Suunto Spartan Ultra

Vein1975
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: 4:27:31

Nieprzeczytany post

GPS w mieście działa ok, w lesie tragedia. GPS w mieście porównywałem (na tych samych trasach) do Fenixa i AMbit3 Run. Tylko trzeba przed każdym treningiem podłączyć do komputera żeby zaktualizował GPS. Budzik jest więc nie wiem o co chodzi. A reszta niestety prawda
PKO
no4
Wyga
Wyga
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

prilo pisze:Brak mozliwosci konfiguracji wyswitlanych danych podczas aktywnosci, i inne, a ale zeby budzika nie bylo :D to smiechu warte...a gps to dziala dobrze ale jak nie ma chmur i zabudowan. Sie nie obruszaj, bo ten zegarek to lipa a ja go nie kupilem tylko dostalem w prezencie. Wiec zluzuj poslady
No to jak dostałeś w prezencie to skieruj swoje żale do tego co go kupował.
Coś lipne to tłumaczenie.

Po co więcej funkcji jeżeli przez dwa tygodnie nawet budzika w zegarku nie potrafisz znaleźć?
rolo
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 43:26
Życiówka w maratonie: 3:32:15

Nieprzeczytany post

Zaczyna się tu robić tak jak w wątku o F3, czyli na siłę udowadnianie zajebistości czegoś co na chwilę obecną jest lipą.. Poniekąd rozumiem - gdybym tyle wydał na sikora też pewnie tkwiłbym w przekonaniu, że jest cacy, bo przecież za taką kasę musi być... Swoją drogą traktowanie klientów jak beta testerów jest żenadą. Garmin przynajmniej broni się serwisem, a Suunto.. cóż ambity 3 są teraz w dobrej cenie :)
Vein1975
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Myślę że żaden biegający (podkreślam biegający) użytkownik Spartana nie powie dzisiaj że to dobry zegarek.
no4
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ciekawe ilu użytkowników kupiłoby go teraz ponownie.
Vein1975
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Teraz, dzisiaj - niewielu. Ja go mam od początku września. Ale znam kilka osób które go chwalą. Nie są do biegacze, używają do innych aktywności. Biegowo zwłaszcza ultra czy też trailowego jest nie do użytku na pewno. POza tym brak wielu funkcji ale to się moim zdaniem szybko zmieni i pojawią się dość szybko. CO do gpsu mam ogromne wątpliwości. Szkoda że Suunto tak bardzo zepsuło sobie opinie, wypuszczając zegarek bez prawidłowych testów i tak bardzo niekompletny. Teraz nie będzie już argumentu Garmin czy Suunto. Bo Spartan ma podobnie cięzki poród jak Fenix. Zobaczymy ile będzie kosztował nowy Fenix
no4
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Nic dodać, nic ująć.
W pełni się z ta opinią zgadzam.

Mam obawy, co Spartan zarejestruje podczas jady na nartach, zwłaszcza jak będzie pod grubszym rękawem.
Vein1975
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

