Polar M400

Astraroth
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 47:10
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

wierciu pisze:Przyszła jesień a z nią deszcze. Postanowiłem dzisiaj zabrać swojego Polara na bieżnię mechaniczną. Włączam profil bieżnia mechaniczna, klikam start i ...... nic. Zegarek nie podaje tempa ani dystansu. Z tego co mi się wydawało to ten model miał podawać te dane w pomieszczeniach bez potrzeby GPS?? A jeśli tak faktycznie jest to ja kto uruchomić?
Kolego, takie parametry na bieżni to tylko z footpodem, potwierdzam, że wtedy pokazuje kadencję i pokonany dystans.
Tak na chłopski rozum, na jakiej podstawie miałby podać dystans skoro GPS nie działa? Kadencja liczona przez ruch ręki nie ma przecież żadnej korelacji z długością Twojego kroku a więc dystansu też nie wyliczy na tej podstawie.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
rolin'
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

wierciu pisze:Przyszła jesień a z nią deszcze. Postanowiłem dzisiaj zabrać swojego Polara na bieżnię mechaniczną. Włączam profil bieżnia mechaniczna, klikam start i ...... nic. Zegarek nie podaje tempa ani dystansu. Z tego co mi się wydawało to ten model miał podawać te dane w pomieszczeniach bez potrzeby GPS?? A jeśli tak faktycznie jest to ja kto uruchomić?
Przypnij zegarek na rączkę od bieżni mechanicznej. Może pomoże :D Sorry musiałem :D
BLOG - KOMENTARZE
5 km - 19:09 (01.09.18)
10 km - 38:28 (11.03.18)
HM - 1:25:11 (18.03.18)
M - 3:13:15 (09.09.18)
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Astraroth pisze:Tak na chłopski rozum, na jakiej podstawie miałby podać dystans skoro GPS nie działa? Kadencja liczona przez ruch ręki nie ma przecież żadnej korelacji z długością Twojego kroku a więc dystansu też nie wyliczy na tej podstawie.
To teraz jeszcze wytłumacz koledze dlaczego zegarki innych producentów potrafią wyliczyć dystans i tempo bez footpoda i GPS na bieżni stacjonarnej.
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
matti775
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:!2
Życiówka w maratonie: 3:10:31

Nieprzeczytany post

m400 ponoć też ma to umiec po update... który nie wiadomo kiedy będzie. :(
Astraroth
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 47:10

Nieprzeczytany post

matti775 pisze:m400 ponoć też ma to umiec po update... który nie wiadomo kiedy będzie. :(
Matti, kurcze, ze niby jak? Się nabijacie chłopaki... :bum: :bum: :bum:
Jedynym sensownym wytłumaczeniem byłoby łączenie się z transmiterem bieżni i przekazywanie z niej do zegarka. Teraz większość łączy się tylko z czujnikiem BT i pokazuje na wyświetlaczu bieżni powiedzmy w miarę aktualny puls przekazywany z czujnika. Oczywiście puls jest równiez przekazywany do zegarka.
Kiedyś robiłam test sparowania czujnika BT jednocześnie z telefonem i zegarkiem - niestety w jednym momencie czujnik może byc w ten sposób połączony tylko z jednym urządzeniem...a z zegarkiem i bieżnią jednocześnie da się. Ciekawe jak to jest rozwiązane i dlaczego w układzie BT - telefon i zegarek nie działa. Ktoś bardziej technologiczny wie? :hej:
grabek
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

rolin' pisze:
Przypnij zegarek na rączkę od bieżni mechanicznej. Może pomoże :D Sorry musiałem :D
Teoretycznie im większa prędkość biegu, tym ruch ręki, który stanowi przeciwwagę dla ruchu nogi, jest bardziej eksplozywny. Można go zmierzyć za pomocą akcelerometru i przeliczyć na dystans i prędkość.

Nie ma co się nabijać, bo Polar obiecał taką funkcjonalność jakiś czas temu. Niestety pewnie jak zwykle okazało się, że nie są w stanie tego zrealizować i udają, że obietnicy nie było....
grabek
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Astraroth pisze:Kiedyś robiłam test sparowania czujnika BT jednocześnie z telefonem i zegarkiem - niestety w jednym momencie czujnik może byc w ten sposób połączony tylko z jednym urządzeniem...a z zegarkiem i bieżnią jednocześnie da się. Ciekawe jak to jest rozwiązane i dlaczego w układzie BT - telefon i zegarek nie działa. Ktoś bardziej technologiczny wie? :hej:
H7 obsługuje 2 protokoły - BT i GymLink. Z bieżnią łączy się właśnie przez GymLink i można odnieść mylne wrażenie, że zamiast bieżni można podłączyć telefon.
Awatar użytkownika
rolin'
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Z innej beczki. Da się coś zrobić z zarysowaniem na ekranie M400? Będąc w górach zahaczyłem o kamień :/
BLOG - KOMENTARZE
antelope
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

