Czy maraton można przebiec na 90% hrmax?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:30
- Życiówka w maratonie: 3:44:25
Jakie prawdopodobienstwo jest, że maraton można przebiec na 90% hrmax?
Możliwe to dla amatora w maratonie gdzie jest sporo podbiegow trudnych?
Wysłane z mojego SM-T113 .
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
jak pobiegniesz cały czas z równogenerowaną mocą to czy pagórki czy nie nie ma znaczenia.Yahoo pisze:Jakie prawdopodobienstwo jest, że maraton można przebiec na 90% hrmax?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:38
- Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
- Kontakt:
Nie wiem, ale mogę opisać moje dane - z punktu widzenia średniozaawansowanego amatora:Yahoo pisze:Jakie prawdopodobienstwo jest, że maraton można przebiec na 90% hrmax?
Ja sam biegam zawody dość istotnie powyżej książkowych widełek, HM biegam ok 90% HRmax, 10km biegam ok 93,5% HRmax. Samo HRmax zresztą też mam przestrzelone mocno i wieku 32 lat mam ok 202-203. Nie widzę możliwości, żebym mógł biec na 90% Hrmax dłużej niż 22-23km. A stąd do maratonu droga cholernie daleka. Jak biegłem testowo 30km przed maratonem to było to ok 87,5% Hrmax, maratonu z paskiem nie biegłem.
Wydaje mi się, że jeśli w ogóle takie coś jest możliwe to prędzej wytrenowany zawodowiec niż amator.
biegam ultra i w górach 

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka w maratonie: 2:59:50
Wystepuje zaleznosc liniowa, w sensie, ze przy okreslonym pulapie Hrmax masz maksymalna dlugosc wysilku (w tym wypadku czasu biegu).
Zasadniczo na 90%Hrmax to nawet zawodowcy nie biegaja maratonow, choc zapewne pojedyncze takie przypadki trafiaja sie i u amatorow. Sugerowalbym jednak nie podejmowac takich prob.
Zasadniczo na 90%Hrmax to nawet zawodowcy nie biegaja maratonow, choc zapewne pojedyncze takie przypadki trafiaja sie i u amatorow. Sugerowalbym jednak nie podejmowac takich prob.
bzdura, wręcz przeciwnieKeri pisze:Wystepuje zaleznosc liniowa, w sensie, ze przy okreslonym pulapie Hrmax masz maksymalna dlugosc wysilku (w tym wypadku czasu biegu).
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 35'
- Życiówka w maratonie: brak
spróbuj wyznaczyć sobie tętno maksymalne i wtedy można się zastanawiać.
Na pewno można przebiec maraton na takim tętnie gdy jest się chorym...
Ja dwa lata temu biegałem 5km na zawodach podczas grypy, poziom był umiarkowany i walka o pucharek pokusiła.
I biegłem to na średniej tętna 198, od 60 sekundy do końca
Max wyszedł ok 202.
Normalnie na podstawie wielu zawodów w przedziale <1km - 21km> + 2 badań wydolnościowych, mogę powiedzieć, że max mój to 190
Według znanych kalkulatorów internetowych powinienem mieć minimum 200
)
Na pewno można przebiec maraton na takim tętnie gdy jest się chorym...
Ja dwa lata temu biegałem 5km na zawodach podczas grypy, poziom był umiarkowany i walka o pucharek pokusiła.
I biegłem to na średniej tętna 198, od 60 sekundy do końca

Normalnie na podstawie wielu zawodów w przedziale <1km - 21km> + 2 badań wydolnościowych, mogę powiedzieć, że max mój to 190

Według znanych kalkulatorów internetowych powinienem mieć minimum 200

Zegarki i akcesoria Garmin, FootPody oraz Telefony Kom. -> http://allegro.pl/listing/user/listing. ... d=33684688
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 49:13
Skoro wg badań twój max hr to 190 to niby jakim cudem biegłeś na tętni 198?
- b@rto
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:38
Zagięcie czasoprzestrzeni 

-
- Zaprawiony W Bojach
Znakomity komentarz.VO2max pisze:bzdura, wręcz przeciwnieKeri pisze:Wystepuje zaleznosc liniowa, w sensie, ze przy okreslonym pulapie Hrmax masz maksymalna dlugosc wysilku (w tym wypadku czasu biegu).

