Ból w mięśniu pośladkowym i w mięśniu biodrowym.

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Keniol566
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 44,20
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam!
Od kilku dni zmagam się z problemem bólu w górnej części mięśnia pośladkowego i w dolnej części mięśnia biodrowego. Ból objawia się gdy odbijam się z lewej stopy podczas biegu i marszu. Dzięki rozciąganiu i wałkowaniu jest znaczna poprawa z dnia na dzień. Wiecie co to może być? Znacie jakieś sposoby jak się z tym szybko uporać?
PKO
Awatar użytkownika
mackris
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 43:04
Życiówka w maratonie: 4:07:00

Nieprzeczytany post

Skoro piszesz że pośladkowy i biodrowy to pewnie masz problem właśnie z tymi mięśniami. :hahaha:
a tak na poważnie to może masz napięty gruszkowaty? Wtedy najlepiej rozciągać w siadzie (jedna noga prosta a druga podkurczona ze stopą po drugiej stronie nogi prostej - patrz YouTube) albo jeszcze lepiej "pojeździć" na piłce tenisowej lub Lacrosse.

...Myślę, że dam radę przebiec ten wyścig, to tylko o 2 dni dłużej. 5 dni. Biegałem za owcami przez 3 dni... Cliff Young
Keniol566
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 44,20

Nieprzeczytany post

Na ten moment dużo się wałkuję, jeżdżę na tym miejscu piłką palantową i robię rozciąganie. Już jest lepiej niż bezpośrednio po długim wybieganiu w niedzielę, ale denerwuje mnie że nie mogę zrobić nawet wybiegania, bo gdy wybijam się z lewej nogi czuję tylko w tych mięśniach ból i zamiast biegać muszę skupiać się żeby trzymać rytm i z bólu nie wychylić się na boki, albo do przodu. Możesz podesłać te ćwiczenia z linkiem??
Awatar użytkownika
mackris
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 43:04
Życiówka w maratonie: 4:07:00

Nieprzeczytany post

https://m.youtube.com/watch?v=tSaVByba2Oc
Przykładowy Są też inni. Wpisz "gruszkowaty" Poza tym nie biegaj z bólem. Przed biegiem dobrze sie rozgrzej min.20 min. Ja bym bjegał tylko do momentu gdy ból wystąpi. Potem porządne rozciąganie Dobrzee robi też sauna- ale nie bezpośrednio po trningu.

...Myślę, że dam radę przebiec ten wyścig, to tylko o 2 dni dłużej. 5 dni. Biegałem za owcami przez 3 dni... Cliff Young
tarzan90
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Jeśli chodzi o tego typu bóle to polecam https://centrum.fizjoterapeuty.pl bez profesjonalnego pukntu prywatnego nie ma szas aby dobrze zdniagnozować przyczynę. Państwowe tylko jadą na
masówkach.
DO tego polecam zdrowe produkt i zdrową dietę https://sklep.spirulina.pl/produkty/chl ... -organizmu do każdego posiłku z rana powinno pomóc.
Ostatnio zmieniony 24 wrz 2018, 15:01 przez tarzan90, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Marc.Slonik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:12
Życiówka w maratonie: 3:23:55
Kontakt:

Nieprzeczytany post

A te bolące mięśnie działają? Miałem podobny problem, okazało się, ze na skutek przeciążenia lewy pośladkowy mi się "wyłączył" i został zastąpiony innymi mięśniami w sekwencjach ruchu w których normalnie bierze udział.
Połóż się na płaskim, na brzuchu i podnieś wyprostowaną nogę do góry (czyli do tyłu). Przy prawidłowo działających mięśniach najpierw powinien napinać się pośladkowy, a potem udo, u mnie po bolącej stronie kolejność była odwrotna. Do sprawdzenia które mięśnie się aktywują dobrze poprosić drugą osobę - ta osoba powinna przyłożyć jeden palec do tylnej strony uda, a drugi do pośladka. Samemu można tak dokładnie nie poczuć kiedy aktywują się mięśnie.
Awatar użytkownika
synergia_mj
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

[quote="Keniol566"]Witam!
Od kilku dni zmagam się z problemem bólu w górnej części mięśnia pośladkowego i w dolnej części mięśnia biodrowego. Ból objawia się gdy odbijam się z lewej stopy podczas biegu i marszu. Dzięki rozciąganiu i wałkowaniu jest znaczna poprawa z dnia na dzień. Wiecie co to może być? Znacie jakieś sposoby jak się z tym szybko uporać?[/quote]

Witaj!

Może zrobisz zdjęcie i zaznaczysz bolące miejsca?
Cieżko stwierdzić , który pośladkowy jest u Ciebie problematyczny (średni/wielki?)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