wyniki biegow

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
Ziut
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: 2:58:00

Nieprzeczytany post

Zebranie wielu wyników w jedną bazę danych też nie stanowi problemu. Wszystkie biegi w Lesie Kabackim od czasu zaistnienia mojego systemu są. Nie będzie problemu scalić je w jeden zbiór i realizować różne przekroje na przestrzeni kilku lat.
Wadą jest to, że nie mam wprowadzonych faz księżyca skorelowanych z datami biegów.:chlip:
New Balance but biegowy
festin
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Wadą jest to, że nie mam wprowadzonych faz księżyca skorelowanych z datami biegów
oj to faktycznie masz niekompletna baze ;)
Wszystkie biegi w Lesie Kabackim od czasu zaistnienia mojego systemu są. Nie będzie problemu scalić je w jeden zbiór i realizować różne przekroje na przestrzeni kilku lat.

I w zasadzie o o chodzi gdyby nie male ale:
jesli dobrze zrozumialem twoj zbior bedzie mial postac skoroszytu excel'a lub bazy access'a - no tak fajnie ja go przeczytam RobertD go przeczyta, ale na przyklad moje biegajace przyjaciolki juz nie, nie mowiac o kumplu ktory nie ma w ogole windows. I co sie stanie jak do tej bazy dodam sobie bieg sokola, kumpel maraton w poznaniu, a moje przyjaciolki MP lekarzy w polmaratonie, w miedzy czasie microsoft wyposci dwie kolejne jeszcze lepsze wersje swoich prodoktow ( oczywiscie zapisujace pliki w nowszym formacie) i ktores z nas przez nieuwage potwierdzi prosbe przejscia na nowy format - jak my te nasze bazy zsynchronizujemy ? :)

(Edited by festin at 4:08 pm on Nov. 15, 2001)
Awatar użytkownika
AMA
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Quote: from Ziut on 2:18 pm on Nov. 15, 2001
400kb to każdy potrafi.
Nam chodzi o 40kb.
Technologia, którą proponujesz jest oczywista.
Oczywiście, że oczywista.  Czy to wada?  40kB to mniej niz 60 znaków na linie wyników w rzeczonej tabelce.  Wśród oczywistych są dwie szkoły:
- wypełnianie spacjami,
- stosowanie znaków sterujacych.
Spróbowałem odchudzić plik HTML zastępując takie:
<TD FONT="ARIAL"...  takimi <TD>. no i jeszcze trochę.
Dostałem 100K.  Nie jest to 40, ale zawsze.

Festin, a czy ten wynalazek odpowie także jaki jest wpływ formy Jacka Gardenera na fazy księżyca? :).

Poważnie.  Ziut, może z czasem odciążysz siebie i żonę i wypchniesz zdobyty plik w sieć gdzie dobre duszki zrobią format, format i przyślą ci co trzeba?    
[i] Andrzej M. [/i]
Ziut
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

AMA:
To się robi. Jeden z naszych próbuje.

Festin:
Jestem przeciwnikiem wymyślania dziwnych standardów. Od lat to ćwiczyłem i obserwowałem porażki.
Rozsądnym wyjściem jest trzymanie wszystkich wyników na serwerze w postaci bazy SQL. Do takiej bazy każdy może się dostać. Czyli format jest, znany na całym świecie i przez wszystkie liczące się systemy bazodanowe i oprogramowania.
Innym problemem jest pisanie aplikacji i konwerterów, które zapewniłyby funkcjonalność o jakiej myślimy.
Do każdego systemu (MSOffice, DB2, Informix i ...) trzeba coś tam napisać. Na przykład jeżeli umieścimy wyniki na Microsoft SQL Server, to są takie gate do Accessa, Excela i nadal jest to standard SQL. Czyli Oracle, Informix, DB2, Paradox i co jeszcze chcesz to widzi.
Przestrzegam przed wychodzeniem poza standard ogólnie znany.
Myślę, że większy problem jest ze zbieraniem wyników od organizatorów. Jak widać w Warszawie mój serwis jest coraz popularniejszy i coraz więcej wyników poza Grand Prixami do nas spływa. Można ćwiczyć ustandaryzowanie na naszym terenie.
Więcej szczegółów możemy omówić podczas sobotniej imprezy.
Awatar użytkownika
AMA
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Zgadzam sie z tobą. Za chwilę wyślę na twój adres 3 wersje sformatowanej tabelki. Od 44..61k. Reszta opisu w mailu.
[i] Andrzej M. [/i]
Awatar użytkownika
Bennet
Administrator
Administrator
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja też piszę się na testy... Niech zapanuje wreszcie jeden format! Co wyniki to inny format i jak to wydrukować... o statystykach nie wspomnę...
No i co mam tu teraz napisać? ;)
Awatar użytkownika
RobertD
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ziut, tak sie patrze na nowa wersje wynikow BN na Twojej stronie ... czyzbys to zrobil na AS/400 :) To "**End Of Report**" jednoznacznie sie mi kojarzy. W kazdym razie i mi sie udalo przekonwertowac plik z wynikami od organizatora. Zaimprtowalem to do Accessa, tam sformatowalem (usunalem spacje, poza dwoma na odstep miedzy kolumnami). Potem zrobilem eksport do pliku txt. Plik ma 54kB. Jak widze Twoje wyniki maja jeszcze bardziej obciete kolumny, wiec moznaby spokojnie wyciagnac jakies 40kB. Zaleta takiego rozwiazania jest maly rozmiar pliku - Ziut juz o tym mowil, a poza tym mamy to samo w Accessie, wiec mozna latwo robic sobie rozne raporty jak ktos by chcial. Taka baze mozna mocno spakowac, wiem cos o tym. Kiedys zrobilem baze, ktora zawierala wszystkie wyniki zawodow LA z calego sezonu. Po defragmentacji zajmowala jedna dyskietke.
Awatar użytkownika
AMA
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Jasne, że na AS/400 -- ty też uprawiasz ten ogródek?  Ten **** END OF REPORT to oczywiscie
zostało przez zaniedbanie.  Przy okazji wyniki mam w DB2 na AS'ie.
[i] Andrzej M. [/i]
Ziut
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dziękuję Robertowi i AMA za zaangażowanie i rozwiazanie. Będę Was wykorzystywał do tych celów.
AS/400 - swego czasu mój ulubiony system. Nawet przez pewien okres byłem autoryzowanym przez IBM wykładowcą tego systemu i współautorem kursu OfficeVision/400.
Awatar użytkownika
adamm
Administrator
Administrator
Kontakt:

Nieprzeczytany post

:szok:
No, no, no...
Ehm...
Ale jestem malutki...
[i]Pragnienie zwycięstwa jest niczym w porównaniu z pragnieniem przygotowania się do niego.[/i]
ODPOWIEDZ