Jak poprawić wyniki w nowym roku? Plan treningowy na zime?
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 1:00:00
- Życiówka w maratonie: brak
Witam.
Mam za sobą 1 rok biegania:
10km - 47min
21km - 1:47
42km - 3:58
W zeszłym roku tylko biegałem, przeważnie 3 razy w tyg. Wtorki po górkach, czwartki - interwały, w niedzielę - długie wybiegania.
Zastanawiam się jak poprawić wyniki, bo z powyższych treningów już chyba więcej nie wycisnę... W okresie zimowych myślę o dodaniu siłowni. I tu pytanie co najlepiej: jakieś treningi obwodowe czy może zwykłe dzwiganie ciężarów z nastawieniem na nogi i brzuch?
Ogólnie jak przygotować się przez zimę aby w nowym roku poprawić swoje wyniki? Jakie wy macie plany treningowe na zimę/?
10km - 47min
W zeszłym roku tylko biegałem, przeważnie 3 razy w tyg. Wtorki po górkach, czwartki - interwały, w niedzielę - długie wybiegania.
Zastanawiam się jak poprawić wyniki, bo z powyższych treningów już chyba więcej nie wycisnę... W okresie zimowych myślę o dodaniu siłowni. I tu pytanie co najlepiej: jakieś treningi obwodowe czy może zwykłe dzwiganie ciężarów z nastawieniem na nogi i brzuch?
Ogólnie jak przygotować się przez zimę aby w nowym roku poprawić swoje wyniki? Jakie wy macie plany treningowe na zimę/?
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Zmień coś. Interwał wywal, to jest środek działający krótkoterminowo, nie można ciągle walić interwałów. Jakakolwiek siłownia będzie ok, nogi, brzuch, plecy, zwykła siła, nie w obwodzie.
- rolin'
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
Zamiast interwałów zrób sobie bieg progowy / długi bieg w 2 zakresie.
BLOG - KOMENTARZE
5 km - 19:09 (01.09.18)
10 km - 38:28 (11.03.18)
HM - 1:25:11 (18.03.18)
M - 3:13:15 (09.09.18)
5 km - 19:09 (01.09.18)
10 km - 38:28 (11.03.18)
HM - 1:25:11 (18.03.18)
M - 3:13:15 (09.09.18)
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:38
- Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
- Kontakt:
Napisz co biegałeś. Nie napisałeś nic, poza "przeważnie 3 razy w tyg.".netzah pisze:Witam.
10km - 47min
"Po górkach", czyli co konkretnie (powtórzenia, tempa etc)?
"Interwały", czyli co? Dystans, tempo, ilość powtórzeń, długość przerwy?
"długie wybiegania", czyli co? Jakie tempo, jaki dystans?
Co Ci mogę najprościej powiedzieć, to dorzuć 4 trening na tydzień i biegaj regularnie 4 treningi. Pomoże na pewno. Dalej można dyskutować, jak wkleisz co biegałeś.
biegam ultra i w górach 

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
... i tylko przez dorzucenie sily watpie ze pobiegniesz szybciej. Lepiej wiecej biegac.
-
- Wyga
OK. Narazie dzięki...
Co do mnie to:
1) "wtorki- po górkach" tzn 3km biegu tempo 5:30, dalej 4-5 razy pod góre( i w dół
) 350m w tempie podobnym 5:30, dalej znów 3 km 5:15-5:30
2) interwały : 2 km na start 5:30, i tu albo 4x1km w tempie 4:15 ( z przerwą na powrót do miejsca startu czyli 4x1km w tempie 6:00), na koniec znów 2km 5:00
3) długie wybiegania od 20-30km w tempie 5:30-5:45
Jak rozumieć żeby nie robić interwałów? Wogóle zrezygnować czy z jaką częstotliwością?
A siłka "zwykła" czyli co dokładnie? Nie obwodowy czyli rezygnować z treningów typu crossfit?
4 trening , kiedy najlepiej? Sobota?
