Problem z doborem butów - obcieranie
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam, przede wszystkim przywitam się gdyż jest to mój pierwszy post na forum. Biegam od sierpnia 2013 r przeważnie są to 10-12 km biegi do trzech razy w tygodniu, zacząłem bieganie w butach Kalenji eikiden 50 i moim zdaniem były rewelacyjne, po jakimś czasie przyszła myśl o zmianie butów na coś lepszego, i mając ograniczony budżet wybór padł na Asics Patriot 6, w tych butach przebiegłem całe 6 km i z powodu mocnego obtarcia na prawej pięcie , które wręcz uniemożliwiało mi powrót do domu, zraziłem się i po wyleczeniu rany wróciłem do Kalenji - rewelacja żadnych obtarć, znowu minął jakiś czas więc pomyślałem że skoro te najtańsze Kalenji dają radę to kupię coś droższego i tu pojawiają się Kalenji Ekiden 200, sytuacja wygląda podobnie z tym że w tych drugich zdołałem pobiegać z pięć razy, obie pięty obtarte ( dodam że skarpetki we wszystkich butach podobne - średniej grubości ) . W czerwcu tego roku ponowiłem próbę zakupu droższych butów, mając na względzie poprzednie problemy udałem się do fachowego sklepu, najpierw badanie laserowe z akcji Asicsa a potem filmowane bieganie na bieżni wykazało że mam pronację i to dość dużą, z pomocą obsługi sklepu zostały dopasowane buty Brooks Ravenna 5 i zacząłem aktywność, najpierw 5km, 7km, 10 km , po trzech biegach wszystko ok, czwarta dycha to obtarte pięty i duże odciski na stopie tam gdzie wkładka z butów ma wybrzuszenie, ok pomyślałem że but musi się dopasować, bąble poprzebijałem, obtarcia zalepiłem, po zagojeniu było ok, choć czułem pieczenie pod stopą w miejscu w/w wybrzuszenia, ale bez problemu mogłem przebiec 13-14 km, wczoraj po przebiegnięciu 5km już czułem że coś nie tak a gdy wróciłem po 11-stce dop domu, to lewa pięta obtarta i pod stopami znowu wielkie bąble z płynem - już naprawdę nie mam sił do butów, pozostają mi dwa wyjścia. Albo powrót do Najtańszych Ekidenów ( co i tak muszę zrobić zanim pogoją mi się stopy, lub drugi pomysł biegać w zimowych grubych skarpetach co przy wyższych temp jest jednak niekomfortowe
- Pyth0n
- Zaprawiony W Bojach
a na pewno nie są za małe ??
ja tez miałem ten problem i moje buty okazały się po prostu za małe
kupiłem rozmiar większe i od razu jest bezproblemowo
jaki rozmiar masz wkładki w tych pierwszych butach a jaki w tych następnych ??
ja tez miałem ten problem i moje buty okazały się po prostu za małe
kupiłem rozmiar większe i od razu jest bezproblemowo
jaki rozmiar masz wkładki w tych pierwszych butach a jaki w tych następnych ??
Biegasz czy trenujesz ????
-
- Zaprawiony W Bojach
najwyraźniej nie służą ci sztywne buty ze wsparciem, po prostu poszukaj rozwiązań konstrukcyjnych jakie odpowiadały ci w tańszych Kalenji - szczególnie jeśli chodzi o zapiętek i kształt "podłogi" buta w nieco droższych modelach. Moja żona, która lubi buty raczej miękkie i bez wsparcia ostatnio kupiła sobie Ekiden Active i bardzo sobie chwali. Ja tez je mierzyłem i prezentują się fajnie.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:38
- Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
- Kontakt:
Ja bym raczej kierował się w drugą stronę - im cieńsza skarpetka tym lepiej. Proponował bym (nie wiem, w czym biegasz) najpierw zaopatrzyć się w cienkie skarpetki "letnie" (przykładowo nike ma przeciowodciskowe, polskie nessi też fajne), następnie przyjrzeć się jak wkładasz nogę do buta, porządnie zasznurować i starać się obserwować podczas biegu odczucia, czy nic nie ciśnie / nie przesuwa się etc. Może kupujesz nie ten rozmiar (patrz na długość wkładki)? Może za wąskie lub za szerokie? Może nie taki kształt pięty? Ja przykładowo nie mogę biegać w New Balance Zante, bo mi zupełnie zapiętek do nogi nie pasuje - ale już buty adidasa praktycznie wszystkie są ok.lucas7911 pisze:biegać w zimowych grubych skarpetach co przy wyższych temp jest jednak niekomfortowe
biegam ultra i w górach 

-
- Dyskutant
Buty po badaniu laserowym zostały dobrane o nr większe niż noszę na co dzieńPyth0n pisze:a na pewno nie są za małe ??
Tylko w grubej skarpetce biega mi się w miarę komfortowo, przy tych butach jak na początku założyłem cienkie letnie to od razu czułem że noga mi się ślizga mimo porządnego zawiązaniaQba Krause pisze:Ja bym raczej kierował się w drugą stronę - im cieńsza skarpetka tym lepiej
Zastanawia mnie tylko czy to pech że trafiam na takie buty, gdy mierzę wszystko wydaje się ok choć te ostatnie Brooksy mocno obciskały stopę na samym początku, może faktycznie muszę celować w bardziej miękkie buty ( trochę mnie nastraszyli że do pronacji to te Kalenji się kompletnie nie nadają - no ale biega mi się w nich najlepiej ) Dam jeszcze jedną szansę jak mi się stopy pogoją i zaiwestuję w lepsze skarpety
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: 47:07
- Życiówka w maratonie: 3:57
Hej.
pokombinuj z wiązaniem butów.
