Polar M400
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
No ale przecież kolega "popróbowywuje", ma jeszcze tydzień na zwrot, parę rzeczy mu się nie podoba, chciał się dowiedzieć jak się rzeczy mają od większego grona.majas pisze:Twoja wypowiedz była w tonie jakby m400 był twoim najgorszym zakupem w życiu, pełnym wad, dlatego ci kulturalnie odpowiedzieliśmy, jak sie rzeczy maja. Warto jednak najpierw popróbować niz wylewać żale, to przynajmniej oszczędzisz sobie tego typu dyskusji.
To o co ta awantura?
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 40:55
- Życiówka w maratonie: 3:14:45
Dziękuję,w rzeczy samej - może potrzebowałem wstawiennictwa.grabek pisze:No ale przecież kolega "popróbowywuje", ma jeszcze tydzień na zwrot, parę rzeczy mu się nie podoba, chciał się dowiedzieć jak się rzeczy mają od większego grona.
To o co ta awantura?
Wydałem parę stów i zderzyłem się z dotąd nieznanymi komplikacjami. Wyobrażenia były idealistyczne. No a sama bateria nie zgadzała się z deklaracją producenta. Jeśli inni też tak mają, to znaczy że tak to działa mimo zapewnień producenta. A po wpisie o bieganiu rannym z włączonym podświetleniem i zajechaniem baterii po jednym treningu, to już nie mam zastrzeżeń do swojego egzemplarza.
No i żeby nie było - jest cała masa rzeczy w Polarze, które mi się podobają.
Start: 2015
10 km - 40:55 (V 2019)
HM - 1:31:53 (III 2019)
M - 3:14:44 (IV 2019)
10 km - 40:55 (V 2019)
HM - 1:31:53 (III 2019)
M - 3:14:44 (IV 2019)
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 47:10
Factory reset robi się także przez jednoczesne naciśnięcie czterech przycisków (wszystkie oprócz prawego środkowego, którym startujemy trening) w zegarku. Kiedyś musiałam restartnąć podczas treningu i zadziałało.grabek pisze: Factory reset robi się za pomocą aplikacji FlowSync - tej samej, którą aktualizujesz oprogramowanie zegarka. Po zakończeniu synchronizacji pokaże się w menu.
Co do podświetlenia: w czasie treningu przytrzymujesz przycisk podświetlenia i pokazuje się menu, możesz tam ustawić ciągłe podświetlenie. Wtedy przycisk podświetlenia działa jako włącz/wyłącz.
W treningu wg harmonogramu pikać będzie wtedy gdy wykraczasz poza strefę. Jeśli będziesz stosował się do zaplanowanych stref, to pikania nie będzie.
Oczywiście chodzi o strefy tętna, bo strefy tempa to raczej fanaberia programistów albo marketingowców - to nie ma prawa działać dobrze w tej technologii (GPS). Właściwie można powiedzieć, że interwałów tempowych Polary nie obsługują. Tzn. nawet nie można wyświetlić średniego tempa interwału. No, chyba, że będziesz sobie robić ręczne lapy - tylko wtedy niespodzianka(!!!) - w czasie wyświetlania podsumowania interwału nie działa ręczny lap.
Jeśli chciałbyś się pozbyć pikania to jedyne co możesz zrobić to przed treningiem ustawienie dźwięków na wyłączone.
A co do biegania interwałów w zaplanowanym tempie - Grabek, dlaczego uważasz, że to fanaberia. Ja osobiście używam bardzo często tej funkcji podczas moich interwałów. Ustawiłam sobie strefy tempa, tak żeby się wpasowały w moje tempa interwałowe i voila. Mi się bardzo podoba, że każdy interwał można ustawić dowolnie - czyli odcinek szybki ustawiam na strefę tempa a odpoczynek na strefę tętna - jak dla mnie to bardzo przydatna funkcja. Jak lecę za szybko to mi miga, bo wyłączyłam dźwięki, których i tak w mieście w zasadzie nie słychać a tym bardziej ze słuchawkami w uszach .
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Cztery przyciski robią u ciebie factory reset czy restart zegarka? To dwie różne sprawy.
Wysłane z mojego MI 3W .
Wysłane z mojego MI 3W .
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze
Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze
Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 36:12
- Życiówka w maratonie: 3:02,14
Fanaberia bo musza byc doskonale warunki, zeby gps dobrze działał i nie skakał z temtami chwilowymi. Jak sie ma duży przedział ustawiony to jeszcze ok, ale jak ktos sobie założy ze biegnie interwał na 4:00 i ustawia strefę na 3:58-4:02 to bedzie sie tylko irytował.
