Przyłączam się do zdania kolegów - żadna aplikacja nie jest w stanie skorygować błędnych wskazań GPS. Możesz zapomnieć o wiarygodnych danych o dystansie i tempie chwilowym. W napisanej przeze mnie aplikacji RunCalc próbowałem stosować różne algorytmy korygujące wskazania GPS, rezultaty były zadowalające, ale nigdy nie będą idealne. Endomondo jest akurat jedyną podobną aplikacją, którą testowałem i jest pod tym względem słabe, bo nie uwzględnia pewnych anomalii, np. że jeżeli poruszasz się na treningu stałym tempem 12 km/h (5:00/km), to nie możesz za chwilę przemieścić w inne miejsce z prędkością 50 km/h. Takie dziwne zmiany położenia GPS się zdarzają, szczególnie w górach. Endomondo potrafi wtedy doliczyć setki dodatkowych metrów w tę i z powrotem. Można się potem pochwalić na Facebooku dłuższym treningiem

RunCalc nie robi takich kwiatków, ale i tak nie pokaże dystansu bardzo dokładnie. Ja korzystam z mojej aplikacji głównie do rejestrowania treningów i nawigacji w górach, czasem do treningu interwałowego opartego o czas, a nie dystans lub zakres tempa. Mógłbym dodatkowo stworzyć trenera audio, ale po co aplikacja ma podawać komunikaty głosowe, które nie są prawdziwe?