Garmin Forerunner 230, 235 i 630 Oficjalnie
- whitemamba
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Nie tylko!:)
Też raz mi się problem z mapą zdarzył, a używam od zegarka od lutego.Zrobiłem restart i śmiga.
Też raz mi się problem z mapą zdarzył, a używam od zegarka od lutego.Zrobiłem restart i śmiga.
Zmiana kodu 3 z przodu:)
10km- 39.04 @3:54 pace
HM- 1:29:03 in progress
M- 3:14:12 in progress
10km- 39.04 @3:54 pace
HM- 1:29:03 in progress
M- 3:14:12 in progress
- Piechu
- Zaprawiony W Bojach

Ładny i fajny zegarek ale dla mnie zbyt delikutaśnie-plastikowy i jakiś taki mikroskopijny się wydaje na mojej wcale niedużej łapieM_Levy pisze:Swoją drogą FR 230 na prawdę używają tylko żony?
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
- hatek
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 41:48
- Życiówka w maratonie: 3:28:01
Mały to on nie jest - średnica koronki to coś koło 43 mm ale rzeczywiście lekkość jest porażająca - jakby był pusty w środku.
Po 9 miesiącach używania nie zmieniłbym na nic innego.
Po 9 miesiącach używania nie zmieniłbym na nic innego.
Prawdopodobnie jestem Laską Kabacką.
Na pewno należę do Afterrunners.
Biegam dla własnej przyjemności.
W treningu skupiam się na bogatej, różnorodnej diecie, odpoczynku i poszukiwaniu czasu na chwilę biegu. Do 3:30 w maratonie to wystarczy.
Na pewno należę do Afterrunners.
Biegam dla własnej przyjemności.
W treningu skupiam się na bogatej, różnorodnej diecie, odpoczynku i poszukiwaniu czasu na chwilę biegu. Do 3:30 w maratonie to wystarczy.
-
michal_c
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: brak
Ściągnąłem sobie aplikacje, hike i find my car, ale mam komunikat brak GPS i faktycznie znak GPS jest przrjreslony, nie ma też w opcjach GPS. Ma ktoś jakiś pomysł co zrobić w tej sytuacji?
Edit
Sprawa się wyjaśniła, aplikacje słabiej łapią GPS i trzeba dłużej czekać, a w oknie w ogóle nie łapią fixa, chociaż aktywności tak.
Edit
Sprawa się wyjaśniła, aplikacje słabiej łapią GPS i trzeba dłużej czekać, a w oknie w ogóle nie łapią fixa, chociaż aktywności tak.
"Najbardziej lubię rozmawiać sam ze sobą. Oszczędzam w ten sposób czas i
unikam kłótni."Oscar Wilde
unikam kłótni."Oscar Wilde
-
byle_do_przodu
- Rozgrzewający Się