-
- Zaprawiony W Bojach
Przedziały stref tempa mam ustalone na 15 sekund, docelowe tempo jest powiedzmy medianą tego zakresu. Oczywiście to ma być tylko pomoc przy bieganiu interwałów i nie wiem czy ktokolwiek jest w stanie utrzymać tempo z dokładnością do 2 sekund na odcinku powyżej 100 metrów. Poza tym musimy mieć jeszcze na względzie precyzyjność GPSów w zegarkach, która wg mnie nawet z footpodem nie jest idealna. Większość użytkowników polara M400 nie używa jednak footpoda a więc bieganie interwałów z dokładnością 2 sekund to chyba marzenie ściętej głowy.majas pisze:Fanaberia bo musza byc doskonale warunki, zeby gps dobrze działał i nie skakał z temtami chwilowymi. Jak sie ma duży przedział ustawiony to jeszcze ok, ale jak ktos sobie założy ze biegnie interwał na 4:00 i ustawia strefę na 3:58-4:02 to bedzie sie tylko irytował.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:38
- Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
- Kontakt:
Absolutnie się nie zgodzę. Jak ktoś trenuje nieco więcej (i na nieco wyższych tempach), to 15 sekund rozjazdu to jest kosmos - o tyle to możesz się na kilku km pomylić a nie na interwałach. Różnica 2 sekund na odcinkach 200-300m (jeśli biegasz te 200m w okolicach 30 sekund) to jest różnica klasy i to się czuje.Astraroth pisze:Przedziały stref tempa mam ustalone na 15 sekund, docelowe tempo jest powiedzmy medianą tego zakresu. Oczywiście to ma być tylko pomoc przy bieganiu interwałów i nie wiem czy ktokolwiek jest w stanie utrzymać tempo z dokładnością do 2 sekund na odcinku powyżej 100 metrów. Poza tym musimy mieć jeszcze na względzie precyzyjność GPSów w zegarkach, która wg mnie nawet z footpodem nie jest idealna. Większość użytkowników polara M400 nie używa jednak footpoda a więc bieganie interwałów z dokładnością 2 sekund to chyba marzenie ściętej głowy.majas pisze:Fanaberia bo musza byc doskonale warunki, zeby gps dobrze działał i nie skakał z temtami chwilowymi. Jak sie ma duży przedział ustawiony to jeszcze ok, ale jak ktos sobie założy ze biegnie interwał na 4:00 i ustawia strefę na 3:58-4:02 to bedzie sie tylko irytował.
Co do samej przydatności tego typu stref: moim subiektywnym zdaniem do interwałów i biegów poniżej 800m funkcja jest absolutnie nieprzydatna, błąd GPS jest zbyt duży + nie wyobrażam sobie odczytania z zegarka czegokolwiek poza zerknięciem na czas biegnąc szybko 200-300m. Jeśli chodzi o odcinki dłuższe to już może być bardziej przydatne natomiast też zdecydowanie wolę spoglądać na zegarek w trakcie - przecież jeśli do biegu na 2x4km wyznaczymy strefę wielkości np. 4:00-4:15 to biegnąc 4:01 możemy biec w tempie 10km, a 4:14 już w tempie HM. Zawsze ciągle jesteśmy w strefie, zegarek nie pika - a to są dwa zupełnie różne treningi (inne obciążenie), mało tego część osób może mieć problem domknąć trening 2x4km w T10.
biegam ultra i w górach
- rolin'
- Zaprawiony W Bojach
Co do baterii to z włączonym GPS bez podświetlenia i HR zegarek działa 8-8.5h po czym GPS się wyłącza, ale zegarek dalej mierzy czas. Testowane na kilkunastogodzinnej górskiej turze.
BLOG - KOMENTARZE
5 km - 19:09 (01.09.18)
10 km - 38:28 (11.03.18)
HM - 1:25:11 (18.03.18)
M - 3:13:15 (09.09.18)
-
- Wyga
Czyli wygląda na to, że z HR byłoby to co najwyżej 6h.rolin' pisze:Co do baterii to z włączonym GPS bez podświetlenia i HR zegarek działa 8-8.5h po czym GPS się wyłącza, ale zegarek dalej mierzy czas. Testowane na kilkunastogodzinnej górskiej turze.
A wg instrukcji: The battery operating time is up to 8 hours with GPS and heart rate sensor. When used only in time mode with
daily activity monitoring, the operating time is approximately 30 days.
