Wkładki do butów dla Pronatorów
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam, czy ktoś z Was zna temat wkładek profilowanych do butów, niestety po swoich niezbyt dobrych przygodach z dobraniem butów dla pronatora ( i trochę utopionej kasy) rozglądam się w temacie wkładek do posiadanych butów i zauważyłem w decathlon, ale może jakieś inne propozycje i opinie
-
- Zaprawiony W Bojach
Ja biegałem w takich zwykłych wkładkach "korekcyjnych" ze skóry: wkładałem do "normalnych" butów zamiast oryginalnych i było ok (a oryginalna zostawała w szafie na zawody, bo lżejsza
). Kupowałem w sklepie ze sprzętem ortopedycznym po 30zł, ale z tego co widzę, to podobne w zwykłych obuwniczych, czy u szewca też bywają. Teraz kupiłem sobie sporo droższe i niby bardziej sportowe z jakiegoś żelu i żałuję, bo biega się dużo gorzej, a szkoda wyrzucić, bo swoje kosztowały.

-
- Dyskutant
Kurcze a potrzebuje takie z podparciem łuku stopy - muszę sprawdzić czy te w decathlonie mają takie wybrzuszenie
- ale co obcierają , pojawiają się pęcherze ( bo u mnie przy butach dla pronatorów tak się działo )mpruchni pisze:biega się dużo gorzej
- turbojajko
- Stary Wyga
to wg mnie albo masz totalnego przepraszam "platfusa" albo nie potrzebujesz tego wsparcia dla pronatora.
A probowales biegac w butach neutralnych?
A probowales biegac w butach neutralnych?
-
- Dyskutant
W sklepie biegowym na badaniu na bieżni z kamerą wyszła pronacja.Prawie cały czas biegam w butach neutralnych, najpierw w Kalenji Ekiden 50 a teraz Kalenji Ekiden Active i buty same w sobie są mega wygodne ale stopa ucieka mi do wewnątrz i nie zwracałem na to uwagi , ale nabawiłem się kontuzji prawej łydki i podejrzewam że to może być od tego - dlatego chcę wypróbować wkładki z podparciem bo buty Brooks Ravenna 6 jednak były za twarde i powodowały otarcia i pęcherze.
- turbojajko
- Stary Wyga
jak również zaczynalem od butow z podparciem bo tak wyszlo po analizie na bierzni
wierz mi ,ze prawie wszystkim tak wychodzi.
Po jakis czasie jak szukalem sobie butow to wybieram te wygodne i nie wnikam czy pronator natural czy superman
biore to co wygodne i to jest sluszna droga.
http://www.pawelbiega.pl/pronacja-co-je ... ja-ocenic/
czytaj to

Po jakis czasie jak szukalem sobie butow to wybieram te wygodne i nie wnikam czy pronator natural czy superman

biore to co wygodne i to jest sluszna droga.
http://www.pawelbiega.pl/pronacja-co-je ... ja-ocenic/
czytaj to