- Życiówka w maratonie: 2:59:20
Czołem Biegacze,
Moje pytanie kieruję do osób używających Forerunnera 235. Jestem posiadaczem tego sprzętu i chciałbym skonfrontować swoje spostrzeżenia z innymi użytkownikami.
Zacznę od tego, że to jest mój trzeci Garmin w tym roku (wcześniej 225 i następnie 235). Wszystkie zegarki wymieniane były w ramach reklamacji. W końcu otrzymałem egzemplarz bez żadnych wad. Ale znów do czasu.. Po miesiącu użytkowania zdiagnozowałem następujące problemy, których na początku nie miałem:
- aktualne i średnie tętno jest zdecydowanie zawyżone. Biegam dużo i znam swój organizm. Dodatkowo mam porównanie z wcześniejszymi treningami. Podczas wybiegania 5:15/km po kilku kilometrach aktualne tętno skacze do 155-165 (takie tętno miałem na maratonie biegnąc 4:15/km..). Po zakończeniu treningu asystent odpoczynku każe mi odpoczywać 50 godzin :D, podczas gdy nie czuję zmęczenia. Ostatnio zrobiłem wybieganie z dwoma zegarkami jednocześnie - FR235 i Tomtom Runner. Średnie tętno po treningu FR wyliczył na 150, a Tomtom na 133.
- aktualne i średnie tempo jest zawyżone podczas treningu w parkach. Utrzymuję takie samo tempo podczas wybiegań. Biegając w parkach, gdzie niebo jest przysłonięte częściowo przez drzewa, tempo na kilometr na FR jest zawsze wyższe o ok. 10-15 sek. Dla porównania Tomtom pokazuje stałe tempo niezależnie czy biegnę w parku czy nie i w efekcie średnie tempo treningu jest o 4 sek niższe na Tomtomie. Do tego dochodzi jeszcze różnica dystansu - FR zmierzył 200m mniej.
Zauważyliście u siebie w FR235 podobne problemy? Zmieniałem ustawienia GPS, włączałem GLONASS, zapisywanie danych co sek., uruchamiałem ponownie zegarek i nic.. Nie ukrywam, że jestem całkowicie rozczarowany jakością Garminów, bo uważałem ich sprzęt za najlepszy.
Moje pytanie kieruję do osób używających Forerunnera 235. Jestem posiadaczem tego sprzętu i chciałbym skonfrontować swoje spostrzeżenia z innymi użytkownikami.
Zacznę od tego, że to jest mój trzeci Garmin w tym roku (wcześniej 225 i następnie 235). Wszystkie zegarki wymieniane były w ramach reklamacji. W końcu otrzymałem egzemplarz bez żadnych wad. Ale znów do czasu.. Po miesiącu użytkowania zdiagnozowałem następujące problemy, których na początku nie miałem:
- aktualne i średnie tętno jest zdecydowanie zawyżone. Biegam dużo i znam swój organizm. Dodatkowo mam porównanie z wcześniejszymi treningami. Podczas wybiegania 5:15/km po kilku kilometrach aktualne tętno skacze do 155-165 (takie tętno miałem na maratonie biegnąc 4:15/km..). Po zakończeniu treningu asystent odpoczynku każe mi odpoczywać 50 godzin :D, podczas gdy nie czuję zmęczenia. Ostatnio zrobiłem wybieganie z dwoma zegarkami jednocześnie - FR235 i Tomtom Runner. Średnie tętno po treningu FR wyliczył na 150, a Tomtom na 133.
- aktualne i średnie tempo jest zawyżone podczas treningu w parkach. Utrzymuję takie samo tempo podczas wybiegań. Biegając w parkach, gdzie niebo jest przysłonięte częściowo przez drzewa, tempo na kilometr na FR jest zawsze wyższe o ok. 10-15 sek. Dla porównania Tomtom pokazuje stałe tempo niezależnie czy biegnę w parku czy nie i w efekcie średnie tempo treningu jest o 4 sek niższe na Tomtomie. Do tego dochodzi jeszcze różnica dystansu - FR zmierzył 200m mniej.
Zauważyliście u siebie w FR235 podobne problemy? Zmieniałem ustawienia GPS, włączałem GLONASS, zapisywanie danych co sek., uruchamiałem ponownie zegarek i nic.. Nie ukrywam, że jestem całkowicie rozczarowany jakością Garminów, bo uważałem ich sprzęt za najlepszy.
-
ArturW
- Rozgrzewający Się

- Życiówka na 10k: 53 min
Swojego 235 mam od niecałego miesiąca. Zdążyłem już go sprawdzić na treningach i na zawodach i u mnie jest wszystko ok zarówno z tętnem jak i z tempem pod drzewami. Dystans też liczy ok. Wszystkie odczyty porównywałem z używanym dotąd FR 220 z pasem HR, ze wskazaniami różnych innych zegarków kolegów na zawodach i z odcinkami testowymi po których regularnie biegam. Swoją 235-tkę mam ustawioną tak jak Ty czyli GPS i Glonass i zliczanie co sekundę. Wychodzi na to, że z moim Garminem jest wszystko ok.
Co do pomiaru tętna z nadgarstka to podpowiem Ci że wyczytałem gdzieś opinię jakiegoś użytkownika, że zegarek na nadgarstku nie może być luźny. Staram się tego przestrzegać i zawsze dość porządnie (ale bez nadmiernej przesady) zaciągam pasek zegarka przed biegiem.
Co do pomiaru tętna z nadgarstka to podpowiem Ci że wyczytałem gdzieś opinię jakiegoś użytkownika, że zegarek na nadgarstku nie może być luźny. Staram się tego przestrzegać i zawsze dość porządnie (ale bez nadmiernej przesady) zaciągam pasek zegarka przed biegiem.
-
byle_do_przodu
- Rozgrzewający Się

