Polar M400

majas
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 36:12
Życiówka w maratonie: 3:02,14

Nieprzeczytany post

Albo wyłączyć strefy. Ja zawsze ustawiam na "dowolne" lub cały zakres i nie ma problemów.
New Balance but biegowy
grabek
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

majas pisze:Twoja wypowiedz była w tonie jakby m400 był twoim najgorszym zakupem w życiu, pełnym wad, dlatego ci kulturalnie odpowiedzieliśmy, jak sie rzeczy maja. Warto jednak najpierw popróbować niz wylewać żale, to przynajmniej oszczędzisz sobie tego typu dyskusji.
No ale przecież kolega "popróbowywuje", ma jeszcze tydzień na zwrot, parę rzeczy mu się nie podoba, chciał się dowiedzieć jak się rzeczy mają od większego grona.
To o co ta awantura?
mariokej
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 40:55
Życiówka w maratonie: 3:14:45

Nieprzeczytany post

grabek pisze:No ale przecież kolega "popróbowywuje", ma jeszcze tydzień na zwrot, parę rzeczy mu się nie podoba, chciał się dowiedzieć jak się rzeczy mają od większego grona.
To o co ta awantura?
Dziękuję,w rzeczy samej - może potrzebowałem wstawiennictwa.
Wydałem parę stów i zderzyłem się z dotąd nieznanymi komplikacjami. Wyobrażenia były idealistyczne. No a sama bateria nie zgadzała się z deklaracją producenta. Jeśli inni też tak mają, to znaczy że tak to działa mimo zapewnień producenta. A po wpisie o bieganiu rannym z włączonym podświetleniem i zajechaniem baterii po jednym treningu, to już nie mam zastrzeżeń do swojego egzemplarza.
No i żeby nie było - jest cała masa rzeczy w Polarze, które mi się podobają.
Start: 2015
10 km - 40:55 (V 2019)
HM - 1:31:53 (III 2019)
M - 3:14:44 (IV 2019)
Astraroth
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 47:10

Nieprzeczytany post

grabek pisze: Factory reset robi się za pomocą aplikacji FlowSync - tej samej, którą aktualizujesz oprogramowanie zegarka. Po zakończeniu synchronizacji pokaże się w menu.
Co do podświetlenia: w czasie treningu przytrzymujesz przycisk podświetlenia i pokazuje się menu, możesz tam ustawić ciągłe podświetlenie. Wtedy przycisk podświetlenia działa jako włącz/wyłącz.
W treningu wg harmonogramu pikać będzie wtedy gdy wykraczasz poza strefę. Jeśli będziesz stosował się do zaplanowanych stref, to pikania nie będzie.
Oczywiście chodzi o strefy tętna, bo strefy tempa to raczej fanaberia programistów albo marketingowców - to nie ma prawa działać dobrze w tej technologii (GPS). Właściwie można powiedzieć, że interwałów tempowych Polary nie obsługują. Tzn. nawet nie można wyświetlić średniego tempa interwału. No, chyba, że będziesz sobie robić ręczne lapy - tylko wtedy niespodzianka(!!!) - w czasie wyświetlania podsumowania interwału nie działa ręczny lap.
Jeśli chciałbyś się pozbyć pikania to jedyne co możesz zrobić to przed treningiem ustawienie dźwięków na wyłączone.
Factory reset robi się także przez jednoczesne naciśnięcie czterech przycisków (wszystkie oprócz prawego środkowego, którym startujemy trening) w zegarku. Kiedyś musiałam restartnąć podczas treningu i zadziałało.
A co do biegania interwałów w zaplanowanym tempie - Grabek, dlaczego uważasz, że to fanaberia. Ja osobiście używam bardzo często tej funkcji podczas moich interwałów. Ustawiłam sobie strefy tempa, tak żeby się wpasowały w moje tempa interwałowe i voila. Mi się bardzo podoba, że każdy interwał można ustawić dowolnie - czyli odcinek szybki ustawiam na strefę tempa a odpoczynek na strefę tętna - jak dla mnie to bardzo przydatna funkcja. Jak lecę za szybko to mi miga, bo wyłączyłam dźwięki, których i tak w mieście w zasadzie nie słychać a tym bardziej ze słuchawkami w uszach :hej: .
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Cztery przyciski robią u ciebie factory reset czy restart zegarka? To dwie różne sprawy.

