Witam Was w nowym 2002 roku i życzę wszystkiego dobrego.
Dzisiaj to chyba padł rekord w ilości śniegu.W Małopolsce prawie klęska.Tyle śniegu,to nie pamiętam od kilkunastu lat.W lesie bajecznie.Treningi można robić tylko siłowe.Wysokość dzisiejszej "pierzynki" przekraczała wysokość moich kolan.Rower poszedł w odstawkę.Na razie nie ma szans na jazdę.Zostało bieganie.Ciekawie na jak długo.Już teraz wymaga to niezłego wysiłku.
Natomiast jazda samochodem to koszmar.Płatna autostrada Kraków-Katowice przypomina nartostradę.Korki,karambole,zaspy,śnieżyce wszystko to dzisiaj przeżyłem w drodze do pracy.
Nawet u mnie ma dzis padac . Paradoksalnie na poludnie od miasta ma byc wiecej sniegu . Czekajac na snieg , zauwazylem pierwsze platki na futerku mojej Blackie .
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki
Wojtek, pochwal siê, jakie "¶nie¿ne" zdjêcia dosta³e¶ z naszych kampinoskich treningów
W Warszawie ¶nie¿na zawieja (chocia¿ chyba teraz przesta³o padaæ). Jest wielce prawdopodobne, ¿e nie wyjadê z firmowego parkingu. I zupe³nie nie wyobra¿am sobie dzisiejszego biegania. Padnê z wyczerpania w jakiej¶ zaspie.
Czy skutery sniezne sa teraz w czestym uzyciu ?
Kiedys zafundowalem sobie zimowe wakacje w stanie Vermont . Jezdzilem duzo na biegowkach po specjalnie wytyczonych szlakach , zjezdzalem z gorki na czyms przypominajacym nadmuchane kolo ratunkowe oraz sprobowalem jazdy na skutrze snieznym po niesamowitych zaspach . Bylo cudownie .
Miejscowi mieszkancy uzywaja takowych jako jedynego sprawdzonego srodka lokomocji . Widac ich nawet na drogach publicznych .
Articles in English:
W "kraju" ostatnio jest problem nawet z ciê¿kim sprzêtem do od¶nie¿ania dróg i z sol± do posypywania nawierzchni, a co dopiero mówiæ o skuterach ¶nie¿nych, he, he.
Problem jest chyba nawet z drewnianymi szuflami do ¶niegu, bo nasz dozorca nie od¶nie¿a parkingu. Jest fajnie.
Zdjecia z Kampinosu sa rewelacyjne . Jakaz odmiana od dantejskich scen z polskich drog ( teraz ... bezdrozy) .
Nie ma to jak tlo , zlozone z osniezonych sosen . Taka sceneria szalenie eksponuje urode dziewczynom .
Ech ... wiem cos o tym
Articles in English:
Taki skuter śnieżny to fajna rzecz.W mojej okolicy byłoby gdzie poszaleć.Niestety droga zabawka.
Tymczasem coraz bardziej chodzą mi po głowie biegówki.Może wreszcie zdecyduję się na zakup tych nart.
Nawet w moim obecnym domu posiadam biegowki . Co prawda nie uzywane od lat ale ... kto wie .
Najlepsze wydaja sie krotkie .
Co do skutera - gdybym byl w kraju to juz bym to kupil . Mialbym 24 godzinny serwis turystyczno- przewozowy .
Do konca sezonu inwestycja zwrocila by sie .
Articles in English:
Masz rację z tym serwisem.Tej zimy inwestycja zwróciłaby się na 100 procent.Niestety nie uwzględniłem takiej inwestycji w tegorocznym budżecie.
A propos biegówek.Jestem zielony w tej materii.Jaki rozmiar dobrać do siebie(180cm wzrostu),jakie długie kijki?Może coś doradzisz Wojtku.Krótkie to znaczy jakie?
Kiedys biegowki dobieralo sie wedlug klucza - wysokosc uzytkownika plus wyciagnieta w gore reka .
Jednak takie narty maja zasadnicza wade przy podbiegach - zachaczaja o zarosla po obydwu stronach szlaku .
Kiedys bieglem na takich dlugich w Vermont a z tylu jakas dziewczyna , biegnac na krotkich, trzymajac swietny rytm podbiegu , minela mnie jak furmanke . Ja wcale nie bieglem wolno , tylko co i raz chaczylem o zarosla czubkami nart , tracac rytm .
Kijki dobiera sie w nastepujacy sposob - wyciagnieta przed siebie wyprostowana reka okresla ich wysokosc .
Mysle , ze wizyta w specjalistycznym sklepie rozwieje wszelkie watpliwosci .
Ze swojej strony dodam , ze trening na biegowkach podczas tak obfitych opadow wydaje sie bardziej logiczny i efektywniejszy niz trening biegowy . Tak trenuja Skandynawowie i maja potem doskonale wyniki w maratonach ( jak np. Ingrid Kristiansen ) . Biegajac po sniegu i lodzie czesto gubimy swa naturalna technike a treningi takie przeradzaja sie w meke .
Trening na biegowkach z powodzeniem kompensuje godziny spedzone na sali podczas cwiczen ogolnorozwojowych . Do tego ta satysfakcja z osiaganych predkosci . Co prawda potrzeba przetartego szlaku ale ja osobiscie mknalem po oblodzonych puszczanskich szlakach , uzywajac techniki lyzwowej . Osiagane przeze mnie predkosci przewyzszaly te osiagane podczas najszybszych treningow biegowych .
Z uwagi na coraz czesciej wystepujace bezsniezne zimy uwazam , ze nie ma co czekac do wiosny z zakupem biegowek .
Articles in English:
Chyba wystarczająco zmotywowałeś mnie do zakupu biegówek.
Dzięki Wojtku za tak wyczerpujące informację o biegówkach.Teraz juz mam jako takie pojęcie o doborze nart i kijków.Resztę faktycznie dowiem się w sklepie.
Muszę przyznać,że od kilku juz lat przymierzam się do biegówek,tylko te bezśnieżne zimy powodowały,że odkładałem ten pomysł do szuflady.Coraz bardziej zapalam się do kupna.