Znacznie krótsza noga

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Sikor36
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 54:28
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam. Mam pewien nietypowy problem a mianowicie moja prawa noga jest o 5 cm krótsza od lewej oraz sama stopa jest ogólnie mniejsza. Dodatkowo brakuje mi 2 palców :) Szukam firmy która specjalizuje się w produkcji "czegoś na kształt buta" w czym będę mógł normalnie biegać. Od razu zaznaczę że wkładki zupełnie się nie sprawdzają ponieważ różnica jest zbyt duża i wkładka zwyczajnie nie mieści się w bucie do biegania. Będę wdzięczny za wszelkie informacje.
PKO
bosak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Sorki. Ale normalnie to ty nigdy nie będziesz biegać... 5 cm podwyższenia? To chyba łatwiej skrócić dłuższą nogę.
Z takim butem to jako tako można rowerem jeździć. Nawet jak coś dorobisz do tej nogi, to prędzej czy później posypią się większe stawy.
A co na to lekarze?
Sikor36
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

No nie do końca się zgodzę :) Są rozwiązania które oferują firmy ortopedyczne z których korzystam od zawsze (ponad 30 lat) i biegam bez problemu zarówno po ulicy jak i w biegach terenowych, uprawiam całą masę innych aktywności. Natomiast szukam innych rozwiązań opartych na nowoczesnych materiałach (obecnie używam produktów zrobionych ze skóry). Niestety przy dłuższych dystansach skóra nie oddycha tak jak powinna stąd moje pytanie.
Awatar użytkownika
Arasso
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Myślę że najlepiej gdybyś zasięgnął opinii na jakimś forum ortopedycznym, bo tu jak sam widzisz mądrych informacji nie uzyskasz. Niektórzy mają krótszą nogę, a inni mniejszą jedna półkulę mózgową ;-) :hahaha:

Rozumiem że stropy masz normalnie ukształtowane?
To co mi przychodzi do głowy to przerobienie typowego "normalnego" buta biegowego (u jakiegoś dobrego rzemieślnika) polegające na odklejeniu całej podeszwy i wstawieniu lekkiego i neutralnego w sprężystości podwyższenia pomiędzy cholewką a tą właściwą podeszwą. 5 cm to sporo i sugerowałbym przeróbkę butów treningowo trailowych, one są znacznie wytrzymalsze niż wycieniowane i delikatne buty szosowe.
Coś w tym stylu, z tym że tu podwyższenie jest doklejone pod podeszwą (znalezione w google):
Obrazek
"Life can pull you down but running will always lift you up."
Sikor36
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Kolego Bosak gdybyś zobaczył jak biegam nigdy byś nie powiedział że mam taką "wadę" :), gwarantuje Ci że byś nie poznał, używam normalnych butów do biegania + mobilizator skórzany który nakładam na nogę, następnie na to nakładam skarpetkę i do buta :) Tak jak pisałem wcześniej poszukuję nowocześniejszych rozwiązań niż obecnie przeze mnie używane. Mnie nie interesuje czy jest jakieś rozwiązanie bo to wiem że jest :) bardziej interesuje mnie jakie nowoczesne rozwiązania dostępne są na rynku. Może ktoś widział/słyszał o czymś za granicą itd. Ponieważ wziąłem się ostro za triathlon muszę więcej biegać stąd pojawiła się taka potrzeba. W kwestii lekarzy wygląda to tak że moi rodzice są lekarzami więc mam dobrą opiekę od dziecka :) kręgosłup prosty jak strzała, stawy zdrowe :)
@Arasso dzięki bardzo za super pomysł - biegam również w biegach przełajowych i górskich w ciężkim terenie (błoto, woda) i takie rozwiązanie świetnie się sprawdzi. Mobilizator którego obecnie używam nie sprawdza się ponieważ bardzo nasiąka wodą (skóra) czego następstwem są obtarcia stopy. Pomysł na pewno wykorzystam.
Awatar użytkownika
Arasso
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Bosak nie zobaczy jak biegasz bo to typowy internetowy troll którego egzystencja ogranicza się do wirtualnej aktywności :hej: Nie warto nawet z takim przypadkiem wdawać się w polemikę. Współczujmy mu i tyle :bleble:

A wracając do sedna wątku: więcej informacji znajdziesz po angielsku (np. hasło "leg length discrepancy")
Zobacz np. to: http://blogs.teamtbb.com/jocelynwong/20 ... l-sponsor/
Gość ma buty biegowe zmodyfikowane właśnie w sposób o jakim pomyślałem (podwyższenie tak "na oko" z 4 cm).

Firma która modyfikuje obuwie w ten sposób (niestety ze Stanów): http://www.orthopedicshoelift.com/athle ... e-lift.htm
I następna (obie znalezione na hasło "orthopedic shoe lift service"): http://www.myshoeman.com/shoelifts.htm
"Life can pull you down but running will always lift you up."
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