- turbojajko
- Stary Wyga
i to
http://www.pawelbiega.pl/amortyzacja-il ... rzebujesz/
http://www.pawelbiega.pl/amortyzacja-il ... rzebujesz/
-
- Zaprawiony W Bojach
Powiedzieli że to źle? Powiedzieli dlaczego? A sprawdzili w tym sklepie, jak wygląda Twój bieg z boku? Jak lądujesz biegnąc boso lub w startówkach?lucas7911 pisze:W sklepie biegowym na badaniu na bieżni z kamerą wyszła pronacja.
Żeby się nie rozpisywać: nagranie biegu 24 krotnego rekordzisty świata na długich dystansach. On nie biegał w butach dla pronatorów (chyba że je akurat reklamował) i nie szkodzi mu jego pronacja. Pronacja jest elementem naturalnego ruchu w trakcie biegu. Nie jest zła i nie należy jej ograniczać. W sklepie powiedzieli Ci o pronacji, bo mają kamerę i przeszkolenie do wykrywania pronacji. Możesz spróbować wkładek, nikt tego nie zabrania. W moich robionych na miarę wkładkach biegałem kilka razy, bo trochę koślawo się w tym chodzi, a co dopiero biega.
Jeśli masz taką możliwość, to polecam najpierw pójść do dobrego fizjoterapeuty sportowego, który ma większą wiedzę od obsługi sklepu i może wykryć jakieś niedostatki w sile lub rozluźnieniu mięśni albo w koordynacji, które będziesz mógł rozpracować i w ten sposób uniknąć dalszych kontuzji. Lepiej żeby nie był to fizjoterapeuta oferujący wkładki do obuwia,, żeby ci automatycznie takich wkładek nie zaproponował.
-
- Dyskutant
Powiedzieli mi że przy nie skorygowanej pronacji, może wystąpić duże prawdopodobieństwo kontuzji, nagrywanie wykonano na poziomie stopy z tyłu na moich starych butach i na boso, potem jeszcze na kupionych brooksach.
W neutralnych biega mi się świetnie , ale po kontuzji zacząłem kombinować czy to nie przez pronację. Ale widocznie jednak nie.
Muszę poszukać dobrego fizjoterapeutę i pieniądze z wkładek przeznaczyć na diagnozę.
Dziękuje za odpowiedzi
A co do filmiku to u mnie jest to w mniejszym stopniu i Pan z obsługi w sklepie stwierdził że pronacja jest duża
W neutralnych biega mi się świetnie , ale po kontuzji zacząłem kombinować czy to nie przez pronację. Ale widocznie jednak nie.
Muszę poszukać dobrego fizjoterapeutę i pieniądze z wkładek przeznaczyć na diagnozę.
Dziękuje za odpowiedzi
A co do filmiku to u mnie jest to w mniejszym stopniu i Pan z obsługi w sklepie stwierdził że pronacja jest duża
- turbojajko
- Stary Wyga
Nie wiem o jakiej kontuzji piszesz.
Moge ci jednak zagwarantować, że w przypadku biegania większość z nich bierze sie z przetrenowania, zbyt duzych przeciarzen lub zbyt duzych objetosci treningowych
a nie od butow czy czapki
Miesnie , stawy i sciegna trzeba wzmacniac dodatkowymi cwiczeniami -sa tez takie, ktore poprawiają stabilność stopy (balance board), nie forsowac jak zaczyna bolec i rzadna kontuzja nie powinna sie przydarzyć.
btw.
na jakim etapie treningu jestes? zaczynasz, wracasz po kontuzji? co chcesz osiagnac bieganiem?
Moge ci jednak zagwarantować, że w przypadku biegania większość z nich bierze sie z przetrenowania, zbyt duzych przeciarzen lub zbyt duzych objetosci treningowych

Miesnie , stawy i sciegna trzeba wzmacniac dodatkowymi cwiczeniami -sa tez takie, ktore poprawiają stabilność stopy (balance board), nie forsowac jak zaczyna bolec i rzadna kontuzja nie powinna sie przydarzyć.
btw.
na jakim etapie treningu jestes? zaczynasz, wracasz po kontuzji? co chcesz osiagnac bieganiem?
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 42:00
Polecam książkę Gotowy do biegu - fajnie tam wszystko jest opisane. Ogólnie zdaniem tego pana, wkładek potrzebuje 1-2% ludzi, którzy mają na prawdę poważną wadę rozwojową. W pozostałych przypadkach to "taka uroda" i nie ma się za bardzo co rozpieszczać. Co do kontuzji to tak jak kolega wyżej pisał - biorą się one z:
- fatalnej techniki
- braku przygotowania mięśniowego do biegu
- ogólnie z przetrenowania
Nie ma żadnych wiarygodnych badań potwierdzających wpływ butów na zmniejszenie prawdopodobieństwa kontuzji. Ta bieżnia w sklepie to czysty marketing.
Tu masz taki fajny filmik, który pokazuje dlaczego takie badanie jest bez sensu (tak na prawdę nawet nie da się stwierdzić w ten sposób czy na 100% masz pronację, czy tylko stopa w bucie tak się układa) + kilka innych ciekawych spostrzeżeń. http://www.kinetic-revolution.com/video ... ning-shoes
- fatalnej techniki
- braku przygotowania mięśniowego do biegu
- ogólnie z przetrenowania
Nie ma żadnych wiarygodnych badań potwierdzających wpływ butów na zmniejszenie prawdopodobieństwa kontuzji. Ta bieżnia w sklepie to czysty marketing.
Tu masz taki fajny filmik, który pokazuje dlaczego takie badanie jest bez sensu (tak na prawdę nawet nie da się stwierdzić w ten sposób czy na 100% masz pronację, czy tylko stopa w bucie tak się układa) + kilka innych ciekawych spostrzeżeń. http://www.kinetic-revolution.com/video ... ning-shoes
-
- Zaprawiony W Bojach
Też mam problem z pronacją , mam pronacje prawej stopy i czeste problemy po zewnetrznej stronie stopy poniżej kostki ,bieganie w butach dla pronatorow powoduje dolegliwosci zdrowej lewej nogi choc prawa w tedy czuje sie ok. Testuje już różne opcję dwa lata , obecnie biegam z wkladkami currex sole i daja radę do dystansu półmaratonu. Po polmaratonie odczuwam już ból i musze robic tygodniowa przerwę i nastepnie przez miesiąc stopa dochodzi do siebie .Robilem rezonans ktory nic nie wykazal , korzystam też z porad fizjoterapeuty, jakos daje rade ale w tym roku mam w planie na jesien debiut w maratonie i nie wiem czy ze względu na stope dam radę. Zostala jeszcze wersja z wkładkami na zamowienie.
Wysłane z mojego SM-G920F .
Wysłane z mojego SM-G920F .
- rozbiegany
- Dyskutant
- Kontakt:
W sklepbiegacza.pl masz możliwość sprawdzenia wkładek podpierajacych łuk stopy oraz dobrania. Do tego masz 60 dni na testowanie jak się sprawują 
Wysłane z mojego SM-A310F .

