Testy sprawnościowe do Służby Celnej

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Robert
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Skoor pisze: Jak masz coś robić to zrób to porządnie.
Urzednikiem celnym nie zostaje sie, aby robic cos porzadnie, ale dla przywilejow i mozliwosci zerowania na podatnikach, czyli m.in.:
- wczesniejsza emerytura;
- "dozywotnie" (do wczesniejszej emerytury) zatrudnienie wg modelu: czy sie stoi czy sie lezy, przelew z budzetu sie nalezy;
- szansa na duze lapowki (przy przemycie, czy kontroli automatow do gry etc.)
PKO
hansel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39

Nieprzeczytany post

igor91 pisze:Niemniej jednak finalnie pokazało mi właśnie 4:03 na 1 km. Jak mam traktować ten wynik? Tzn jaki może być margines błędu?
Czyli biegasz ze smartfonem z GPS jak rozumiem. Ich dokładność jest zwykle dobra. Jednakże z racji tego, że biegasz na dość ciasnej pętli, wskazania GPS będą odrobinę zawyżone - ale nie więcej niż o 5% (biegam sporo po bieżni i zwykle takie mam maksymalnie odchylenia).
Więc przeliczając to na Twoje tempo, - przebiegłeś ok. 950m w 4:03, a to daje tempo 4:15 na km. Czyli można przyjąć, że to Twój czas na 1000m. Pobiegaj jeszcze trochę i zejdziesz poniżej 4:00.
To i tak słaby czas, jesteś młody, lekki, możesz biegać dużo szybciej.
Awatar użytkownika
KrzysiekJ
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:00 z treningu
Życiówka w maratonie: 2:57:26 atest

Nieprzeczytany post

@Robert:
Dlaczego czujesz się uprawniony do wypowiedzi w imieniu wszystkich celników?

Stosując taką retorykę jak powyżej można praktycznie każdemu przypiąć dowolnie obrzydliwą łatkę.

A jeśli chodzi o dokładność wskazań aplikacji, to jest ona zazwyczaj dość przyzwoita (na poziomie pojedynczych procentów, jeśli biega się w miarę proste odcinki bez ostrych nawrotek).
Niemniej zdarzają się cudowne wskazania. "Udało mi się" kiedyś w ten sposób pokonać 1km na poziomie 2'30", co w moim przypadku jest zupełnie nierealne.
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

KrzysiekJ pisze:"Udało mi się" kiedyś w ten sposób pokonać 1km na poziomie 2'30", co w moim przypadku jest zupełnie nierealne.
Ja kiedyś wg endomondo 1km w 2:08 "przebiegłem" - co w zasadzie stawia mnie na pozycji rekordzisty świata i tyle w tym temacie :)
biegam ultra i w górach :)
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Robert pisze:
Urzednikiem celnym nie zostaje sie, aby robic cos porzadnie, ale dla przywilejow i mozliwosci zerowania na podatnikach, czyli m.in.:
- "dozywotnie" (do wczesniejszej emerytury) zatrudnienie wg modelu: czy sie stoi czy sie lezy, przelew z budzetu sie nalezy;
Skoro to taka wspaniala praca to niech sie troche postara zeby ja dostac, a nie na 'dostatecznie'. Na dostatecznie to by u mnie najwyzej kopa mogl dostac.
igor91
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Skoor pisze:
Robert pisze:
Skoro to taka wspaniala praca to niech sie troche postara zeby ja dostac, a nie na 'dostatecznie'. Na dostatecznie to by u mnie najwyzej kopa mogl dostac.
Widzisz Skoor, zarejestrowałem się na tym forum, żeby uzyskać pewne wskazówki dotyczące poprawy swojego czasu na 1km, żeby zdać testy sprawnościowe, które są tylko kroplą w morzu jeśli chodzi o zawód celnika. Uważam, że ocenianie mojej motywacji do pracy ani mojej osoby nie jest na miejscu i nie jest w porządku tym bardziej, że kompletnie mnie nie znasz. Gdybym miał pół roku do testów to temat brzmiałby, jak uzyskać 3:30 na 1km w ciągu pół roku, a że mam miesiąc i dawno nie biegałem, chciałem zmieścić się w czasie z zapleczem kilkusekundowym, bo nie jestem Usain Bolt i nie oczekuję mega wyników po miesiącu treningów :). Także nie oceniaj mnie i mojej motywacji do pracy na podstawie jednego biegu, który chcę po prostu zaliczyć :). Dla Twoich wiadomości dodam, że jest jeszcze cała inna paleta rekrutacyjna, tzw. sito, które weryfikuje wiedzę i motywację: tj. testy wiedzy, rozmowa kwalifikacyjna, testy psychologiczne itp. Jeśli wg Ciebie zdam przeciętnie test na 1km, a pozostałe etapy zaliczę bardzo dobrze, to "powinienem dostać kopa"... Heh... W porządku.
Awatar użytkownika
katekate
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45.18
Życiówka w maratonie: 3.42.11

Nieprzeczytany post

igor91 pisze:Gdybym miał pół roku do testów to temat brzmiałby, jak uzyskać 3:30 na 1km w ciągu pół roku, a że mam miesiąc i dawno nie biegałem, chciałem zmieścić się w czasie z zapleczem kilkusekundowym, bo nie jestem Usain Bolt i nie oczekuję mega wyników po miesiącu treningów
kiedy podjąłeś decyzję o szkole? :tonieja:
komentarze
nic nie muszę, mogę wszystko
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja tam swoje zdanie mam. Uwazaj tylko, zeby przy tych kalkilacjach Ci sie noga nie powinela...
igor91
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

W porządku, możesz mieć swoje zdanie, przecież Ci nie bronię :). Zważ tylko na to, że mam miesiąc i nie spodziewam się zejść poniżej 3 minut. Chcę dać z siebie wszystko na teście i go zaliczyć. Zaliczę, nie zaliczę, będzie jak będzie. Przypominam tylko, że przyszedłem tu po wskazówki odnośnie mojego wyniku, a nie oceniania mojej osoby pod względem motywacji do pracy. I tylko o to mi chodzi :). Pozdr.
@katekate
Ogłoszenie znalazłem kilka dni temu. Po złożeniu i weryfikacji dokumentów terminy są już znane.
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Cała sytuacja jest tak absurdalna, że aż szkoda mi to komentować.

