BUT 260 Challenge
- kuczi
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 41:20
- Życiówka w maratonie: 3:30:12
- Kontakt:
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Śledzę od czwartku do dziś.
W tym roku było pasjonująco od początku do końca. Zawodnicy na pozycjach 5 i 6 ukończyli na 3 mniuty przed limitem czasu 64 godziny! Zwycięzca dobiegł 1:10 przed limitem i to jest świetny wynik jak na tę trasę. Jednemu z moich faworytów do ukończenia w tym roku nie wyszło, pewnie będzie walczył w przyszłym.
W tym roku było pasjonująco od początku do końca. Zawodnicy na pozycjach 5 i 6 ukończyli na 3 mniuty przed limitem czasu 64 godziny! Zwycięzca dobiegł 1:10 przed limitem i to jest świetny wynik jak na tę trasę. Jednemu z moich faworytów do ukończenia w tym roku nie wyszło, pewnie będzie walczył w przyszłym.
-
- Zaprawiony W Bojach
Wyjasnijcie mi proszę: w biegu 7 szczytów zwycięzcy mają czas 33, 34 h. Tu prawie 2 x więcej, choć jest 20km i 2000m wiecej. Skąd się bierze tak duża różnica czasu na mecie, skoro nie z różnicy dystansu i przewyzszenia ?
Moje pytanie nie oznacza braku podziwu dla finiszerów, pełen szacun.
-
- Zaprawiony W Bojach
Sam nie startowałem w żadnym, ale przede wszystkim:
- B7s to bieg po oznakowanej trasie, 15 punktów odżywczych, 3 przepaki i zabezpieczenie medyczne, limit czasu 52 h. W BUT 260 Challange wszystko co dostajesz to lokalizator GPS, rozpiskę trasy i opcjonalnie ślad GPS oraz odbiór w razie wycofu. O resztę dbasz sam. Można korzystać ze swojego supportu ale tak jak rozmawiałem z finisherami w ubiegłym roku, może połowa miała jakieś wsparcie z zewnątrz.
- szlaki w Beskidzie Śląskim (ostatnie 90 km) mają dużo kamieni i luźnych kamieni. Według większości uczestników to jest duża trudność. Jeśli słyszałem że ktoś się na coś skarżył w B7s, to na długie odcinki po asfalcie.
Pierwszą edycję, dwa lata temu, ukończył w limicie jeden zawodnik. W zeszłym roku na 20 startujących 2 zmieściło się w limicie i 2 dobiegło po czasie. W tym roku ukończyło aż sześciu z 23.
- B7s to bieg po oznakowanej trasie, 15 punktów odżywczych, 3 przepaki i zabezpieczenie medyczne, limit czasu 52 h. W BUT 260 Challange wszystko co dostajesz to lokalizator GPS, rozpiskę trasy i opcjonalnie ślad GPS oraz odbiór w razie wycofu. O resztę dbasz sam. Można korzystać ze swojego supportu ale tak jak rozmawiałem z finisherami w ubiegłym roku, może połowa miała jakieś wsparcie z zewnątrz.
- szlaki w Beskidzie Śląskim (ostatnie 90 km) mają dużo kamieni i luźnych kamieni. Według większości uczestników to jest duża trudność. Jeśli słyszałem że ktoś się na coś skarżył w B7s, to na długie odcinki po asfalcie.
Pierwszą edycję, dwa lata temu, ukończył w limicie jeden zawodnik. W zeszłym roku na 20 startujących 2 zmieściło się w limicie i 2 dobiegło po czasie. W tym roku ukończyło aż sześciu z 23.
- Arek Bielsko
- Zaprawiony W Bojach
No troszke więcej niż 2000, bo B7S ma +/-7600 a BUT260 ma +/-12000 (wg mnie lekko liczac)Qba Krause pisze:Wyjasnijcie mi proszę: w biegu 7 szczytów zwycięzcy mają czas 33, 34 h. Tu prawie 2 x więcej, choć jest 20km i 2000m wiecej. Skąd się bierze tak duża różnica czasu na mecie, skoro nie z różnicy dystansu i przewyzszenia ?