Badz laskaw doprecyzowac, co wg ciebie w powyzszej wypowiedzi jest bledem.
-
- Wyga
Przy Hrmax masz max długość wysilku, raczej minimalny czas wysilku, 8-)Keri pisze:Znakomity komentarz.VO2max pisze:bzdura, wręcz przeciwnieKeri pisze:Wystepuje zaleznosc liniowa, w sensie, ze przy okreslonym pulapie Hrmax masz maksymalna dlugosc wysilku (w tym wypadku czasu biegu).
Zasadniczo na 90%Hrmax to nawet zawodowcy nie biegaja maratonow, choc zapewne pojedyncze takie przypadki trafiaja sie i u amatorow. Sugerowalbym jednak nie podejmowac takich prob.![]()
Badz laskaw doprecyzowac, co wg ciebie w powyzszej wypowiedzi jest bledem.
Wysłane z mojego HTC 10 .
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34'08
- Kontakt:
nie bardzo zmniejsza się bio-mechaniczność serca można szybko biegać ale dawać mniej Energi co zaniża tętno.
1000 2;42'83
1500 m 4;17'59
3000 m 9'44
5000 m 16;49
10000 34'08
1500 m 4;17'59
3000 m 9'44
5000 m 16;49
10000 34'08
Pitolicie pitolicie a jedna jest prawda
Prędzej zawodowiec pobiegnie maraton na 90 % hr max gdyż prędzej się da 125 minut biec na takich tętnach niż np. w przypadku 176 minut.
Prędzej zawodowiec pobiegnie maraton na 90 % hr max gdyż prędzej się da 125 minut biec na takich tętnach niż np. w przypadku 176 minut.
-
- Zaprawiony W Bojach
Zabawne jak pisalem komentarz to tez nie zauwazylem przeklamania w moim pierwotnym stwierdzeniu, gdzie przez przypadek przyplatal sie "max". Zdaniie powinno brzmiec:Slawrumia pisze:Przy Hrmax masz max długość wysilku, raczej minimalny czas wysilku, 8-)VO2max pisze:bzdura, wręcz przeciwnieKeri pisze:Wystepuje zaleznosc liniowa, w sensie, ze przy okreslonym pulapie Hrmax masz maksymalna dlugosc wysilku (w tym wypadku czasu biegu).
Wystepuje zaleznosc liniowa, w sensie, ze przy okreslonym pulapie Hr masz maksymalna dlugosc wysilku (w tym wypadku czasu biegu).
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 39:20
Czy marayon to nie wiem, ale odpowiem Ci tak. Kiedys przebiegłem 10km poniżej 40min. zaczynając tętnem 163 po 1km (dla mnie optymalnie) i po 5km dryf tętna spowodowal że byłem na 168. Na 9km jakies 172, a ostatni km się nie liczy bo rura:). Wszystkie kilometry weszły 3:55-4:00. Za miesiąc kolejny bieg. Zacząłem 3:45 z tętnem 170 (a co... ułańska fantazja). Następny kilometr z tętnem 172 był już po 4:00. Potem wchodziły coraz wolniej aż do 4:30. Jednak tętno cały czas trzymałem 172-178. Bieg ukończony w 42:10 ze średnim tętnem o 15 wyższym niż bieg szybszy. Poprostu się zakwasiłem, tętno poszybowalo od kwasicy, a mocy i tempa nie było. Nie wiem czy można to przełożyć na maraton i czy ktoś ma na tyle samozaparcia, zeby pobiec maraton na zakwaszeniu, ale myślę że jak się uprze to przy wystarczających błędach taktycznych tj: za szybkim początku i dobrej tolerancji kwasicy da radę pobiec maraton z 90% HRMax.
Wysłane z mojego SM-J500FN .
Wysłane z mojego SM-J500FN .