https://www.facebook.com/groups/SuuntoAmbit/ znasz tą grupę ? Tam ktoś już pisał o Spartanie i nartach . Musiasz poszukać. Ale chyba chodziło o Ski Tour`ing a nie narciarstwo alpejskie.
no4
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dzięki za linka. nie znałem tej grupy.
Dużo ciekawych przypadków.
prilo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Gps działa srednio. Jak pogoda jest dobra i niema chmur oraz bydunkow to jest poprawnie
Brak mozliwosci konfigurowania danych wyswietlanych pdczas aktwynosci. Jestes skazany z gory na to co ustawil producent
Budzika nie bylo wpierwszych wersjach firmware , dopiero w ktoryms update sie pojawil
Licznik krokow - przekłamuje. Kazdy ruch nadgarstka licozny jaki krok. Suunto pokazuje 15 000krokow to garmin na drugim nadgarstku jakies 10 000. Do poprawy, kalibracji
Brak widzetow takich jak cisnienie barometryczne czy tez wysokosciomierz. Niby bajer ale czasem korzystalem.
Bateria w ultra prz monitorze aktywnosci okolo 7-8h treningu tygodniowo wytrzymuje 7dni, gdzie taki Ambit Peak 3 jest dwa tgodnie.
Brak gestow pomimo ekranu dotykowego jak w V800. W stylu podwojne tapniecie ekranu uruchamia to... i to...niby bajer, ale bardzo przydatny.
Brak wlasnej platformy jak u Garmina connect IQ
Niby glupota, ale ktoregos razu wyszedlem na trening i mialem wlaczony "tryb samolotowy" Zapomnialem o nim. Wlaczylem trening i za nic w swiecie nie chcial mi sie polaczyc z HR. Moglby chcoiaz ostrzegac o tym, ze wlaczony jest tryb samolotowy i nalezy go wylaczyc.
Brak minutnika. Czesto ustawialm sobie np zeby mi odliczal 10 minut gdy wstawlem cos na gaz w kuchni. Niby bzdura, ale w zyciu codziennym bardzo mi ulatwiala zycie.

To tak na szybko co najbardziej razi w oczy...Tak zegarek działa bardzo plynnie. Nie mialem zadnej zwiechy, czy restartu. Fixa lapie w mig. Z wygladu super, wyswietlacz rowniez, reakcja na dotyk - super. Jednak powyzsze mankamenty mocno pracuja na niekorzysc. Owszem, zegarek ma wielki potencjal tyle, ze dla Nas uzytkownikow na razie nic z tego nie wynika...To sa moje subiektywne odczucia. Nie kazdy musi sie z tym zgadzac. Jednemu to przeszkadza innemu nie. Jednak uwazam, ze majac w pamieci Ambit Peak 3 i marke Suunto należy wymagac zdecydowanie wiecej tym bardziej, ze firma przwyczaila nas , ze zawsze mierzy wysoko...moze i rodzi sie swietny sprzet a moze bubel. Jednak za ta cene mozna by chcoiaz wymagac b.dobregogs , bo to podstawa w tego typu urzadzeniach...
Awatar użytkownika
jarek_bb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:40
Życiówka w maratonie: 3:36:50

Nieprzeczytany post

Prilo, nic dodać nic ująć. Zegarek doprowadza nas do szału przez to, że jest najdroższy na rynku, a funkcjonalność ma dużo mniejszą niż najprostsze modele konkurencji. Prócz rzeczy, które wypisałeś, mnie boli że:
- nie mogę podczas treningu zobaczyć która jest godzina
- po spauzowaniu treningu nie mogę spojrzeć na dane treningu
- z poziomu telefonu nie mogę wyłączyć dzwoniącego telefonu
- nie widzę postępu przesyłania treningu z zegarka do aplikacji
- regularnie muszę parować aplikację z zegarkiem (nie wiem czemu co jakiś czas aplikacja nie widzi zegarka i traktuje go jako nowe urządzenie)
- nie da się zrobić automatycznego uploadu treningu do Endomondo (tylko Strava jest wspierana)
no4
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

