Skoorzastego eksperymenty kulinarne
- Marc.Slonik
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 2004
- Rejestracja: 20 sie 2014, 16:45
- Życiówka na 10k: 44:12
- Życiówka w maratonie: 3:23:55
- Lokalizacja: Bruksela, Belgia
- Kontakt:
No nieźle się prezentują. Zgłodniałem
Mój blog na forum: 2016 trzy maratony w tym dwa naprawdę
Komentarze do bloga
Endomondo: https://www.endomondo.com/profile/14642690
Komentarze do bloga
Endomondo: https://www.endomondo.com/profile/14642690
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 9663
- Rejestracja: 03 maja 2013, 08:18
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Zglodniales? Ja ostatnio wiecznie glodny jestem
Prozaki ladne, fajnie wyrosly. Uzywales zwyklej pszennej maki czy jakiejs innej bo taki ciemnie widze ze sa.
Prozaki ladne, fajnie wyrosly. Uzywales zwyklej pszennej maki czy jakiejs innej bo taki ciemnie widze ze sa.
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 9663
- Rejestracja: 03 maja 2013, 08:18
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Ciasto maechewkowe bez dodatku cukru
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Marc.Slonik
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 2004
- Rejestracja: 20 sie 2014, 16:45
- Życiówka na 10k: 44:12
- Życiówka w maratonie: 3:23:55
- Lokalizacja: Bruksela, Belgia
- Kontakt:
A czym go zastępujesz? Ja kiedyś robiłem ciasto marchewkowe i nawet było dobre, ale bardzo słodkie bo w przepisie było dużo brązowego cukru.
Mój blog na forum: 2016 trzy maratony w tym dwa naprawdę
Komentarze do bloga
Endomondo: https://www.endomondo.com/profile/14642690
Komentarze do bloga
Endomondo: https://www.endomondo.com/profile/14642690
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 9663
- Rejestracja: 03 maja 2013, 08:18
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Pozniej wrzuce przepis.
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 9663
- Rejestracja: 03 maja 2013, 08:18
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Ok, przepis nie jest moj, ja go tylko zmodyfikowalem pod siebie troche. Napisze juz po modyfikacjach.
Potrzebne:
-8 duzych lyzek maki pszennej pelnoziarniste i 8 lyzek maki graham. Te 8 lyzek to mniej wiecej odpowiednik 200g lub kubka 330ml
-3 jajka
-pol kubka latkow owsianych lub pszennych
-lyzeczka sody i proszku do pieczenia
-lyzka oleju kokosowego (ja daje extra virgin)
-rodzynki ile kto lubi
-10 daktyli (pokrojonych)
-pol kubka soku (jablkowy, pomaranczowy, obojetne jaki)
-lyzeczka cynamonu
-3 spore marchewki
-jablko
Polewa
400g serka homogenizowanego
2 lyzeczki zelatyny
Robimy:
Marchewke scieramy na drobnych oczkach, jablko na duzych. Wszystkie skladniki wrzucamy do miski i miksujemy. Wylewamy na blache i wsadzamy do piekarnika ozgrzanego do 180 stopni na 45min. Jak sie upiecze i sxhlodzi to robimy polewe.
polewa:
Zelatyne rozpuszczamy w malej ilosci goracej wody i mieszamy z serkiem. Rozsmarowujemy po ciescie i wstawiamy do lodowki az polewa zwiaze. Mozna jeszcze posypac migdalami czy czym ktos tam chce.
Ja do polewy uzylem serka z lidla o smaku jablka z rodzynkami (jakas nowosc, sa od niedawna) ale planuje zrobic polewe czekoladowa na bazie serka naturalnego ktory poslodze ksylitolem.
Tyle. Najwiecej roboty jest ze scieraniem i obieraniem jablka z marchewka
Potrzebne:
-8 duzych lyzek maki pszennej pelnoziarniste i 8 lyzek maki graham. Te 8 lyzek to mniej wiecej odpowiednik 200g lub kubka 330ml
-3 jajka
-pol kubka latkow owsianych lub pszennych
-lyzeczka sody i proszku do pieczenia
-lyzka oleju kokosowego (ja daje extra virgin)
-rodzynki ile kto lubi
-10 daktyli (pokrojonych)
-pol kubka soku (jablkowy, pomaranczowy, obojetne jaki)
-lyzeczka cynamonu
-3 spore marchewki
-jablko
Polewa
400g serka homogenizowanego
2 lyzeczki zelatyny
Robimy:
Marchewke scieramy na drobnych oczkach, jablko na duzych. Wszystkie skladniki wrzucamy do miski i miksujemy. Wylewamy na blache i wsadzamy do piekarnika ozgrzanego do 180 stopni na 45min. Jak sie upiecze i sxhlodzi to robimy polewe.
polewa:
Zelatyne rozpuszczamy w malej ilosci goracej wody i mieszamy z serkiem. Rozsmarowujemy po ciescie i wstawiamy do lodowki az polewa zwiaze. Mozna jeszcze posypac migdalami czy czym ktos tam chce.
