Biegam z zegarkiem z GPS, ale dane z tras atestowanych oraz stadionu -> tylko ze stopera. To jest elementarna matematyka, przecież okrążenie stadionu nie zajmuje 10 sekund - dopóki nie biegniesz tam nie wiem, półmaratonu to ja można pomylić kółka? Niestety wymaga to nieco skupienia na treningu właśnie...Rolli pisze:pixelix pisze:ja zawsze używam gpsa na stadionie z tego właśnie powodu. Na 1 km gubi tylko gdzieś 2-3 m.alyjen pisze:Na stadionie? Bez GPSa w zegarku straciłbym rachubę kilometrów po kwadransie...![]()
Nie rozumie tego.
Pierwsza klasa:
1+1=2
2+1=3
3+1=4
...
Gdzie tu problem? Jeszcze nigdy nie wpadlem na ten pomysl uzywac GPS na stadionie. Mam GPSa i lezy w szufladzie, bo mnie to wieczne ladowanie i czekanie na satelity tylko wkurzalo.
OK. Ja jestem Oldschool, ale przynajmniej umie jeszcze liczyc bez Kompa.
Jak trenować na szarpanej trasie
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:38
- Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
- Kontakt:
biegam ultra i w górach 

-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 52:00
- Życiówka w maratonie: brak
No i widzisz, a ja wręcz przeciwnie, nie ważne czy to się ćwiczenia na powtórzenia w stylu 5 serii po 100 powtórzeń czy przebiegnięcie 4km w konkretnym tempie przy 400m okrążeniu (tak wiem łatwo 1+1+1 aż do 10
) Jestem pewien, że wyłączę myślenie i będę się mocno zastanawiał ile już mam okrążeń.
Zresztą z jakiegoś powodu cały ten pro sprzęt pozwala konfigurować treningi i poza GPS, który często okazuje się gadżetem, i wsparcia dla pulsometru, od zwykłego stopera właśnie konfiguracja konkretnych planów go odróżnia.
No ale ludzie są różni, można się w rożnych kwestiach nie zgadzać ale niekoniecznie trzeba od razu oceniać. Ja np. wczoraj widziałem takich, którym komórka podawała rytm biegu (tak głośno że biegnąc obok było słychać) i oni też sobie pewnie startu bez tego nie wyobrażają a dla mnie to akurat jest dziwne.

Zresztą z jakiegoś powodu cały ten pro sprzęt pozwala konfigurować treningi i poza GPS, który często okazuje się gadżetem, i wsparcia dla pulsometru, od zwykłego stopera właśnie konfiguracja konkretnych planów go odróżnia.
No ale ludzie są różni, można się w rożnych kwestiach nie zgadzać ale niekoniecznie trzeba od razu oceniać. Ja np. wczoraj widziałem takich, którym komórka podawała rytm biegu (tak głośno że biegnąc obok było słychać) i oni też sobie pewnie startu bez tego nie wyobrażają a dla mnie to akurat jest dziwne.
- charm
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Kontakt:
no to pozostaje łapanie lap-ów co okrążenie, wtedy okrążenia będą liczonealyjen pisze:No i widzisz, a ja wręcz przeciwnie, nie ważne czy to się ćwiczenia na powtórzenia w stylu 5 serii po 100 powtórzeń czy przebiegnięcie 4km w konkretnym tempie przy 400m okrążeniu (tak wiem łatwo 1+1+1 aż do 10) Jestem pewien, że wyłączę myślenie i będę się mocno zastanawiał ile już mam okrążeń.

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
Ne wiem czy to jest dla kazdego jasne... na zawodach komurki sa zabronione. Oczywiscie nikt sie tego nie trzyma. I wielu o tym nie wie.
-
- Stary Wyga
rozwiniesz? http://www.zis.krakow.pl/regulamin-3-pzu-cpk nie widzę nic takiego w regulaminie ale fakt faktem kiedyś czytałem o dyskwalifikacji za bieganie z muzyką itp.Rolli pisze:Ne wiem czy to jest dla kazdego jasne... na zawodach komurki sa zabronione. Oczywiscie nikt sie tego nie trzyma. I wielu o tym nie wie.
- Sikor
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 40:35
- Życiówka w maratonie: 3:13:29
- Kontakt:
Z tego co wiem, to nie jest zabronione bieganie z komorka, tylko ze sluchawkami (co popieram).
No chyba, ze to triathlon, to tam nie wolny bylo wziac komorek w ogole.
Tylko zegarki i/lub komputerki rowerowe.
No chyba, ze to triathlon, to tam nie wolny bylo wziac komorek w ogole.
Tylko zegarki i/lub komputerki rowerowe.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:38
- Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
- Kontakt:
Mało osób zwraca uwagę, ale w większości biegów jest jeszcze punkt jak niżej:alyjen pisze:rozwiniesz? http://www.zis.krakow.pl/regulamin-3-pzu-cpk nie widzę nic takiego w regulaminie ale fakt faktem kiedyś czytałem o dyskwalifikacji za bieganie z muzyką itp.Rolli pisze:Ne wiem czy to jest dla kazdego jasne... na zawodach komurki sa zabronione. Oczywiscie nikt sie tego nie trzyma. I wielu o tym nie wie.
1. Uczestników w 3. PZU Cracovia Półmaratonu Królewskiego obowiązują przepisy Polskiego Związku Lekkiej Atletyki oraz International Association of Athletics Federations,
a także niniejszy regulamin.
biegam ultra i w górach 

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
Tutaj:
Z tego wynika to:1. Uczestników w 3. PZU Cracovia Półmaratonu Królewskiego obowiązują przepisy Polskiego Związku Lekkiej Atletyki oraz International Association of Athletics Federations,
a także niniejszy regulamin.
Z tego punkt 144.3.b (jezeli sie nie myle)
-
- Stary Wyga
Dzięki, faktycznie bardzo precyzyjnie opisane, dzięki! nie żebym kiedyś pobiegł z komórką ale przynajmniej trochę mądrzejszy będę i może się komuś przyda
przywołany wcześniej 144.4(d) pozwala na używanie zegarków i GPSów3. For the purpose of this Rule, the following examples shall be
considered assistance, and are therefore not allowed:
(a) Pacing in races by persons not participating in the same race,
by athletes lapped or about to be lapped or by any kind of
technical device (other than those permitted under Rule
144.4(d)).
(b) Possession or use of video recorders, radios, CD, radio
transmitters, mobile phone or similar devices in the
competition area.
...
4. For the purpose of this Rule, the following shall not be considered
assistance, and are therefore allowed:
....