Wysłane z mojego MI 3W .
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
majas
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 36:12
Życiówka w maratonie: 3:02,14

Nieprzeczytany post

Fanaberia bo musza byc doskonale warunki, zeby gps dobrze działał i nie skakał z temtami chwilowymi. Jak sie ma duży przedział ustawiony to jeszcze ok, ale jak ktos sobie założy ze biegnie interwał na 4:00 i ustawia strefę na 3:58-4:02 to bedzie sie tylko irytował.
Astraroth
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

majas pisze:Fanaberia bo musza byc doskonale warunki, zeby gps dobrze działał i nie skakał z temtami chwilowymi. Jak sie ma duży przedział ustawiony to jeszcze ok, ale jak ktos sobie założy ze biegnie interwał na 4:00 i ustawia strefę na 3:58-4:02 to bedzie sie tylko irytował.
Przedziały stref tempa mam ustalone na 15 sekund, docelowe tempo jest powiedzmy medianą tego zakresu. Oczywiście to ma być tylko pomoc przy bieganiu interwałów i nie wiem czy ktokolwiek jest w stanie utrzymać tempo z dokładnością do 2 sekund na odcinku powyżej 100 metrów. Poza tym musimy mieć jeszcze na względzie precyzyjność GPSów w zegarkach, która wg mnie nawet z footpodem nie jest idealna. Większość użytkowników polara M400 nie używa jednak footpoda a więc bieganie interwałów z dokładnością 2 sekund to chyba marzenie ściętej głowy.
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Astraroth pisze:
majas pisze:Fanaberia bo musza byc doskonale warunki, zeby gps dobrze działał i nie skakał z temtami chwilowymi. Jak sie ma duży przedział ustawiony to jeszcze ok, ale jak ktos sobie założy ze biegnie interwał na 4:00 i ustawia strefę na 3:58-4:02 to bedzie sie tylko irytował.
Przedziały stref tempa mam ustalone na 15 sekund, docelowe tempo jest powiedzmy medianą tego zakresu. Oczywiście to ma być tylko pomoc przy bieganiu interwałów i nie wiem czy ktokolwiek jest w stanie utrzymać tempo z dokładnością do 2 sekund na odcinku powyżej 100 metrów. Poza tym musimy mieć jeszcze na względzie precyzyjność GPSów w zegarkach, która wg mnie nawet z footpodem nie jest idealna. Większość użytkowników polara M400 nie używa jednak footpoda a więc bieganie interwałów z dokładnością 2 sekund to chyba marzenie ściętej głowy.
Absolutnie się nie zgodzę. Jak ktoś trenuje nieco więcej (i na nieco wyższych tempach), to 15 sekund rozjazdu to jest kosmos - o tyle to możesz się na kilku km pomylić a nie na interwałach. Różnica 2 sekund na odcinkach 200-300m (jeśli biegasz te 200m w okolicach 30 sekund) to jest różnica klasy i to się czuje.
Co do samej przydatności tego typu stref: moim subiektywnym zdaniem do interwałów i biegów poniżej 800m funkcja jest absolutnie nieprzydatna, błąd GPS jest zbyt duży + nie wyobrażam sobie odczytania z zegarka czegokolwiek poza zerknięciem na czas biegnąc szybko 200-300m. Jeśli chodzi o odcinki dłuższe to już może być bardziej przydatne natomiast też zdecydowanie wolę spoglądać na zegarek w trakcie - przecież jeśli do biegu na 2x4km wyznaczymy strefę wielkości np. 4:00-4:15 to biegnąc 4:01 możemy biec w tempie 10km, a 4:14 już w tempie HM. Zawsze ciągle jesteśmy w strefie, zegarek nie pika - a to są dwa zupełnie różne treningi (inne obciążenie), mało tego część osób może mieć problem domknąć trening 2x4km w T10.
biegam ultra i w górach :)
Awatar użytkownika
rolin'
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Co do baterii to z włączonym GPS bez podświetlenia i HR zegarek działa 8-8.5h po czym GPS się wyłącza, ale zegarek dalej mierzy czas. Testowane na kilkunastogodzinnej górskiej turze.
BLOG - KOMENTARZE
5 km - 19:09 (01.09.18)
10 km - 38:28 (11.03.18)
HM - 1:25:11 (18.03.18)
M - 3:13:15 (09.09.18)
grabek
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

rolin' pisze:Co do baterii to z włączonym GPS bez podświetlenia i HR zegarek działa 8-8.5h po czym GPS się wyłącza, ale zegarek dalej mierzy czas. Testowane na kilkunastogodzinnej górskiej turze.
Czyli wygląda na to, że z HR byłoby to co najwyżej 6h.
A wg instrukcji: The battery operating time is up to 8 hours with GPS and heart rate sensor. When used only in time mode with
daily activity monitoring, the operating time is approximately 30 days.
grabek
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Astraroth pisze: A co do biegania interwałów w zaplanowanym tempie - Grabek, dlaczego uważasz, że to fanaberia. Ja osobiście używam bardzo często tej funkcji podczas moich interwałów. Ustawiłam sobie strefy tempa, tak żeby się wpasowały w moje tempa interwałowe i voila.
W trakcie interwału Polar pokazuje i bazuje na tempie chwilowym. Mam wrażenie, że to tempo jest z jeszcze krótszego okresu niż tempo pokazywane w trakcie "normalnego treningu" (ze względu na technologię - GPS - jakieś uśrednienie zawsze musi być). Przy tak dużych skokach tempa i małych przedziałach zegarek praktycznie co chwilę wychodzi poza strefę a ja nie wiem do końca w jakim tempie biegnę.