Ja do polewy uzylem serka z lidla o smaku jablka z rodzynkami (jakas nowosc, sa od niedawna) ale planuje zrobic polewe czekoladowa na bazie serka naturalnego ktory poslodze ksylitolem.
Tyle. Najwiecej roboty jest ze scieraniem i obieraniem jablka z marchewka
- Marc.Slonik
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 2004
- Rejestracja: 20 sie 2014, 16:45
- Życiówka na 10k: 44:12
- Życiówka w maratonie: 3:23:55
- Lokalizacja: Bruksela, Belgia
- Kontakt:
O! Wygląda na dużo prostszy, od tego który ja robiłem. Napewno spróbuję.
Mój blog na forum: 2016 trzy maratony w tym dwa naprawdę
Komentarze do bloga
Endomondo: https://www.endomondo.com/profile/14642690
Komentarze do bloga
Endomondo: https://www.endomondo.com/profile/14642690
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 9663
- Rejestracja: 03 maja 2013, 08:18
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Będziesz zadowolony
- Marc.Slonik
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 2004
- Rejestracja: 20 sie 2014, 16:45
- Życiówka na 10k: 44:12
- Życiówka w maratonie: 3:23:55
- Lokalizacja: Bruksela, Belgia
- Kontakt:
Tak myślę bo moja rodzina lubi ciasto marchwiowe, tylko z tym które ja robiłem były dwa problemy (wyłącznie moje problemy) - było dość słodkie i wymagało z pewnością więcej czasu niż to Twoje. Dam znać jak się za nie zabiorę
Mój blog na forum: 2016 trzy maratony w tym dwa naprawdę
Komentarze do bloga
Endomondo: https://www.endomondo.com/profile/14642690
Komentarze do bloga
Endomondo: https://www.endomondo.com/profile/14642690
-
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 4291
- Rejestracja: 18 kwie 2010, 21:03
http://durszlak.pl/przepis/ciasto-march ... archewkowe
Ja robię to. Szybkie w wykonaniu, starcie marchwi to 5 minut. Cukru daję pół szklanki, bo marchew daje słodycz, no i rodzynki. Mieszam mąkę ryżową z kukurydzianą. Ale ze zwykłą też pewnie będzie smaczne.
Do tego podprażam ziarna słonecznika i wsypuję do ciasta.
Można posypać cukrem pudrem.
Ja robię to. Szybkie w wykonaniu, starcie marchwi to 5 minut. Cukru daję pół szklanki, bo marchew daje słodycz, no i rodzynki. Mieszam mąkę ryżową z kukurydzianą. Ale ze zwykłą też pewnie będzie smaczne.
Do tego podprażam ziarna słonecznika i wsypuję do ciasta.
Można posypać cukrem pudrem.
- Marc.Slonik
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 2004
- Rejestracja: 20 sie 2014, 16:45
- Życiówka na 10k: 44:12
- Życiówka w maratonie: 3:23:55
- Lokalizacja: Bruksela, Belgia
- Kontakt:
150 ml oleju? Wydaje mi się, że to sporo. Rozumiem, że ciasto dzięki temu jest wilgotne (co bardzo lubię), ale nie jest za ciężkie?
Mój blog na forum: 2016 trzy maratony w tym dwa naprawdę
Komentarze do bloga
Endomondo: https://www.endomondo.com/profile/14642690
Komentarze do bloga
Endomondo: https://www.endomondo.com/profile/14642690
- katekate
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 7135
- Rejestracja: 01 paź 2013, 18:11
- Życiówka na 10k: 45.18
- Życiówka w maratonie: 3.42.11
nie jest ciężkie jest pyszne
ja daję zawsze duzo mniej cukru do ciast niż w przepisach robię z tego przepisu, podwójną porcję
ja daję zawsze duzo mniej cukru do ciast niż w przepisach robię z tego przepisu, podwójną porcję
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- mow_mi_stefan
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 481
- Rejestracja: 15 kwie 2014, 10:05
- Życiówka w maratonie: 4:09
Dzięki za inspirację Wyszło spoko. Trochę się kruszy przez brak zwykłej pszennej mąki, ale jest bardzo smaczne (widać po części oskubanej przez dzieci ). U mnie na górze ser mascarpone posłodzony syropem klonowym.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
czuj duch, Paweł
10km 42:57, HM 1:35:12, M 3:27:56
BLOG :: Komentarze
10km 42:57, HM 1:35:12, M 3:27:56
BLOG :: Komentarze
- katekate
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 7135
- Rejestracja: 01 paź 2013, 18:11
- Życiówka na 10k: 45.18
- Życiówka w maratonie: 3.42.11
omomomom