Ochrona stawów

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
kuba345
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich, rozpoczynam dopiero swoją przygodę z bieganiem i mam do was pytanie w jaki sposób chronić kolana przed kontuzją?
polecacie jakieś ćwiczenia na wzmocnienie? a może co innego? Z góry dzięki za wszystkie porady :bleble:
PKO
bosak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A dlaczego kolana? Nie na przykład stawu biodrowego lub skokowego? Jak jesteś zdrowy, to niczego nie trzeba "chronić". Sam poczujesz, że to nie dla ciebie jeśli coś będzie nie tak :taktak:
kuba345
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Bo z tego co czytałem/słyszałem najczęstsze są właśnie kontuzje związane z kolanem a według mnie lepiej jest zapobiegać niż później wydawać kase na lekarzy i leżeć w domu z kontuzją ;)
M_Levy
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 48 min

Nieprzeczytany post

Myślę, że stosowanie się do ogólnych zasad/porad dotyczących zdroworozsądkowego biegania będą miały wpływ na zminimalizowanie ryzyka kontuzji kolana:

1. Buty DO BIEGANIA z amortyzacją (wiem, że bieganie bez amortyzacji ma na forum wielu wyznawców, ale chyba moglibyśmy się umówić, że nie dotyczy to kogoś, kto właśnie chce zacząć)
2. Powolne/stopniowe zwiększanie obciążeń treningowych (daj swoim stawom szansę przyzwyczaić się do nowych zadań)
3. Miękka nawierzchnia (czyli bardziej po parku i po lesie niż po kostce granitowej wokół starówki)
4. Masa ciała (sam wiesz, czy ważysz tyle co trzeba, czy może należałoby kilka zbędnych kilogramów zrzucić i ulżyć kolanom)
5. Regeneracja (skoro dopiero zaczynasz, to pewnie biegasz 2-4 razy w tygodniu. Dobrze byłoby robić porównywalne przerwy pomiędzy treningami i nie biegać 4 dni pod rząd, a następnie 3 dni przerwy.)
6. Ćwiczenia ogólnorozwojowe (siłowe, stabilizacyjne, rozciągające itp)

W ramach zasad/porad warto chyba również wspomnieć o zasadności biegania z dobrze dobranym planem treningowym, który takie kwestie jak rozkład treningów w czasie, czas ich trwania, dystans, czy częstotliwość zwiększania obciążeń automatycznie wyreguluje. Jeśli w Twojej okolicy działa jakaś amatorska grupa biegowa (np BiegamBoLubię albo jakaś akcja lokalnego PZLA) - warto się pokazać. Trener Cię wysłucha, poobserwuje i udzieli rad mniej uniwersalnych.

Mam nadzieję, że w Twoim pytaniu nie chodziło o farmaceutyki i inne złote środki.
bosak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To nie wiem co i gdzie czytasz. Bo nawet z tego portalu nie wynika, a by to kolana były największym problemem... No chyba że zaraz polecisz maść lub klinikę od kolan :hejhej:
Popatrz w działy kontuzje i zdrowie. Biegaczom dolega coś innego najczęściej. Z reguły nazywa to się głupota i poczucie niezniszczalności...
Tomeck
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja chcę maść! Poproszę linkę. :-)
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

M_Levy pisze:1. Buty DO BIEGANIA z amortyzacją (wiem, że bieganie bez amortyzacji ma na forum wielu wyznawców, ale chyba moglibyśmy się umówić, że nie dotyczy to kogoś, kto właśnie chce zacząć)
Wręcz przeciwnie.
1. Jeśli ktoś dopiero chce zacząć, to będąc sprawnym i dobrze skoordynowanym nie potrzebuje amortyzacji w butach. W przeciwnym wypadku może pójść w amortyzację (bez żadnej gwarancji powodzenia w postaci braku kontuzji), albo popracować nad zniwelowaoniem swoich niedostatków.

2. Lepiej zacząć bez, lub z małą amortyzacją i jednocześnie poprawiać kondycję wraz ze wzmacnianiem i dostosowywaniem aparatu ruchu. Osoba już biegająca, z dużą wydolnością, łatwiej dorobi się kontuzji przy zbyt szybkiej rezygnacji z amortyzacji, bo potrafi wystarczająco długo biegać by nadwyrężyć nieprzyzwyczajone mięśnie, ścięgna i przyczepy.

3. Jeśli już bym używał słowa "wyznawca", to bardziej w kontekście zwolenników dużej amortyzacji. Bieganie bez amortyzacji broni się samo: do tego jesteśmy zbudowani przez ewolucję. Jeśli ktoś proponuje wprowadzać jakieś sztuczne elementy (amortyzujące), to wypadało by uzasadnić takie działanie. W przeciwnym razie wygląda to właśnie na kult amortyzacji, a nie na racjonalne podejście.
Tomeck
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tylko jeszcze ktoś musi podpowiedzieć żeby nie walić z pięty. Nie każdy ma instynkt dziecka. :-)
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

Kangoor5 pisze: 3. Jeśli już bym używał słowa "wyznawca", to bardziej w kontekście zwolenników dużej amortyzacji. Bieganie bez amortyzacji broni się samo: do tego jesteśmy zbudowani przez ewolucję. Jeśli ktoś proponuje wprowadzać jakieś sztuczne elementy (amortyzujące), to wypadało by uzasadnić takie działanie. W przeciwnym razie wygląda to właśnie na kult amortyzacji, a nie na racjonalne podejście.
Nie chce bronic amortyzacji i nie bede tu chwalil grubych żelazek ale...

Przez ewolucje jestesmy zbudowani do biegania na boso. Ale przez cywilizacje i siedzacy tryb zycia tracimy bardzo szybko ta umiejetnosc. Wiec powoli, bardzo powoli powinnismy sie nauczyc znowu biegac bez amortyzacji.

Niestety nie zawsze jest wskazane zaczynanie biegania bez amortyzacji.
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Co do zasady się z wami zgadzam. Zaznaczyłem to w pkt. 1. poprzedniej wypowiedzi, ale nie wystarczająco wyraźnie bo nie chciałem się rozpisywać.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