rolin' pisze:Z innej beczki. Da się coś zrobić z zarysowaniem na ekranie M400? Będąc w górach zahaczyłem o kamień :/
Zadzwoń do firmy sportkonsulting. Miałem taki sam przypadek i po dwóch dniach od wysłania do nich zegarka, miałem go z powrotem. Nie pamiętam już, ile płaciłem za naprawę, ale chyba była to najniższa kwota z podanego tutaj przedziału cenowego przewidzianego przy wymianie frontu http://www.sportkonsulting.pl/pl/pomoc/ ... wisu-polar
Awatar użytkownika
rolin'
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dzięki za info, póki co rysa mi nie przeszkadza, ale zegarka nie zamierzam oszczędzać i spodobała mi się funkcja wysokościomierza w górach, więc pewnie za jakiś czas przyda się wymiana frontu ;)
BLOG - KOMENTARZE
wierciu
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 44:04
Życiówka w maratonie: 3:21:26

Nieprzeczytany post

To wcale nie jest jakaś super technologia. To czemu np. Jak biegasz z telefonem i włączysz np apke nike to potrafi podczas biegu na bieżni podać wszystkie parametry. Nic nie wtedy nie komunikuje z bieNia. Czemu np v800 to potrafi czy garmin 620-630 czy fenix3??
5 km: 18:15
10 km: 38:09
21 km: 01:24:54
42 km: 03:06:28
matti775
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:!2
Życiówka w maratonie: 3:10:31

Nieprzeczytany post

Nie żartuję sobie. a300 albo a360 dostał funkcjonalność odczytu kadencji, tempa i dystansu z nadgarstka, w ramach treningu na bieżni elektrycznej itp. Oczywiście są to wartości przybliżone. Ma to się też znaleźć w m400 i v800, pisali o tym jakiś czas temu, chyba w czerwcu.
mariokej
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 40:55
Życiówka w maratonie: 3:14:45

Nieprzeczytany post

Ten M400 to rozpacz :wrrwrr: . Zastanawiam się nad oddaniem go (mam jeszcze tydzień namysłu).
Poszedłem wczoraj na trening. W jego trakcie oczywiście pipczał cały czas, co podobno oznacza blokadę strefy tętna. Próbowałem ją wyłączyć wg instrukcji, ale na żadne przyciski nie odpowiadał. To męczące - może ta instrukcja jest źle napisana. Miały być rytmy wg zaprogramowanego treningu. No to przy tym pipczeniu co 5 sek. przez cały czas nie usłyszałem kiedy zadzwonił, żeby zacząć przyspieszenia :wrrwrr: . No to potem robiłem je na oko, bo ruch uliczny mały, ale maksymalna głośność zegarka jest i tak cicha :wrrwrr: . No nic przegapiłem. Po ok.45 min wyświetlił mi napis na cały ekran, że bateria słaba i se ją podłącz :wrr: . No i sobie nie pooglądałem :ojnie: tempa ani czasu ani niczego jak to mawiał niedoszły prezydent z Białegostoku. Dobrze, że miałem ze sobą telefon i to gadający tempa itd, to jakoś tam poszło.
No i teraz odnośnie baterii :szok: . Producent w instrukcji pisze do 8 h z GPS i nadajnikiem pulsu. No to ja ładowałem zegarek od nowości w piątek, zrobiłem 3 całe treningi i przy czwartym mi wysiadł zegarek (po zsynchronizowaniu jest wprawdzie cała trasa). Jak policzyłem zegarek zrobił 4 h 45 min treningów z pokazywaniem wyników, a w ogóle razem z tą częścią "wyłączoną" 5 h 30 min :sss: . No jest to co prawda do 8h działania, ale chyba nie o to chodzi. Do tego zegarek monitorował 2x sen, ale to jest tylko sam zegarek bez GPS i opaski, no i może parę godzin noszenia przez te kilka dni. We wtorek go znowu ładowałem. Czy to normalna praca baterii? Do 8h jednak trochę brakuje chyba. Czy ta beteria jeszcze się "ułoży" i będzie pracować lepiej? Swoją drogą ładował mi się przez 2h i 15 min.
No i jeszcze jedno zauważyłem. Wieczorem jak chcę znać tempo, to muszę włączać co chwilę podświetlenie, bo nie widać. Nie chcę włączyć ciągłego podświetlenia, bo producent ostrzega w instrukcji o zwiększonym zużyciu baterii :orany: - jeszcze bardziej zwiększonym. To jak mam trenować po zmroku? Trzeba wtedy ładować co trening? A gdzie te 8h producenta? Telefon to mi przynajmniej gada co ile sobie ustawię tempo, tętno, czas, dystans itd.
Czy może to jakiś mój felerny egzemplarz i pisać do producenta? Z taką baterią, to można liczyć, że na maraton ledwo starczy te 4h (biegam szybciej, ale rozgrzewka itd). Co robić? Jakieś Wasze przemyślenia?
Start: 2015
10 km - 40:55 (V 2019)
HM - 1:31:53 (III 2019)
M - 3:14:44 (IV 2019)
ciacho
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