Co do mnie to:
1) "wtorki- po górkach" tzn 3km biegu tempo 5:30, dalej 4-5 razy pod góre( i w dół

2) interwały : 2 km na start 5:30, i tu albo 4x1km w tempie 4:15 ( z przerwą na powrót do miejsca startu czyli 4x1km w tempie 6:00), na koniec znów 2km 5:00
Jak rozumieć żeby nie robić interwałów? Wogóle zrezygnować czy z jaką częstotliwością?
A siłka "zwykła" czyli co dokładnie? Nie obwodowy czyli rezygnować z treningów typu crossfit?
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 42:12
Czyli w dwa dni lacznie jakies 20km, a potem dlugas po 2.5h?
Na wiosne biegalem kilometrazowo podobnie do Ciebie - jakies 40km tygodniowo na trzech treningach, z sobotnim dlugasem okolo 22-24km.
Obecnie biegam miedzy 100 a 120km tygodniowo z dlugasem... 22-24km. Robionym raz na trzy tygodnie. I dopiero teraz mam poczucie, ze ten dlugas pasuje do calej reszty.
Mysle, ze w dluzszej perspektywie skorzystalbys na dorzuceniu czwartego dnia treningowego i bardziej rownomiernym rozlozeniu kilometrazu oraz przystopowaniu z mocnymi akcentami. Moze np cos takiego:
Trening 1: Godzinka easy z przebiezkami (8-10x100m) na pelnym wypoczynku
Trening 2: 15 easy + 45min tempa zawodow na 2.5h
Trening 3: 90 minut easy
Trening 4: rotacyjnie
- dlugie interwaly na tempie zawodow na 12min (np. 5x4min na przerwie 4min lub 4x5min na przerwie 6min)
- krotkie interwaly na pelnym wypoczynku (np. 6-8x400 w tempie na 1500m lub 8-10x200 w tempie na 800)
- dlugas do 120 minut
Mysle, ze w ten sposob mozesz rozwijac baze aerobowa bez zaniedbywania systemow anaerobowych, a gdy wybierzesz jakis konkretny wyscig docelowy, bedziesz mogl plynnie przejsc do treningu bardziej typowego dla wybranego dystansu.
Edit: ...w tempie na 1500km :D
Na wiosne biegalem kilometrazowo podobnie do Ciebie - jakies 40km tygodniowo na trzech treningach, z sobotnim dlugasem okolo 22-24km.
Obecnie biegam miedzy 100 a 120km tygodniowo z dlugasem... 22-24km. Robionym raz na trzy tygodnie. I dopiero teraz mam poczucie, ze ten dlugas pasuje do calej reszty.
Mysle, ze w dluzszej perspektywie skorzystalbys na dorzuceniu czwartego dnia treningowego i bardziej rownomiernym rozlozeniu kilometrazu oraz przystopowaniu z mocnymi akcentami. Moze np cos takiego:
Trening 1: Godzinka easy z przebiezkami (8-10x100m) na pelnym wypoczynku
Trening 2: 15 easy + 45min tempa zawodow na 2.5h
Trening 3: 90 minut easy
Trening 4: rotacyjnie
- dlugie interwaly na tempie zawodow na 12min (np. 5x4min na przerwie 4min lub 4x5min na przerwie 6min)
- krotkie interwaly na pelnym wypoczynku (np. 6-8x400 w tempie na 1500m lub 8-10x200 w tempie na 800)
- dlugas do 120 minut
Mysle, ze w ten sposob mozesz rozwijac baze aerobowa bez zaniedbywania systemow anaerobowych, a gdy wybierzesz jakis konkretny wyscig docelowy, bedziesz mogl plynnie przejsc do treningu bardziej typowego dla wybranego dystansu.
