ciekawość :)

co do testu - wiele słyszałem o tym, że "Spartan nie działa". DC rainmaker ostro skrytykował Spartana po premierze, a on postępuje tak tylko, gdy są ku temu podstawy.

w grudniu wyszła duża aktualizacja i "podobno" się poprawiło.

sporo się udzielam na forach i w grupach dyskusyjnych i nieraz zdarza się, że inni pytają mnie o opinię - to jest topowy model, więc wzbudza duże zainteresowanie.

Mając okazję samemu sprawdzić, jak wygląda działanie Spartana postanowiłem właśnie przeprowadzić tego rodzaju test. moim zdaniem wynik jest świetny - ślad jest dokładny, wiarygodny, bez krzaków. zegar na ręce działa bez problemu.

Spartan ma piękny wygląd, dobry ekran i spore możliwości, ale to wszystko byłoby psu na budę jeśli GPS siałby wiochę. Ale nie sieje, jest bardzo dobrze :)
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
astondb7
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 39:35

Nieprzeczytany post

Aktualizowaliście już swoje zegarki? Jest poprawa po wydaniu wczorajszej poprawki?
no4
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

1. Tak
2. W czym?
Vein1975
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka w maratonie: 4:27:31

Nieprzeczytany post

Jest duuuuuuuuuuuuuuuuuużo lepiej.
astondb7
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

2. W czym?
W sygnale GPS, śladzie, wyszukiwaniu satelitów...
Jest duuuuuuuuuuuuuuuuuużo lepiej.
To cieszy :)
Awatar użytkownika
LoveBeer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34.00
Kontakt:

Nieprzeczytany post

https://www.strava.com/activities/853928621

track z wczoraj. to jest duzo lepiej? przykro mi bardzo, ale jest nadal fatalnie. to NIE jest przypadek z wczoraj - drugi kumpel biega caly czas z dwoma zegarkami, SSU i A3. wrzuca treningi tylko z A3, bo te z ssu nie nadaja sie do niczego. oczywiscie, dla Was bedzie to opinia z trzeciej reki, ale dla mnie jest niemal z pierwszej :) poza tym zawsze mowilem - ze 2 przypadki kiedy sie cos jebie sa zawsze bardziej miarodajne niz 1000 w ktorych sie nic nie jebie (to tak apropos fenixow, gdzie zawsze glownym argumentem bylo "mi dziala dobrze" - jakby to mialo jakies znaczenie :))
Awatar użytkownika
Piotr-Fit
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:30
Życiówka w maratonie: 3:00:56
Kontakt:

Nieprzeczytany post

LoveBeer pisze:https://www.strava.com/activities/853928621

track z wczoraj. to jest duzo lepiej? przykro mi bardzo, ale jest nadal fatalnie. to NIE jest przypadek z wczoraj - drugi kumpel biega caly czas z dwoma zegarkami, SSU i A3. wrzuca treningi tylko z A3, bo te z ssu nie nadaja sie do niczego. oczywiscie, dla Was bedzie to opinia z trzeciej reki, ale dla mnie jest niemal z pierwszej :) poza tym zawsze mowilem - ze 2 przypadki kiedy sie cos jebie sa zawsze bardziej miarodajne niz 1000 w ktorych sie nic nie jebie (to tak apropos fenixow, gdzie zawsze glownym argumentem bylo "mi dziala dobrze" - jakby to mialo jakies znaczenie :))
fajne te komcie pod mapką ;)
kurka, zacytuję jeden z nich:
"A taki był fajny Amerykancki :) jak mogli tak zjebac zegarek:)"

jak dobrze, że daję sobie radę bez zegarka ;)
ku chwale biegania :)
Blog: https://piotrstanek.pl/
Vein1975
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

LoveBeer pisze:https://www.strava.com/activities/853928621

Wybacz ale musiałem kilka razy przeczytać to co napisałeś żeby złapać cały sens twojej wypowiedzi poza tym że zegarek jest do bani :). Jak masz ustawiony zegarek - jaką masz ustawioną dokładność GPS ? Czy aktualizujesz dane gps przed biegiem ? Czy miałeś uruchomiony Glonass ? Czy napewno zaaktualizowałeś oprogramowanie do wersji 6.14. Ja mam poprostu inne doświadczenia. Uważam że po ostatniej aktualizacji jest naprawdę ok. Mam również A3 i zrobiłem kilka biegów z obydwoma zegarkami, mając je na tym samym ręku. Obydwa zegarki momentami gdzieś były niedoskonałe. SSU w jednym miejscu, A3 w innym miejscu. tak też uważam że A3 nadal jest lepszy jeśli chodzi o GPS, ale mojemu SSU z nowym oprogramowaniem "nieodwala" tak jak to było wcześniej. Momentami SSU dorównuje A3. Z twojej mapki w Stravie bez opisu nic nie wynika bo nie nie napisałeś czy to było po szlaku, ścieżce czy też po prostu po łące. Widzę że jeden ślad jest dokładnie po drodze a drugi powrotny mocno obok.
Ostatnio zmieniony 04 lut 2017, 15:55 przez Vein1975, łącznie zmieniany 1 raz.
Vein1975
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Dobrze już wiem. Wrzuciłem sobie do mygpsfiles twój tracj i kolegi z którym biegłeś. Teraz rozumiem, Ja bym to wysłał do Suunto i im to pokazał. Bo to faktycznie duże przesunięcie w czasie waszego powrotu. Ale ciekawy jestem jak miałeś ustawiony zegarek jeśli chodzi o dokładność GPS.
no4
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

LoveBeer:

fatalny egzemplarz, czy będziesz coś z tym robił?
próbowałeś aktualizacji i zmiany ustawień?

Piotr-Fit

nie ma co przeżywać
typowe komentarze "malychchujkowzazdrosnikow" nie pomogą, a poszydzą
przynajmniej Ty się nie zniżaj do ich poziomu.
astondb7
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ok.
A sprawdzał ktoś z Was czy ładują się Wam trasy do SSU? Przed aktualizacją wszystko działało ok., a po tej na zegarku trasy się nie pojawiają u mnie. Zauważyłem, że nie synchronizuje też wszystkich ustawień (np. tryb podświetlenia ręczny i automatyczny). Jasność w % aktualizuje z ustawień na movescount.
U mnie GPS działa ok. Nie sprawdzałem jeszcze w lesie.
no4
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

wgrałem przed chwilą bez problemów nową traskę do SSU
astondb7
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

no4 pisze:wgrałem przed chwilą bez problemów nową traskę do SSU
Zaznaczasz dana trasę w movescount jako "użyj w zegarku", podłączasz kabel do SSU i po synchronizacji trasa powinna być w zegarku. Może coś pomijam...
no4
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Raczej nic nie pomijasz.
Bardzo dziwne zachowanie.

Sprawdziłem u siebie na nowej trasie jak i na starej.
Niezależnie, czy mam podłączony kablem, czy robię później synchronizację po BT trasa się pokazuje w SSU.

Trzeba wskazać, w którym z posiadanych zegarków, trasy mają być pokazywane.
Oczywiście jeżeli masz różne zegarki od Suunto.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