"co nas nie zabije, to nas wzmocni"
"odrobina cierpienia jeszcze nikomu nie zaszkodziła"
-
- Zaprawiony W Bojach
Arek, track linkowany na stronie organizatora pokazuje 9430m w górę. track zaniżyłby o jedną trzecią?
https://www.bikemap.net/pl/route/252340 ... 78/terrain
-
- Rozgrzewający Się
Wg mapa-turystyczna.pl jest to 12,500 przewyzszen. I patrząc na trase i jej profil to musi być prawda. Same podejscia pod Cyl Hali Smietanowej, Babią, Pilsko. Barania i Skrzyczne to ponad 3000 przewyzszenia, a sa jeszcze dziesiatki mniejszych. Profil B7S jest zas dużo lagodniejszy - poza pierwszymi kilometrami do Snieznika poźniej jest mnostwo plaskich kawalkow.
Dlaczego BUT jest o tyle trudniejszy? Mysle ze czynnikow jest wiele:
- przewyzszenia, jw.
- trudniejsza technicznie trasa (znam moze 40% BUTa i z 80% B7Sa, ale ekstrapoluje)
- B7S jest w lipcu, sa biegacze co robia cala trase z niczym wiecej jak nerka biegowa. Tutaj jest koniec wrzesnia, nie ma opcji by nie wziac kilku warstw odziezy, czyli trzeba solidnego plecaka. Do tego apteczka, baterie, ladowarki do telefonow - wszystko to, co na B7S ma sie co najwyzej na przepaku. Nawet jak ktos ma support - w koncu na B7S jak nagle zabraknie pradu to za pare minut bedzie inny biegacz, co wspomoze. Tutaj wspomoc moze niedźwiedź
- brak punktow zywieniowych. Sa schroniska czy sklepy, ale traci sie w nich czas. Tu 3 minuty, tu 5, tam 15, a jak obiad to 45. I zsumuje się do do 1,5-2h
- dluzsze noce (i 2/3 nocy więcej)
- koniecznosc pilnowania trasy. Na B7S praktycznie nie idzie sie zgubic
- mniej "Know how" na temat imprezy, bo mlodsza i dosc wyróżniajaca sie formula
Dlaczego BUT jest o tyle trudniejszy? Mysle ze czynnikow jest wiele:
- przewyzszenia, jw.
- trudniejsza technicznie trasa (znam moze 40% BUTa i z 80% B7Sa, ale ekstrapoluje)
- B7S jest w lipcu, sa biegacze co robia cala trase z niczym wiecej jak nerka biegowa. Tutaj jest koniec wrzesnia, nie ma opcji by nie wziac kilku warstw odziezy, czyli trzeba solidnego plecaka. Do tego apteczka, baterie, ladowarki do telefonow - wszystko to, co na B7S ma sie co najwyzej na przepaku. Nawet jak ktos ma support - w koncu na B7S jak nagle zabraknie pradu to za pare minut bedzie inny biegacz, co wspomoze. Tutaj wspomoc moze niedźwiedź
- brak punktow zywieniowych. Sa schroniska czy sklepy, ale traci sie w nich czas. Tu 3 minuty, tu 5, tam 15, a jak obiad to 45. I zsumuje się do do 1,5-2h
- dluzsze noce (i 2/3 nocy więcej)
- koniecznosc pilnowania trasy. Na B7S praktycznie nie idzie sie zgubic
- mniej "Know how" na temat imprezy, bo mlodsza i dosc wyróżniajaca sie formula
- Arek Bielsko
- Zaprawiony W Bojach
Qba, różne programy różnie pokazują, do tego dochodzi jeszcze dokładność samego tracka,Qba Krause pisze:Arek, track linkowany na stronie organizatora pokazuje 9430m w górę. track zaniżyłby o jedną trzecią?
mi przed chwilą na kilku różnych profilerach pokazało od 9500 do 13500 przewyższenia, z tego samego tracka BUT260,
mój Ambitny Sunciak 3 podał mi w tym roku na BUT90 przewyższenie 4900m - a oficjalnie jest 4500,
jak biegałem treningowo BUT60 to wychodziło mi regularnie 3500-3600m (a jest niby 3000m),
dlatego znając bardzo dobrze trase BUT260, jestem pewien, że jest tam spokojnie ok. 13500m
"co nas nie zabije, to nas wzmocni"
-
- Zaprawiony W Bojach
ok, bardzo dziękuję za wyjanienia