Edit: ...w tempie na 1500km :D
Ostatnio zmieniony 22 gru 2016, 15:25 przez kibuc, łącznie zmieniany 4 razy.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
A gdzie cokolwiek ciągłego? Jakieś BCII czy progi, że o tempie HM nie wspomnę... Bo póki co, to (odnosząc do czasów z posta #1): wtorek i długi biegasz w tempie mniej więcej maratońskim, z tego wtorek po pagórkach. Możesz co 2 tydzień coś szybszego, np. 6x200m (bardzo szybko, prawie max) albo 6x400m (szybko, ale na tyle szybko żeby być w stanie ukończyć trening) na przerwie 3 minuty. To Ci trochę prędkość podbije.netzah pisze:OK. Narazie dzięki...
Co do mnie to:
1) "wtorki- po górkach" tzn 3km biegu tempo 5:30, dalej 4-5 razy pod góre( i w dół) 350m w tempie podobnym 5:30, dalej znów 3 km 5:15-5:30
"Interwały" biegasz w tempie (??) 5km i do tego na strasznie długiej przerwie -> co raczej przybliża to do treningu powtórzeniowego niż do interwałów... Zrób z tych interwałów bieg ciągły i lataj np. 8km ciągiem po 4:30-4:35 w jedną stronę i 5:00-5:10 w drugą. Będzie to mocny ciągły. Możesz zacząć od 6km, potem 8km, 10km, 12km etc. Taki trening Ci na pewno trochę dychę i HM.
Dorzuć na pewno 4 trening i niech to będzie luźne bieganie (nawet te 5:30-5:40) 10km, długie wybieganie skróć do 18-20km, tak żeby to nie był akcent, raczej taki pół-akcent

biegam ultra i w górach 

-
- Wyga
Hej
do ostatniego posta:
1)czy jak biegam tempem maratońskim długie wybieganie i "górki" to źle? jakie powinno być być tempo długiego wybiegania?
2) co to znaczy bieg ciągły? jak robię długie wybieganie w raczej stały tempie to nie jest bieg ciągły?
3) co oznaczają te skróty " BCII czy progi, że o tempie HM" ? proszę o jakieś praktyczne przykłady treningów które mógłbym w moim przypadku wprowadzić. Dodam że z obliczaniem dokładnego tempa na treningu to: mam tylko Endomondo - zegarki z GPS są za drogie dla mnie
4) przerwa pomiędzy interwałami ma być do pełnego wypoczynku? Czy co 2 tyg zamiast interewałów może być bieg z narastającą prędkością?
"lataj np. 8km ciągiem po 4:30-4:35 w jedną stronę i 5:00-5:10 w drugą" - tu chodzi o to by 1km w tempie 4:30 i powrót w tempie 5:00 i dalej znów w samo?
5) co z siłą biegową. Duże tego jest na bieganie.pl a tu nikt nic nie proponuje.... kiedy robić jakiś trening z skipami A/C, wyskokami itp? Czy w moim przypadku mogę to łączyć z treningiem po górkach?
do ostatniego posta:
1)czy jak biegam tempem maratońskim długie wybieganie i "górki" to źle? jakie powinno być być tempo długiego wybiegania?
2) co to znaczy bieg ciągły? jak robię długie wybieganie w raczej stały tempie to nie jest bieg ciągły?
3) co oznaczają te skróty " BCII czy progi, że o tempie HM" ? proszę o jakieś praktyczne przykłady treningów które mógłbym w moim przypadku wprowadzić. Dodam że z obliczaniem dokładnego tempa na treningu to: mam tylko Endomondo - zegarki z GPS są za drogie dla mnie
4) przerwa pomiędzy interwałami ma być do pełnego wypoczynku? Czy co 2 tyg zamiast interewałów może być bieg z narastającą prędkością?
"lataj np. 8km ciągiem po 4:30-4:35 w jedną stronę i 5:00-5:10 w drugą" - tu chodzi o to by 1km w tempie 4:30 i powrót w tempie 5:00 i dalej znów w samo?