Podejrzewam, że to wina aktualizacji softwaru, bo po każdym updatcie na oficjalnym forum Garmina następuje wysyp tematów z problemami po aktualizacji.. No nic, spróbuję coś sam pokombinować, może downgrade do wcześniejszej wersji albo zwrot do reklamacji.
-
ArturW
- Rozgrzewający Się

No to chyba wczoraj przechwaliłem mojego FR-a 235 w kwestii tętna. Że niby wszystko ok pisałem. Teraz mogę napisać, że dotąd wszystko ok. Dziś rano trening 11 km z interwałami po drodze. Trening wyszedł fajnie i nawet zadowolony byłem bo mi FR podbił pułap tlenowy. Ale jak wrzuciłem trening do Garmin Connecta i zajrzałem co i jak po drodze było to mało nie roztrzaskałem szczęki o biurko. Wykres tętna twierdzi, że na końcu 9 kilometra tętno spadło mi nagle z poziomu 167 na około 88 i do końca treningu czyli przez ponad 2 km utrzymywało się na tym poziomie !!!!! To niemożliwe przecież. Tempo na 10 i 11 km było szybsze niż chociażby na 9 czy 8 km-ie. Wyczytałem na forum Garmina, że komuś zdarzył się taki sporadyczny przypadek w FR 735xt, ale żadnego wyjaśnienia ani rady w temacie nie było. Czy ktoś coś takiego miał już? Wada sprzętu? Mój jakiś błąd? Po tej akcji dziś włączyłem na stałe odczyt tętna ale nic dziwnego się nie dzieje.
-
Patryck
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 35'
Kup pasek tętna. Takie cuda będą się działy na nadgarsku.
Miał przyjemność biegać z 225, a potem z 235. 225 radziła sobie całkiem nieźle, ale i tak zdarzały się błędy.
A w 235 normą było pokazywanie tętna 140 uderzeń, przy robieniu II zakresu, gdzie rzeczywiście tętno miałem pomiędzy 168 - 172
Miał przyjemność biegać z 225, a potem z 235. 225 radziła sobie całkiem nieźle, ale i tak zdarzały się błędy.
A w 235 normą było pokazywanie tętna 140 uderzeń, przy robieniu II zakresu, gdzie rzeczywiście tętno miałem pomiędzy 168 - 172
Zegarki i akcesoria Garmin, FootPody oraz Telefony Kom. -> http://allegro.pl/listing/user/listing. ... d=33684688
-
mareko
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 39,11
- Życiówka w maratonie: 3,23,05
Ja mogę powiedzieć z doświadczenia, że dobre modele Garminów skończyły sie na 310.
Teraz to bardziej marketing niż jakość a co do tętna z nadgarstka to zimą ta technologia ma pewne ograniczenia ale najlepiej wypada TomTom Runner2. Robiłem testy porównawcze do Garmina 235, 225 i Polara M600.
TomTom jest BARDZO niedoceniany a szkoda bo to kawał fajnego sprzętu z tętnem w nadgarstku i 3GB muzy na pokładzie. Na chwilę obecną brak mu konkurencji. Kupiłem używkę za 650zl. Za te pieniądze nie kupiłbym nawet pół Garmina.
Teraz to bardziej marketing niż jakość a co do tętna z nadgarstka to zimą ta technologia ma pewne ograniczenia ale najlepiej wypada TomTom Runner2. Robiłem testy porównawcze do Garmina 235, 225 i Polara M600.
TomTom jest BARDZO niedoceniany a szkoda bo to kawał fajnego sprzętu z tętnem w nadgarstku i 3GB muzy na pokładzie. Na chwilę obecną brak mu konkurencji. Kupiłem używkę za 650zl. Za te pieniądze nie kupiłbym nawet pół Garmina.
5km - 19:33
10km - 39:11
21km - 1:28:45
42km - 3:23:05
Górski Ultra 100km - 14h
10km - 39:11
21km - 1:28:45
42km - 3:23:05
Górski Ultra 100km - 14h
-
byle_do_przodu
- Rozgrzewający Się