Nazwałem to fanaberią programistów/marketingu bo wg mnie nikt nie skonsultował z biegaczami tego co naprawdę jest potrzebne ani nie sprawdził w praktyce jak to działa.

Wg mnie żeby dało się zrobić interwał w określonym tempie wystarczyłoby pokazać średnie tempo od początku interwału. Niestety - nie ma takiej możliwości, bo ktoś wymyślił, że interwały nie będą zaznaczać lapów, a na ekranie interwału tylko tempo chwilowe. A żeby było ciekawiej, na końcowym ekranie podsumowującym interwał mamy tylko czas i dystans, a średniego tempa dalej nie ma :(
Astraroth
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

grabek pisze: W trakcie interwału Polar pokazuje i bazuje na tempie chwilowym. Mam wrażenie, że to tempo jest z jeszcze krótszego okresu niż tempo pokazywane w trakcie "normalnego treningu" (ze względu na technologię - GPS - jakieś uśrednienie zawsze musi być). Przy tak dużych skokach tempa i małych przedziałach zegarek praktycznie co chwilę wychodzi poza strefę a ja nie wiem do końca w jakim tempie biegnę.

Nazwałem to fanaberią programistów/marketingu bo wg mnie nikt nie skonsultował z biegaczami tego co naprawdę jest potrzebne ani nie sprawdził w praktyce jak to działa.

Wg mnie żeby dało się zrobić interwał w określonym tempie wystarczyłoby pokazać średnie tempo od początku interwału. Niestety - nie ma takiej możliwości, bo ktoś wymyślił, że interwały nie będą zaznaczać lapów, a na ekranie interwału tylko tempo chwilowe. A żeby było ciekawiej, na końcowym ekranie podsumowującym interwał mamy tylko czas i dystans, a średniego tempa dalej nie ma :(
Mi tempo chwilowe przy bieganiu z footpodem odpowiada, chociaż tak jak cały czas twierdzę - nie jest idealne, natomiast bez footpoda interwały w ogóle były bez sensu, zwłaszcza takie do 100 metrów ( u mnei max tempo łapało kilkanaście sekund po zakończeniu inerwału) bo opóźnienie aktualizowania tempa było nie do przyjęcia.
Z fotpodem jest dużo lepiej, w sumie interwał zazwyczaj robię szybciej niż zakładane przez trenera tempo no i mi 2 sekundy nie robi różnicy, tym bardziej na treningu, na zawodach może i tak :)).
Rzeczywiście średnie tempo odcinka bardzo by się przydało przy interwałach, ale jak widać nie można mieć wszystkiego.
Taki parametr można odczytać tylko i wyłącznie po uploadzie treningu na serwer co też czynię.
Jak już mamy mówić o jakiś fajnych ficzerach to mi brakuje możliwości znakowania w jakich butach biegałam, bo tempówki biegam w innych i muszę to zliczać zawsze na boku.
Wiem, że konkurencja gremlinowska ma taką możliwość.
Awatar użytkownika
rolin'
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A jak wrzucicie na ekran średnie tempo ostatniego okrążenia i interwał będzie tym ostatnim okrążeniem? Może w ten sposób?
BLOG - KOMENTARZE
5 km - 19:09 (01.09.18)
10 km - 38:28 (11.03.18)
HM - 1:25:11 (18.03.18)
M - 3:13:15 (09.09.18)
Astraroth
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

rolin' pisze:A jak wrzucicie na ekran średnie tempo ostatniego okrążenia i interwał będzie tym ostatnim okrążeniem? Może w ten sposób?
To pokaże mi średnie tempo poprzedniego interwału, które mówiąc szczerze będzie mnie grzać w obecnej chwili.
grabek
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

rolin' pisze:A jak wrzucicie na ekran średnie tempo ostatniego okrążenia i interwał będzie tym ostatnim okrążeniem? Może w ten sposób?
Nie da się. Interwały nie robią okrążeń. Dlatego można by kliknąć 'Lap' na początku i na końcu interwału.
Ale programiści Polara byli sprytniejsi - zablokowali możliwość klikania 'Lap' w czasie, gdy wyświetla się ekran podsumowania interwału. :P
ODPOWIEDZ