prilo pisze:Gps działa srednio. Jak pogoda jest dobra i niema chmur oraz bydunkow to jest poprawnie
Brak mozliwosci konfigurowania danych wyswietlanych pdczas aktwynosci. Jestes skazany z gory na to co ustawil producent
Budzika nie bylo wpierwszych wersjach firmware , dopiero w ktoryms update sie pojawil
Licznik krokow - przekłamuje. Kazdy ruch nadgarstka licozny jaki krok. Suunto pokazuje 15 000krokow to garmin na drugim nadgarstku jakies 10 000. Do poprawy, kalibracji
Brak widzetow takich jak cisnienie barometryczne czy tez wysokosciomierz. Niby bajer ale czasem korzystalem.
Bateria w ultra prz monitorze aktywnosci okolo 7-8h treningu tygodniowo wytrzymuje 7dni, gdzie taki Ambit Peak 3 jest dwa tgodnie.
Brak gestow pomimo ekranu dotykowego jak w V800. W stylu podwojne tapniecie ekranu uruchamia to... i to...niby bajer, ale bardzo przydatny.
Brak wlasnej platformy jak u Garmina connect IQ
Niby glupota, ale ktoregos razu wyszedlem na trening i mialem wlaczony "tryb samolotowy" Zapomnialem o nim. Wlaczylem trening i za nic w swiecie nie chcial mi sie polaczyc z HR. Moglby chcoiaz ostrzegac o tym, ze wlaczony jest tryb samolotowy i nalezy go wylaczyc.
Brak minutnika. Czesto ustawialm sobie np zeby mi odliczal 10 minut gdy wstawlem cos na gaz w kuchni. Niby bzdura, ale w zyciu codziennym bardzo mi ulatwiala zycie.

To tak na szybko co najbardziej razi w oczy...Tak zegarek działa bardzo plynnie. Nie mialem zadnej zwiechy, czy restartu. Fixa lapie w mig. Z wygladu super, wyswietlacz rowniez, reakcja na dotyk - super. Jednak powyzsze mankamenty mocno pracuja na niekorzysc. Owszem, zegarek ma wielki potencjal tyle, ze dla Nas uzytkownikow na razie nic z tego nie wynika...To sa moje subiektywne odczucia. Nie kazdy musi sie z tym zgadzac. Jednemu to przeszkadza innemu nie. Jednak uwazam, ze majac w pamieci Ambit Peak 3 i marke Suunto należy wymagac zdecydowanie wiecej tym bardziej, ze firma przwyczaila nas , ze zawsze mierzy wysoko...moze i rodzi sie swietny sprzet a moze bubel. Jednak za ta cene mozna by chcoiaz wymagac b.dobregogs , bo to podstawa w tego typu urzadzeniach...
Dużo informacji pozbierałeś z Internetu.
no4
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

jarek_bb pisze:Prilo, nic dodać nic ująć. Zegarek doprowadza nas do szału przez to, że jest najdroższy na rynku, a funkcjonalność ma dużo mniejszą niż najprostsze modele konkurencji. Prócz rzeczy, które wypisałeś, mnie boli że:
- nie mogę podczas treningu zobaczyć która jest godzina
- po spauzowaniu treningu nie mogę spojrzeć na dane treningu
- z poziomu telefonu nie mogę wyłączyć dzwoniącego telefonu
- nie widzę postępu przesyłania treningu z zegarka do aplikacji
- regularnie muszę parować aplikację z zegarkiem (nie wiem czemu co jakiś czas aplikacja nie widzi zegarka i traktuje go jako nowe urządzenie)
- nie da się zrobić automatycznego uploadu treningu do Endomondo (tylko Strava jest wspierana)
Jarek_bb:
1. można dotknij dolną część ekranu podczas treningu
2. fakt nie można, a po lapie tylko podstawowe dane
3. fakt dziwna polityka z tym odbieraniem
4. denerwuje, ale ja włączam movescount w telefonie i pozostawiam na chwilę,
mniej stresuje jak się nie patrzysz na ściąganie danych
5. Android? w iOS nie mam takiego problemu
6. nie wiem nie próbowałem od A2 przyzwyczaiłem się do Stravy
no4
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

prilo:

Czy możesz ten zegarek jeszcze zwrócić?
A może chcesz go odsprzedać?
Awatar użytkownika
jarek_bb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:40
Życiówka w maratonie: 3:36:50

Nieprzeczytany post

no4 pisze: 5. Android? w iOS nie mam takiego problemu
6. nie wiem nie próbowałem od A2 przyzwyczaiłem się do Stravy
iOS - strasznie mnie to denerwuje.
Pewnie że można się przestawiać, tylko po co? Chyba to nie jest taki problem, aby zrobić synchronizację również z Endo.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