-
- Wyga
W trakcie interwału Polar pokazuje i bazuje na tempie chwilowym. Mam wrażenie, że to tempo jest z jeszcze krótszego okresu niż tempo pokazywane w trakcie "normalnego treningu" (ze względu na technologię - GPS - jakieś uśrednienie zawsze musi być). Przy tak dużych skokach tempa i małych przedziałach zegarek praktycznie co chwilę wychodzi poza strefę a ja nie wiem do końca w jakim tempie biegnę.Astraroth pisze: A co do biegania interwałów w zaplanowanym tempie - Grabek, dlaczego uważasz, że to fanaberia. Ja osobiście używam bardzo często tej funkcji podczas moich interwałów. Ustawiłam sobie strefy tempa, tak żeby się wpasowały w moje tempa interwałowe i voila.
Nazwałem to fanaberią programistów/marketingu bo wg mnie nikt nie skonsultował z biegaczami tego co naprawdę jest potrzebne ani nie sprawdził w praktyce jak to działa.
Wg mnie żeby dało się zrobić interwał w określonym tempie wystarczyłoby pokazać średnie tempo od początku interwału. Niestety - nie ma takiej możliwości, bo ktoś wymyślił, że interwały nie będą zaznaczać lapów, a na ekranie interwału tylko tempo chwilowe. A żeby było ciekawiej, na końcowym ekranie podsumowującym interwał mamy tylko czas i dystans, a średniego tempa dalej nie ma
-
- Zaprawiony W Bojach
Mi tempo chwilowe przy bieganiu z footpodem odpowiada, chociaż tak jak cały czas twierdzę - nie jest idealne, natomiast bez footpoda interwały w ogóle były bez sensu, zwłaszcza takie do 100 metrów ( u mnei max tempo łapało kilkanaście sekund po zakończeniu inerwału) bo opóźnienie aktualizowania tempa było nie do przyjęcia.grabek pisze: W trakcie interwału Polar pokazuje i bazuje na tempie chwilowym. Mam wrażenie, że to tempo jest z jeszcze krótszego okresu niż tempo pokazywane w trakcie "normalnego treningu" (ze względu na technologię - GPS - jakieś uśrednienie zawsze musi być). Przy tak dużych skokach tempa i małych przedziałach zegarek praktycznie co chwilę wychodzi poza strefę a ja nie wiem do końca w jakim tempie biegnę.
Nazwałem to fanaberią programistów/marketingu bo wg mnie nikt nie skonsultował z biegaczami tego co naprawdę jest potrzebne ani nie sprawdził w praktyce jak to działa.
Wg mnie żeby dało się zrobić interwał w określonym tempie wystarczyłoby pokazać średnie tempo od początku interwału. Niestety - nie ma takiej możliwości, bo ktoś wymyślił, że interwały nie będą zaznaczać lapów, a na ekranie interwału tylko tempo chwilowe. A żeby było ciekawiej, na końcowym ekranie podsumowującym interwał mamy tylko czas i dystans, a średniego tempa dalej nie ma
Z fotpodem jest dużo lepiej, w sumie interwał zazwyczaj robię szybciej niż zakładane przez trenera tempo no i mi 2 sekundy nie robi różnicy, tym bardziej na treningu, na zawodach może i tak ).
Rzeczywiście średnie tempo odcinka bardzo by się przydało przy interwałach, ale jak widać nie można mieć wszystkiego.
Taki parametr można odczytać tylko i wyłącznie po uploadzie treningu na serwer co też czynię.
Jak już mamy mówić o jakiś fajnych ficzerach to mi brakuje możliwości znakowania w jakich butach biegałam, bo tempówki biegam w innych i muszę to zliczać zawsze na boku.
Wiem, że konkurencja gremlinowska ma taką możliwość.
- rolin'
- Zaprawiony W Bojach
A jak wrzucicie na ekran średnie tempo ostatniego okrążenia i interwał będzie tym ostatnim okrążeniem? Może w ten sposób?
BLOG - KOMENTARZE
-
- Zaprawiony W Bojach
To pokaże mi średnie tempo poprzedniego interwału, które mówiąc szczerze będzie mnie grzać w obecnej chwili.rolin' pisze:A jak wrzucicie na ekran średnie tempo ostatniego okrążenia i interwał będzie tym ostatnim okrążeniem? Może w ten sposób?
-
- Wyga
Nie da się. Interwały nie robią okrążeń. Dlatego można by kliknąć 'Lap' na początku i na końcu interwału.rolin' pisze:A jak wrzucicie na ekran średnie tempo ostatniego okrążenia i interwał będzie tym ostatnim okrążeniem? Może w ten sposób?
Ale programiści Polara byli sprytniejsi - zablokowali możliwość klikania 'Lap' w czasie, gdy wyświetla się ekran podsumowania interwału. :P