5) co z siłą biegową. Duże tego jest na bieganie.pl a tu nikt nic nie proponuje.... kiedy robić jakiś trening z skipami A/C, wyskokami itp? Czy w moim przypadku mogę to łączyć z treningiem po górkach?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
To nie jest źle. Tempo długiego wybiegania zależy od poziomu. Jak ktoś biega maraton w 5h i "długie wybieganie" to dla niego 20km, to tempo będzie szybsze od maratońskiego. Jak ktoś biega maraton w 2:30, to będzie biegał długie wybiegania po 30-35 km kilkadziesiąt sekund wolniej od tempa maratonu. Co do Ciebie - chodziło mi o to, że nie biegasz nic szybszego. Tobie brakuje szybkości - więc musisz biegać coś szybszego.netzah pisze:1)czy jak biegam tempem maratońskim długie wybieganie i "górki" to źle? jakie powinno być być tempo długiego wybiegania?
Jest to bieg ciągły, ale niejako "domyślnie" i "potocznie" nazywa się w ten sposób raczej szybsze bieginetzah pisze:2) co to znaczy bieg ciągły? jak robię długie wybieganie w raczej stały tempie to nie jest bieg ciągły?
Doczytaj na portalunetzah pisze:3) co oznaczają te skróty " BCII czy progi, że o tempie HM" ? proszę o jakieś praktyczne przykłady treningów które mógłbym w moim przypadku wprowadzić. Dodam że z obliczaniem dokładnego tempa na treningu to: mam tylko Endomondo - zegarki z GPS są za drogie dla mnie

Przerwa, długość i czas trwania odcinka zależy od treningu. Co do zasady jeśli przerwa jest "do pełnego wypoczynku" to mówimy już o treningu powtórzeniowym. Klasyczne "interwały" to nie jest do pełnego wypoczynku. W tym treningu, co zaproponowałem jest dokładnie tak jak napisałeś. Czyli biegniesz 8km, z tego 1km w 4:35, powrót w 5:00, 4:30, 5:00 itp aż zrobisz 8km. Bez żadnych przerw pomiędzy. To jest trudny trening, zwłaszcza jak dojdziesz np. do 12-14 km.netzah pisze:4) przerwa pomiędzy interwałami ma być do pełnego wypoczynku? Czy co 2 tyg zamiast interewałów może być bieg z narastającą prędkością?
Jeśli biegasz 3 treningi na tydzień to poświęcanie jednego treningu na klasyczną siłę biegową nieco mija się z celem. Tzn na pewno nie zaszkodzi, ale więcej dobrego będzie jeśli zrobisz jakiś trening ciągły niż taką siłę. W Twoim przypadku jeśli biegasz cokolwiek na treningu po górkach to już wystarczy - przed szybszymi treningami zrób porządną rozgrzewkę ze skipami, wyskokami itp i będzie ok.netzah pisze:5) co z siłą biegową. Duże tego jest na bieganie.pl a tu nikt nic nie proponuje.... kiedy robić jakiś trening z skipami A/C, wyskokami itp? Czy w moim przypadku mogę to łączyć z treningiem po górkach?
biegam ultra i w górach 

zdajesz sobie sprawę że świadomie czy nie piszesz kosmiczne bzdury Adamie. Weź przeczytaj swój post zamiast treningu wytrzymałościowe proponujesz koledze trening rodem z trójboju siłowego. Odnoszę od jakiegoś czasu wrażenie że kurczowo się trzymasz jakiś tam badań. Wiesz co załatwię ci serię prelekcji dla np. trenerów młodych biegaczy z całej Polski szkoda żeby twa 'nowa świerza wiedza się marnowała.Adam Klein pisze:Zmień coś. Interwał wywal, to jest środek działający krótkoterminowo, nie można ciągle walić interwałów. Jakakolwiek siłownia będzie ok, nogi, brzuch, plecy, zwykła siła, nie w obwodzie.
Tompoz
-
- Wyga
Dzięki za pomoc.
A ile km powinienem robić. Bo robiąc 4 treningi w tyg wyszłoby mi:
1) biegi po górkach i siła biegowa 8km - wtorek
2) interwały, przebieżki z szybszymi odcinkami 8-10km - czwartek ( VO2max jak możesz to napisz jakiś fajny pełny trening interwałowy i najlepiej w jakim tempie)
3) bieg z narastającą pręd lub w tempie HM - 10 km sobota
4) długie rozbieganie , tempo M lub trochę wolniej 20km - niedziela
Siłownie zrobię w pon lub środe.
