1000m Gimnazjum

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Szymon-Biegacz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 55minut
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam

Chciałbym się przygotować do zawodów sztafetowych w biegach na 1000 m. Mam na to około 10 miesięcy . Mam 14 lat .Moja życiówka na 1km to około 3min16s .Mam też kilku kumpli z którymi chciałbym ćwiczyć do zawodów. Myśle że trzech z nich mogłoby dając z siebie wszystko zejść poniżej 3 min 30 s . Jeden jadąc na 100% mógłbym mieć jakieś 3 min 40s a ostatni jakieś 4min 30 s (tak przypuszczam). Jesteśmy gimbusami wieć mamy bardzo dużo czasu na treningi w tygodniu . I chcę się zapytać jakie treningi podjąć . Wiem już o rozgrzewce przed treningiem i rozciąganiu po nim . A i czy oprócz bieganie w zawodach może nam pomóc regularny trening pompek i podciągnięc ? A co z treningiem mięśniowym (siłowym?) nóg
- nie wiem jak to dobrze ująć . Taki trening gdzie nie biegamy tylko pakujemy nogi np. przysiady. Czy go stosować?Ktoś mógłby podsunąć jakiś plan żeby każdy z nas mógłby po 10 miesiącach treningu biegać poniżej 3min20s , a najlepsi około 3 min na 1km . Proszę o pomoc . Pozdrawiam
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

W tym wieku, to "pakowanie" jest wam zupełnie niepotrzebne. Tzn trzeba być ogólnie sprawnym i po prostu ćwiczenia z obciążeniem masy własnego ciała są zupełnie spoko.
Co do planu, polecam to: http://bieganie.pl/?show=1&cat=19&id=2306
Awatar użytkownika
bosingo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: zamierzam

Nieprzeczytany post

Pompki, przysiady są dobre. Biegaj dużo, zdrowo się odżywiaj. Polecam kamizelkę z obciążeniem do biegów.
hadwao
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 42:00

Nieprzeczytany post

Jak macie możliwość to zamiast treningów siłowych polecam raczej treningi uzupełniające - szczególnie rower i basen. W waszym wieku to się znacznie bardziej opłaci niż katowanie siły.
Jeśli chodzi o treningi siłowe to tak jak napisał Adam Klein głównie z obciążeniem własnego ciała (wbrew pozorom można tu zrobić bardzo ciężkie sesje).
Polecam też znalezienie grupy biegowej w okolicy - jest sporo takich grup, gdzie zajęcia są darmowe (bo pewnie kasa w tym wieku ogranicza) - jak jest sensowna to trener rzuci na was okiem i może technikę skoryguje.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

bosingo pisze:Pompki, przysiady są dobre. Biegaj dużo, zdrowo się odżywiaj. Polecam kamizelkę z obciążeniem do biegów.
I szybko zapomnij takie pomysly... ale bardzo szybko zapomnij.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

Szymon-Biegacz pisze:Witam

Chciałbym się przygotować do zawodów sztafetowych w biegach na 1000 m. Mam na to około 10 miesięcy . Mam 14 lat .Moja życiówka na 1km to około 3min16s .Mam też kilku kumpli z którymi chciałbym ćwiczyć do zawodów. Myśle że trzech z nich mogłoby dając z siebie wszystko zejść poniżej 3 min 30 s . Jeden jadąc na 100% mógłbym mieć jakieś 3 min 40s a ostatni jakieś 4min 30 s (tak przypuszczam). Jesteśmy gimbusami wieć mamy bardzo dużo czasu na treningi w tygodniu . I chcę się zapytać jakie treningi podjąć . Wiem już o rozgrzewce przed treningiem i rozciąganiu po nim . A i czy oprócz bieganie w zawodach może nam pomóc regularny trening pompek i podciągnięc ? A co z treningiem mięśniowym (siłowym?) nóg
- nie wiem jak to dobrze ująć . Taki trening gdzie nie biegamy tylko pakujemy nogi np. przysiady. Czy go stosować?Ktoś mógłby podsunąć jakiś plan żeby każdy z nas mógłby po 10 miesiącach treningu biegać poniżej 3min20s , a najlepsi około 3 min na 1km . Proszę o pomoc . Pozdrawiam
Idzcie do nauczyciela WF-u albo do klubu LA.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