Ten sposób wiązania bardzo dobrze trzyma piętę:
https://treningbiegacza.pl/uploads/media-library/sznurowadla-6.jpg
Ważne aby zawiązać do ostatniego oczka / dziurki i to dość ciasno
pokombinuj z wiązaniem butów.
Ten sposób wiązania bardzo dobrze trzyma piętę:
https://treningbiegacza.pl/uploads/media-library/sznurowadla-6.jpg
Ważne aby zawiązać do ostatniego oczka / dziurki i to dość ciasno
- Batman
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 55:33
Przetestuj Ekiden Active. Muszę powiedzieć, że jak na razie - ponad 450 km w tych butach VS (uwaga) Adidas SG7 (prawie 50 km) wygrywają te... pierwsze. Być może dlatego, że na razie oszczędzam Supernovy a być może po prostu bardziej wolę miękkie buty z miękkimi zapiętkami.
START: 17.06.2015, 170 cm; 116,7 kg
było: 108 kg - 10 km w 65:24 (27.09.2015)
jest: 98 kg - 10 km w 55:33 (25.09.2016)
będzie: 80 kg - 10 km w 40 minut
-
Start II: 07.06.2021, 170 cm; 124 kg
-
Start III: 30.05.2023, 170 cm; 101 kg
[url=viewtopic.php?f=27&t=64998]BLOG[/url]
[url=viewtopic.php?f=28&t=64999]KOMENTARZE[/url]
było: 108 kg - 10 km w 65:24 (27.09.2015)
jest: 98 kg - 10 km w 55:33 (25.09.2016)
będzie: 80 kg - 10 km w 40 minut
-
Start II: 07.06.2021, 170 cm; 124 kg
-
Start III: 30.05.2023, 170 cm; 101 kg
[url=viewtopic.php?f=27&t=64998]BLOG[/url]
[url=viewtopic.php?f=28&t=64999]KOMENTARZE[/url]
-
- Dyskutant
Na pewno są większePyth0n pisze:sprawdź długość wkładki, rozmiar rozmiarowi nie równy .......
Wiąże na ostatniej - zaciskam sznurówki i dopiero zawiązuje, pietę trzyma dobrze tylko odgniata podeszwęPyth0n pisze:pokombinuj z wiązaniem butów.
Właśnie oglądałem - i chyba zamówię a te Brooksy chyba spróbuje sprzedaćBatman pisze:Przetestuj Ekiden Active
Dzięki wszystkim wypowiadającym się w temacie. Pozdrawiam
-
- Dyskutant
I po zagojeniu stóp dałem jeszcze jedną szansę moim butom , jednak po przebiegnięciu 9 km tak bolały mnie stopy ( nie poobcierały tylko ucisk na podbicie ) że odechciało mi się w nich biegać, widocznie naprawdę nie są dla mnie, nic wystawiam je na sprzedaż i jadę zobaczyć te Kalenji Active.
- b@rto
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:38
Bywa, mi na przykład Zante nie pasowały mimo że nie spotkałem się z negatywną opinią. Po zawodach na 5 km ledwo chodziłem, bo tak mnie stopy bolały...
-
- Dyskutant
Buty Brooks zostały sprzedane, za sugestią użytkownika z forum wybrałem się do Decathlonu gdzie przymierzyłem i kupiłem Kalenji Ekiden Active , jestem już po dwóch biegach ( 10 i 15 km ) i rewelacja nie czuje ich na nodze, wygodne i w żadnych miejscu nie uciskają, są trochę twardsze od Ekiden One i wyglądają na solidniejsze . Dziękuje za zainteresowanie tematem
-
- Rozgrzewający Się
Witam wszystkich serdecznie
Biegam rekreacyjnie od Maja b.r.
problem z obcierającymi piętami powtarza się za każdym razem z tym samym schematem
Ważę ok 100kg biegam 2-3 razy w tyg po 10-12km
pierwsze buty kupione (wiem głupota) w necie - asics
na początku super - po ok miesiacu eksploatacji - pięty zdarte do krwi i już nic nie pomagało
kolejne buty - made in decathlon - to samo
3 buty to dobrane w sklepie asics jakiś tam model ze średniej półki - znów to samo, miesiąc biegania genialnie nic nie boli po czym nagle piety zdarte do krwi i koniec - nic nie pomaga
3 różne buty 3 razy ten sam scenariusz, chyba mam jakiś problem z budową stopy ale jak go rozwiązać ?
skarpetki do biegania mam asics
Biegam rekreacyjnie od Maja b.r.
problem z obcierającymi piętami powtarza się za każdym razem z tym samym schematem
Ważę ok 100kg biegam 2-3 razy w tyg po 10-12km
pierwsze buty kupione (wiem głupota) w necie - asics
na początku super - po ok miesiacu eksploatacji - pięty zdarte do krwi i już nic nie pomagało
kolejne buty - made in decathlon - to samo
3 buty to dobrane w sklepie asics jakiś tam model ze średniej półki - znów to samo, miesiąc biegania genialnie nic nie boli po czym nagle piety zdarte do krwi i koniec - nic nie pomaga
3 różne buty 3 razy ten sam scenariusz, chyba mam jakiś problem z budową stopy ale jak go rozwiązać ?
skarpetki do biegania mam asics