Gość przebiegł 3 kółka dookoła prostokąta o wymiarach (jak twierdzi): 102x68m. Zmierzył czas tegóż biegu i chce, żebyśmy mu powiedzieli czy za X czasu przebiegnie jakiś dystans w 4:45? Trzeba policzyć obwód prostokąta (szkoła podstawowa), następnie pomnożyć przez 3 (również szkoła podstawowa). Wyjdzie ile facet przebiegł - mamy za niego policzyć obwód prostokąta czy pomnożyć przez 3? Czy może wyciągnąć szklaną kulę i sprawdzić, czy za miesiąc przed testem nie naje się fasoli i po 200m poleci do toi-toi ?
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

igor91 pisze:chciałem zmieścić się w czasie z zapleczem kilkusekundowym, bo nie jestem Usain Bolt i nie oczekuję mega wyników po miesiącu treningów :).
To po prostu biegaj regularnie (nawet wolno) 3x tydzień: jednego dnia po kilka (szybciej), innego dnia kilkanaście (wolniej) kółek dokoła tego boiska, w tygodniu testów 2 dni przed nie biegaj. Egzamin pobiegnij równo. Jeśli w tym temacie nie kłamiesz - to nawet z tak durnego treningu pobiegniesz w granicach 4 minut i nie ma o czym dyskutować. Jesteś młody i bez nadwagi - 4:45 minut dla młodej zdrowej osoby bez chorób to smieszny limit, szczerze to jak do grupy w parku dziewczyny przychodzą bez wcześniejszego treningu to często są w stanie szybciej pobiec 1km.
Robert
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

KrzysiekJ pisze: Dlaczego czujesz się uprawniony do wypowiedzi w imieniu wszystkich celników?
Eeee? Ale o co chodzi? Przeciez nie wypowiadam sie w imieniu jakiegokolwiek celnika? Chyba nie mam pojecia, co usilujesz przekazac...

A tutaj ujawnila sie jedynie moja alergiczna reakcja na urzednikow - gdy zobaczylem kolejnego chetnego do przywilejow i latwych pieniedzy z podatkow.

Niedawno czytalem historie Chin, wsrod wielu interesujacych rzeczy zaskoczyla mnie ilosc utrzymywanych przez to panstwo urzednikow. W szczytowym okresie potegi, 400 mln. Chinczykow zarzadzala warstwa mandarynska liczaca 40 tys. ludzi. Czyli jeden urzednik na 10 tys. ludzi - no ale nie bylo tam socjalizmu, niemal kazdy potrzebowal zarobic na siebie, nie bylo miejsca na rozbuchana warstwe pasozytnicza.

W 1989 roku, w Polsce byl komunizm, gospodarka centralnie sterowana, wiec urzednikow bylo pelno - ok. 150 tys. Nie bylo wtedy komputerow, wszystko liczone na papierze etc., moze musialo byc ich bardzo duzo?

W 2015 roku, wg GUS, w Polsce bylo 700 tys. urzednikow - po cwiercwieczu od "upadku komunizmu", mimo wszechobecnosci komputerow, kasta pasozytnicza wzrosla ponad 4x. Jeden urzednik przypada na 50 obywateli (wg dostepnych informacji, aktualny rzad zatrudnil kolejne kilka tysiecy nowych).

Wiec gdy zobaczylem, ze jest kolejny chetny do zostania biurokrata, to wyrazilem swoje niespecjalnie wysokie mniemanie o tej warstwie zawodowej.
bozydarek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 45:21
Życiówka w maratonie: 03:40:13

Nieprzeczytany post

"...A tutaj ujawnila sie jedynie moja alergiczna reakcja na urzednikow - gdy zobaczylem kolejnego chetnego do przywilejow i latwych pieniedzy z podatkow...."
Nie jestem lekarzem więc nie bedę Ci Robercie radził w sprawie alergii ale poradzę Ci w kwestii pisania. Zanim coś napiszesz, wcześniej to sprawdź (nie idź drogą szefa MON)
Celnicy nie mają wcześniejszych emerytur. Pozostałe dwa przywileje (dożywotnie pieniądze za "czy się stoi czy się leży" i "szansa na duże łapówki") są mocno ocenne, mało sprawdzalne i mocno populistyczne.
To strona biegowa, więc by wrócić do tego wątku.
Do adepta celnictwa - jeżeli coś robisz , rób porządnie (czyli mam taki sam pogląd jak Skoor). Jestem starym celnikiem, dobiegam do sześćdziesiątki, biegam dłuższe dystanse. 1000 czy 5000 m to dla mnie mordęga ale 1000 m biegam poniżej 4 minut.
Spróbuj więc solidnie się przygotować i "zawalczyć" o lepszy czas. Życzę powodzenia
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