Wysłane z mojego SM-A310F .
-
- Dyskutant
Przepraszam za nieobecność i dziękuje za wypowiedzi, odpowiadając po kolei to:
Co do kontuzji - jest to ból mięśnia brzuchatego łydki u prawej nogi, biegam od sierpnia 2013r i do tej pory miałem poprzednio przerwę w treningach z powodu bólu mięśnia płaszczkowatego, na to pomogło rozciąganie i wstrzymanie się od treningów na około 6 tygodni, po tym właśnie zdecydowałem się kupić specjalne buty a w sklepie dodatkowo zostałem "nastraszony" konsekwencjami biegania bez stabilizacji.
Nie biegam zawodowo i nie jestem nastawiony na pobijanie czasów, ale ostatnio dość mocno zwiększyłem dystanse moich biegów ( z 12km nawet do 18km-trzy razy w tygodniu ) oraz zacząłem zmieniać też teren by przygotować się do zawodów Cross Straceńców - i tu chyba muszę szukać przyczyny obecnej kontuzji
Tak więc nie kombinuję - robię przerwę a w międzyczasie wprowadzam rozciąganie i ćwiczenia na wzmocnienie mięśni - chyba wszystkich
Jeszcze raz dziękuje wszystkim za udzielanie się w tym temacie i życzę wszystkim Szczęśliwego Nowego Roku
Co do kontuzji - jest to ból mięśnia brzuchatego łydki u prawej nogi, biegam od sierpnia 2013r i do tej pory miałem poprzednio przerwę w treningach z powodu bólu mięśnia płaszczkowatego, na to pomogło rozciąganie i wstrzymanie się od treningów na około 6 tygodni, po tym właśnie zdecydowałem się kupić specjalne buty a w sklepie dodatkowo zostałem "nastraszony" konsekwencjami biegania bez stabilizacji.
Nie biegam zawodowo i nie jestem nastawiony na pobijanie czasów, ale ostatnio dość mocno zwiększyłem dystanse moich biegów ( z 12km nawet do 18km-trzy razy w tygodniu ) oraz zacząłem zmieniać też teren by przygotować się do zawodów Cross Straceńców - i tu chyba muszę szukać przyczyny obecnej kontuzji
Tak więc nie kombinuję - robię przerwę a w międzyczasie wprowadzam rozciąganie i ćwiczenia na wzmocnienie mięśni - chyba wszystkich

Jeszcze raz dziękuje wszystkim za udzielanie się w tym temacie i życzę wszystkim Szczęśliwego Nowego Roku