Polar M400
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:!2
- Życiówka w maratonie: 3:10:31
Potwierdzam. Oszczędzona kasa się nie opłaci w porównaniu z obtarciami i dyskomfortem. Ponadto odczyty z najtańszych pasków odbiegają mocno od rzeczywistości. Nie wiem czy warto inwestować w pasek, który tak naprawdę tylko Ci zaciemni trening. Lepiej nie mieć wcale niż opierać się na błędnych wskazaniach.
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 40:55
- Życiówka w maratonie: 3:14:45
Zapodacie jakąś poradę?
Jest wieczór, biorę M400 i idę na trening Rytmów. Wgrałem program do zegarka: 40 min I zakres a potem 10x 30"/60" i 10 min schłodzenia. Ustawiłem powiadamianie dźwiękami o zmianie stref Wysiłek/Odpoczynek, ale nawet jak na stadionie jest tylko wiatr, to i tak nie słychać kiedy zaczynać "sprint" a kiedy odpoczywać, bo te dźwięki ustawione na najgłośniej kompletnie nie słychać. No i zaczynam gubić kiedy przyspieszać a kiedy odpoczywać, jest ciemno i nie widać czasów a no i samo non stop kukanie na zegarek przy tempie 4:00 m/km nie jest wygodne.
Macie na to jakieś metody??
Jest wieczór, biorę M400 i idę na trening Rytmów. Wgrałem program do zegarka: 40 min I zakres a potem 10x 30"/60" i 10 min schłodzenia. Ustawiłem powiadamianie dźwiękami o zmianie stref Wysiłek/Odpoczynek, ale nawet jak na stadionie jest tylko wiatr, to i tak nie słychać kiedy zaczynać "sprint" a kiedy odpoczywać, bo te dźwięki ustawione na najgłośniej kompletnie nie słychać. No i zaczynam gubić kiedy przyspieszać a kiedy odpoczywać, jest ciemno i nie widać czasów a no i samo non stop kukanie na zegarek przy tempie 4:00 m/km nie jest wygodne.
Macie na to jakieś metody??
Start: 2015
10 km - 40:55 (V 2019)
HM - 1:31:53 (III 2019)
M - 3:14:44 (IV 2019)
- rolin'
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Przytrzymaj w trybie treningu przycisk podświetlenia i otworzy się menu, gdzie możesz wybrać permanentne podświetlenie. Co do słyszalności pikania w zegarku to już indywidualna kwestia.
BLOG - KOMENTARZE
5 km - 19:09 (01.09.18)
10 km - 38:28 (11.03.18)
HM - 1:25:11 (18.03.18)
M - 3:13:15 (09.09.18)
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 47:10
Wystarczy raz włączyć podświetlenie (nie na stałe) w trakcie trwania treningu i przy każdej zmianie interwału (przy przejściu do kolejnego) i przy kolejnych pełnych autolapach (chyba że masz je w ust. treningu wyłączone) zegarek będzie automatycznie podświetlał tarczę. W ten sposób naprawdę łatwo zauważyć zmianę interwału i bateria nie pada po jednym treningu bo podświetlenie jest tylko na kilka sekune .rolin' pisze:Przytrzymaj w trybie treningu przycisk podświetlenia i otworzy się menu, gdzie możesz wybrać permanentne podświetlenie. Co do słyszalności pikania w zegarku to już indywidualna kwestia.
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 44:44
Ja mam geonaute z decathlon i uważam że jest to dobry wybór. Cena 149 zł, mniej niż polar, można kupić tańsze paski ale jakościowo ten jest dobry, nie narzekam.MarPat pisze:Witam. Jaki najtańszy pasek HR paruje się z Polarem M400? Mam sam zegarek a nie chce przepłacać za pasek. Mam pulsometr Sigma ale nie paruje się z zegarkiem niestety. Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc.