mariokej pisze:Ten M400 to rozpacz :wrrwrr: . Zastanawiam się nad oddaniem go (mam jeszcze tydzień namysłu).
Poszedłem wczoraj na trening. W jego trakcie oczywiście pipczał cały czas, co podobno oznacza blokadę strefy tętna. Próbowałem ją wyłączyć wg instrukcji, ale na żadne przyciski nie odpowiadał. To męczące - może ta instrukcja jest źle napisana. Miały być rytmy wg zaprogramowanego treningu. No to przy tym pipczeniu co 5 sek. przez cały czas nie usłyszałem kiedy zadzwonił, żeby zacząć przyspieszenia :wrrwrr: . No to potem robiłem je na oko, bo ruch uliczny mały, ale maksymalna głośność zegarka jest i tak cicha :wrrwrr: . No nic przegapiłem. Po ok.45 min wyświetlił mi napis na cały ekran, że bateria słaba i se ją podłącz :wrr: . No i sobie nie pooglądałem :ojnie: tempa ani czasu ani niczego jak to mawiał niedoszły prezydent z Białegostoku. Dobrze, że miałem ze sobą telefon i to gadający tempa itd, to jakoś tam poszło.
No i teraz odnośnie baterii :szok: . Producent w instrukcji pisze do 8 h z GPS i nadajnikiem pulsu. No to ja ładowałem zegarek od nowości w piątek, zrobiłem 3 całe treningi i przy czwartym mi wysiadł zegarek (po zsynchronizowaniu jest wprawdzie cała trasa). Jak policzyłem zegarek zrobił 4 h 45 min treningów z pokazywaniem wyników, a w ogóle razem z tą częścią "wyłączoną" 5 h 30 min :sss: . No jest to co prawda do 8h działania, ale chyba nie o to chodzi. Do tego zegarek monitorował 2x sen, ale to jest tylko sam zegarek bez GPS i opaski, no i może parę godzin noszenia przez te kilka dni. We wtorek go znowu ładowałem. Czy to normalna praca baterii? Do 8h jednak trochę brakuje chyba. Czy ta beteria jeszcze się "ułoży" i będzie pracować lepiej? Swoją drogą ładował mi się przez 2h i 15 min.
No i jeszcze jedno zauważyłem. Wieczorem jak chcę znać tempo, to muszę włączać co chwilę podświetlenie, bo nie widać. Nie chcę włączyć ciągłego podświetlenia, bo producent ostrzega w instrukcji o zwiększonym zużyciu baterii :orany: - jeszcze bardziej zwiększonym. To jak mam trenować po zmroku? Trzeba wtedy ładować co trening? A gdzie te 8h producenta? Telefon to mi przynajmniej gada co ile sobie ustawię tempo, tętno, czas, dystans itd.
Czy może to jakiś mój felerny egzemplarz i pisać do producenta? Z taką baterią, to można liczyć, że na maraton ledwo starczy te 4h (biegam szybciej, ale rozgrzewka itd). Co robić? Jakieś Wasze przemyślenia?
Powinieneś go oddać, jak widać to nie jest zegarek stworzony dla Ciebie.
grabek
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

mariokej pisze:Ten M400 to rozpacz :wrrwrr: . Zastanawiam się nad oddaniem go (mam jeszcze tydzień namysłu).
....
- Alerty stref można włączać i wyłączać ręcznie w trakcie "normalnego" treningu. Jeśli masz zdefiniowany trening interwałowy, to alerty będą zawsze aktywne.
- Podane 8h to max deklarowany przez producenta. Deklarowany max w trybie zegarka to ok. 30 dni. Czyli plus minus tydzień pracy jako zegarek zabiera ok. 2h. Podświetlenie dodatkowo zmniejsza te czasy.
- Wypowiedzi użytkowników co do realnego czasu na baterii są różne, zależy on też od wersji oprogramowania. Pytanie kto ostatnio sprawdzał i ile uzyskał?

Bo być może trafiłeś na wadliwy egzemplarz. Albo jeszcze jedna możliwość - zrób aktualizację do najnowszego oprogramowania i factory reset. Polary tak mają, że czasem coś przy aktualizacji pójdzie nie tak i potem bardzo szybko rozładowują baterię.

- Tak, maksymalna głośność jest niewystarczająca. W V800 jest podobnie, z tym, że on ma jeszcze (również zbyt słabe) wibracje, więc idzie to przeżyć.
- Mój sposób na nocny trening: podświetlenie w trybie przełączania (lock), na interwał włączam (jedno naciśnięcie), na odpoczynek wyłączam.
ODPOWIEDZ