Tętno maksymalnie...

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
krunner
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:53

Nieprzeczytany post

Do tej pory myślałem, że moje tętno maksymalne to 197 ud. Mam 39 lat.

Ale ostatnio pobiegłem sobie trening, którego wcześniej nigdy nie biegałem:
8x400m@3:50/p. 400 m w truchcie w ok. 2-3 min. Na ósmym powtórzeniu docisnąłem do ok. 3:30/km i pulsometr pokazał mi wartości, których nie widziałem nigdy, przez 6 lat: HR 200 ud/min. :spoczko:

Skarżynski w swoim "Biegiem przez życie" opisuje dokładną procedurę zmierzenia na treningu tętna maksymalnego,
przy pomocy treningu interwałowego.

krunner
PKO
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:30
Życiówka w maratonie: 3:44:25

Nieprzeczytany post

krunner pisze:Do tej pory myślałem, że moje tętno maksymalne to 197 ud. Mam 39 lat.

Ale ostatnio pobiegłem sobie trening, którego wcześniej nigdy nie biegałem:
8x400m@3:50/p. 400 m w truchcie w ok. 2-3 min. Na ósmym powtórzeniu docisnąłem do ok. 3:30/km i pulsometr pokazał mi wartości, których nie widziałem nigdy, przez 6 lat: HR 200 ud/min. :spoczko:

Skarżynski w swoim "Biegiem przez życie" opisuje dokładną procedurę zmierzenia na treningu tętna maksymalnego,
przy pomocy treningu interwałowego.

krunner
Ten trening byl robiony po to aby sprawdzic twoje hrmax? Czy robiles trening interwalowy z narastajaca predkoscia? Czy jaki cel byl tego akcentu?

Wysłane z mojego SM-G360F .
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
Awatar użytkownika
krunner
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:53

Nieprzeczytany post

Yahoo pisze:Ten trening byl robiony po to aby sprawdzic twoje hrmax? Czy robiles trening interwalowy z narastajaca predkoscia? Czy jaki cel byl tego akcentu?
Nie, to nie był trening po to , żeby sprawdzić hrmax, to wyszło przy okazji.

To jest trening z 17. tygodnia planu. w wersji 3 biegi w tygodniu (+raz jeżdżę na rowerze) Na tym planie pobiegłem 20:18 na piątkę dwa tygodnie temu, zamierzam pobiec ok. 42:15-42:30 w sobotę na dyszkę. Może uda się 42, zobaczymy.

Jaki był cel - to jest trening (chyba, słabo znam Danielsa) oparty o metodykę Danielsa, sądzę, że jest to odpowiednik wytrzymałości tempowej (WT) u Skarżynskiego, tylko Skarżynski każe wytrzymałość tempową biegać blisko startów 3-4 razy w planie, natomiast tutaj mamy już ją w 17. tygodniu. To jest chyba danielsowskie repetition.

krunner
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