Witaj w świecie Garmina. Aktualizowałeś ostatnio soft w swoim Garminie? Jaką masz obecną wersję softu?ArturW pisze:No to chyba wczoraj przechwaliłem mojego FR-a 235 w kwestii tętna. Że niby wszystko ok pisałem. Teraz mogę napisać, że dotąd wszystko ok. Dziś rano trening 11 km z interwałami po drodze. Trening wyszedł fajnie i nawet zadowolony byłem bo mi FR podbił pułap tlenowy. Ale jak wrzuciłem trening do Garmin Connecta i zajrzałem co i jak po drodze było to mało nie roztrzaskałem szczęki o biurko. Wykres tętna twierdzi, że na końcu 9 kilometra tętno spadło mi nagle z poziomu 167 na około 88 i do końca treningu czyli przez ponad 2 km utrzymywało się na tym poziomie !!!!! To niemożliwe przecież. Tempo na 10 i 11 km było szybsze niż chociażby na 9 czy 8 km-ie. Wyczytałem na forum Garmina, że komuś zdarzył się taki sporadyczny przypadek w FR 735xt, ale żadnego wyjaśnienia ani rady w temacie nie było. Czy ktoś coś takiego miał już? Wada sprzętu? Mój jakiś błąd? Po tej akcji dziś włączyłem na stałe odczyt tętna ale nic dziwnego się nie dzieje.
Ja miałem przyjemność biegać z 220 z odczytem z nadgarstka i wykres tętna był jak najbardziej prawidłowy. Dopiero w 235 mam takie cuda. Wina pogody, czy co?Patryck pisze:Kup pasek tętna. Takie cuda będą się działy na nadgarsku.
-
Patryck
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 35'
Wina niedopracowanej technologii.
Ja miałem przyjemność biegać z 220 z odczytem z nadgarstka i wykres tętna był jak najbardziej prawidłowy. Dopiero w 235 mam takie cuda. Wina pogody, czy co?
225 miała czujnik MIO, 235 już Garminowski.
225 dobrze mierzyła w 80-90% treningów
235 dobrze mierzyła w 50% treningów, głównie na mocniejszych akcentach nie dawała rady...
Być może inne firmy mają lepsze czujniki. Ale nie miałem przyjemności używać.
Na pewno paski tętna na klatce pójdą w odstawkę, ale jeżeli chodzi o Garimina, póki co to jeszcze nie ta pora.
Zegarki i akcesoria Garmin, FootPody oraz Telefony Kom. -> http://allegro.pl/listing/user/listing. ... d=33684688
-
ArturW
- Rozgrzewający Się

MAm 6.30 czyli najświeższą. Dotąd mierzył dobrze tylko wczoraj oszalał. Zobaczę jak dziś będzie. A w najbliższym czasie zrobię test. Mam wciąż mojego starego FR 220 i pas HR do niego. NA jednej ręce zapnę FR235, na drugiej FR 220 sparowanego z pasem i zobaczymy co wyjdzie.byle_do_przodu pisze:
Witaj w świecie Garmina. Aktualizowałeś ostatnio soft w swoim Garminie? Jaką masz obecną wersję softu?
-
byle_do_przodu
- Rozgrzewający Się

Oczywiście podziel się wynikami na forumArturW pisze:MAm 6.30 czyli najświeższą. Dotąd mierzył dobrze tylko wczoraj oszalał. Zobaczę jak dziś będzie. A w najbliższym czasie zrobię test. Mam wciąż mojego starego FR 220 i pas HR do niego. NA jednej ręce zapnę FR235, na drugiej FR 220 sparowanego z pasem i zobaczymy co wyjdzie.
-
ArturW
- Rozgrzewający Się

Oczywiście, ze się podzielę. Próby zrobię na początku przyszłego tygodnia jak będę sam biegał. No a póki co wczoraj wszystko było ok, żadnych anomalii pomiaru tętna na 12-to kilometrowym treningu.