-
- Stary Wyga
No więc wczoraj próbowałem to przetestować. I tak pogubiłem się przy Wysiłek/Odpoczynek za 3-cią zmianą. Sama zmiana przez podświetlenie jest wprawdzie czytelna, ale nie wiem z czego na co. W momencie kiedy zegarek zmienia nową fazę, podświetla się, ale tam jest taki mętlik informacyjny, że głowa boli. Pojawia się najpierw Wysiłek i cała masa maleńkich nieczytelnych informacji (pamiętajmy, że jest ciemno i skupiamy się wtedy na szybkim biegu) i sekundę później na następnym ekranie Odpoczynek i znowu dużo informacji. Te ekrany zmieniają się przy przejściach w około 3 sek - nie idzie nic przeczytać tak szybko jeszcze w biegu. I tak za każdym razem przy zmianie faz.Astraroth pisze: przy każdej zmianie interwału (przy przejściu do kolejnego) i przy kolejnych pełnych autolapach (chyba że masz je w ust. treningu wyłączone) zegarek będzie automatycznie podświetlał tarczę. W ten sposób naprawdę łatwo zauważyć zmianę interwału
Czy jest możliwa konfiguracja tych ekranów przy "autolapach" jako podsumowanie. Fajnie by było, gdyby można było ustawić duży czytelny napis "Wysiłek/Odpoczynek" a pod nim tylko numer powtórzenia np. "3/10". Przecież dystans i prędkość podczas Rytmów nie oglądam w trakcie biegu, bo wtedy zapierdzielam ile wlezie . Niewiele a dużych literek jestem w stanie szybko odczytać. Nawet jak jedną fazę przeoczę, to wiem co będzie następne.
To byłoby fajne, jeśli nie można liczyć na dźwięki a coś migocze. Można to jakoś ustawiać?
-
- Zaprawiony W Bojach
Jak się pogubiłeś w kolejnych fazach?mariokej pisze: No więc wczoraj próbowałem to przetestować. I tak pogubiłem się przy Wysiłek/Odpoczynek za 3-cią zmianą. Sama zmiana przez podświetlenie jest wprawdzie czytelna, ale nie wiem z czego na co. W momencie kiedy zegarek zmienia nową fazę, podświetla się, ale tam jest taki mętlik informacyjny, że głowa boli. Pojawia się najpierw Wysiłek i cała masa maleńkich nieczytelnych informacji (pamiętajmy, że jest ciemno i skupiamy się wtedy na szybkim biegu) i sekundę później na następnym ekranie Odpoczynek i znowu dużo informacji. Te ekrany zmieniają się przy przejściach w około 3 sek - nie idzie nic przeczytać tak szybko jeszcze w biegu. I tak za każdym razem przy zmianie faz.
Czy jest możliwa konfiguracja tych ekranów przy "autolapach" jako podsumowanie. Fajnie by było, gdyby można było ustawić duży czytelny napis "Wysiłek/Odpoczynek" a pod nim tylko numer powtórzenia np. "3/10". Przecież dystans i prędkość podczas Rytmów nie oglądam w trakcie biegu, bo wtedy zapierdzielam ile wlezie . Niewiele a dużych literek jestem w stanie szybko odczytać. Nawet jak jedną fazę przeoczę, to wiem co będzie następne.
To byłoby fajne, jeśli nie można liczyć na dźwięki a coś migocze. Można to jakoś ustawiać?
To biegasz kilka faz wysiłkowych po kolei? Przecież zazwyczaj mamy fazę wysiłku przeplataną z odpoczynkiem, więc jak możesz pomylić jedną z drugą? Poza tym po zakończeniu każdej fazy mamy jej podsumowanie i za chwilę wyskakuje Ci info jaka będzie następna. Przed treningiem nie sprawdzasz co danego dnia biegasz?
-
- Stary Wyga
Wszystko ustawiam w kompie i synchronizuję. Sprawdzam zanim wybiegnę. Jakie kilka faz wysiłkowych po kolei?
Zerknij jeszcze raz na taki swój program i to co pokazuje zegarek. Jak błyśnie, to zerkam i zawsze zegarek podaje Wysiłek/Odpoczynek lub Odpoczynek/Wysiłek zaraz jedno po drugim oraz dodatkowo wyniki fazy. Jak jeden etap przegapisz, to potem nieczytelne jest jaką fazę biec następną. To co mam biegać wtedy wysiłek czy odpoczynek? Powinno chyba pisać tylko jedno, bo tak to nie wiem czy widzę już ten pierwszy napis czy ten drugi.