Dla mnie ilość km jest ok, ale z tego co inni piszą to czy nie jest to za mało?
A ile km powinienem robić. Bo robiąc 4 treningi w tyg wyszłoby mi:
1) biegi po górkach i siła biegowa 8km - wtorek
2) interwały, przebieżki z szybszymi odcinkami 8-10km - czwartek ( VO2max jak możesz to napisz jakiś fajny pełny trening interwałowy i najlepiej w jakim tempie)
3) bieg z narastającą pręd lub w tempie HM - 10 km sobota
4) długie rozbieganie , tempo M lub trochę wolniej 20km - niedziela
Siłownie zrobię w pon lub środe.
Dla mnie ilość km jest ok, ale z tego co inni piszą to czy nie jest to za mało?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Od czegoś trzeba zacząć, nie możesz teraz się rzucić z kilmetrażem po 100km/tydzień. Można biegać dobre wyniki z mniejszego kilometrażu, tak naprawdę trenując sensownie (patrząc po sobie i wielu znajomych), to z 50km/tydz da radę HM w 1:30 pobiec i 10km/40min.
Teraz plan...
Przesadziłeś w drugą stronę - nie możesz mieć 4 akcentów na 4 treningi. Musisz mieć 2 biegi wolne/luźne. Zakładając, że luźne jest długie, to jeszcze jeden dzień zrób luźny/wolny i 2 pozostałe mocne. Możesz coś zamieniać: co drugi tydzień interwały z siłą biegową etc. Siłowni nie rób dzień przed szybkim akcentem.
Teraz plan...
Przesadziłeś w drugą stronę - nie możesz mieć 4 akcentów na 4 treningi. Musisz mieć 2 biegi wolne/luźne. Zakładając, że luźne jest długie, to jeszcze jeden dzień zrób luźny/wolny i 2 pozostałe mocne. Możesz coś zamieniać: co drugi tydzień interwały z siłą biegową etc. Siłowni nie rób dzień przed szybkim akcentem.
biegam ultra i w górach 

-
- Wyga
He he takie czasy "HM w 1:30 pobiec i 10km/40min." to dla mnie marzenie...
Na ten rok celuję w magiczne " 45" czyli 10km - 45min, HM - 1:45, M - 3:45
Co do planu to może zmodyfikować to tak:
1) biegi po górkach i siła biegowa 8-10km - wtorek, pod góre tempo 5:00
2) interwały, przebieżki z szybszymi odcinkami 8-10km a co drugi czwartek bieg z narastającą prędkością tak aby kończyć z 4:20min/km
3) bieg spokojny w tempie 10-15 sek wolniej niż tempo HM - 10 km, czyli tak z tempo 5:15 sobota
4) długie rozbieganie , tempo M lub trochę wolniej 20km tempo 5:30 - niedziela
Powyższy plan do końca stycznia, a następnie postaram się podkręcić tempo o 10-15 sek.
Jak możecie napiszcie kilka treningów interwałowych które można by stosować zamiennie aby nie robić tego samego...
Na ten rok celuję w magiczne " 45" czyli 10km - 45min, HM - 1:45, M - 3:45
Co do planu to może zmodyfikować to tak:
1) biegi po górkach i siła biegowa 8-10km - wtorek, pod góre tempo 5:00
2) interwały, przebieżki z szybszymi odcinkami 8-10km a co drugi czwartek bieg z narastającą prędkością tak aby kończyć z 4:20min/km
3) bieg spokojny w tempie 10-15 sek wolniej niż tempo HM - 10 km, czyli tak z tempo 5:15 sobota
4) długie rozbieganie , tempo M lub trochę wolniej 20km tempo 5:30 - niedziela
Powyższy plan do końca stycznia, a następnie postaram się podkręcić tempo o 10-15 sek.
Jak możecie napiszcie kilka treningów interwałowych które można by stosować zamiennie aby nie robić tego samego...