Zerknij jeszcze raz na taki swój program i to co pokazuje zegarek. Jak błyśnie, to zerkam i zawsze zegarek podaje Wysiłek/Odpoczynek lub Odpoczynek/Wysiłek zaraz jedno po drugim oraz dodatkowo wyniki fazy. Jak jeden etap przegapisz, to potem nieczytelne jest jaką fazę biec następną. To co mam biegać wtedy wysiłek czy odpoczynek? Powinno chyba pisać tylko jedno, bo tak to nie wiem czy widzę już ten pierwszy napis czy ten drugi.
-
- Zaprawiony W Bojach
Ja zawsze sobie to ulatwiam w ten sposób, zę dla wysiłku ustawiam zakres tempa a dla odpoczynku zakres tętna i wiem co mam biec w ułamku sekundy , bo zakres tempa to zap.dalanie a zakres tętna to odpoczynek.mariokej pisze:Wszystko ustawiam w kompie i synchronizuję. Sprawdzam zanim wybiegnę. Jakie kilka faz wysiłkowych po kolei?
Poza tym nadal nei rozumiem, jak można przeoczyć którąś z faz, skoro zawsze przeplatasz tempówkę z odpoczynkiem. Więc jeśli przebiegłeś, zaświeciło się coś, to wiadomo że kolejna faza to odpoczynek.
Biegam w takich ciemnościach, ze czołówki używam i jakoś problemów nie miałam nawet keidy nie używałam czołówki, choć to było mało bezpieczne . Baba sama w parku bez oświetlenia po zmroku....
-
- Dyskutant
Jestem użytkownikiem polara od kilkunastu dni. Zrobiłem kilka treningów i wszystko było ok. Dziś po 18 kilometrze zegarek zgubił sygnał i za nic w świecie nie chciał go odzyskać. Pomogło dopiero zatrzymanie się i czekanie aż znajdzie sygnał gps. Czy to normalne, że w razie zgubienia sygnału trzeba się zatrzymać?
-
- Wyga
Mam bardzo ważne pytanie!
- czy gdy ustawię powiedzmy trening 6x1km z przerwą 3' to tempo każdej kilometrówki i tempo każdego odpoczynku będzie odpowiednie dla danego odcinka, czy będzie się liczyło całościowo dla całego dystansu treningu?
Gdy liczy całościowo to taki zegarek byłby dla mnie bezużyteczny.
- czy gdy ustawię powiedzmy trening 6x1km z przerwą 3' to tempo każdej kilometrówki i tempo każdego odpoczynku będzie odpowiednie dla danego odcinka, czy będzie się liczyło całościowo dla całego dystansu treningu?
-
- Zaprawiony W Bojach
Tempo będzie i całkowite treningu oraz dla każdego interwału, który ustawisz. Plus tempo każdego kilometra jeśli masz aktywne autolapy z częstotliwością 1 km.easyrunner pisze:Mam bardzo ważne pytanie!
-
- Wyga
Ok, czyli rozumiem, że gdy przebiegnę 323 metry z 1km, to na zegarku będzie wyświetlone średnie tempo interwału tych 323 metrów? A gdy przebiegnę 838 to analogicznie będę miał średnie tempo z tych 838m czyli dokładnie tak samo jak ma to się w garminach? Pytam bo z tego co czytam na początku były jakieś problemy z autolapami, interwałami itp. Zegarek ponoć pokazywał tempo całości.Astraroth pisze:Tempo będzie i całkowite treningu oraz dla każdego interwału, który ustawisz. Plus tempo każdego kilometra jeśli masz aktywne autolapy z częstotliwością 1 km.easyrunner pisze:Mam bardzo ważne pytanie!
- rolin'
- Zaprawiony W Bojach
Odcinek mocny > Ekran podsumowujący ten odcinek > odcinek spokojny > ekran podsumowujący ten odcinek.
Przy takim treningu polecam wyłączyć autolap, bo w między czasie wyskakuje jeszcze ekran podsumowujący cały kilometr, który zaciemnia nam wszystko.
Przy takim treningu polecam wyłączyć autolap, bo w między czasie wyskakuje jeszcze ekran podsumowujący cały kilometr, który zaciemnia nam wszystko.
BLOG - KOMENTARZE