Suunto Ambit 3
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Zrobiłem to z poziomu zegarka. Nie mniej dzięki.
-
- Rozgrzewający Się
Jeszcze raz o planach treningowych.
Dopiero zamierzam kupić zegarek i waham się między v800 a Ambitem 3 Sport. Przejrzałem już całą masę różnych "review" i wątków na różnych forach ale nigdzie nie znalazłem jasnej i klarownej informacji jak w movescount zrobić plan treningowy (np. 12 tygodni) zawierający RÓŻNE treningi interwałowe. W przypadku Polar Flow lub Garmin Conenct jest to żmudne ale bardzo proste (obczajenie zajęło mi ok. 2min). Natomiast w przypadku Movescount po kilku godzinach walki wciąż nie mam pojęcia jak to zrobić. Oczywiście wiem że są aplikacje do treningów interwałowych oraz gotowe plany treningowe jednak:
1. Filmy w sieci dotyczące treningów interwałowych dotyczą starej wersji movescount i są bezużyteczne w nowej wersji (całkowity brak edytora interwałów - przynajmniej dla osoby która nie podłącza zegarka)
1. Po wgraniu planu treningowego (zawierającego interwały) w movescount nie widać żadnych interwałów - widoczne są jedynie ich opisy w formie komentarza - czy to znaczy że interwały trzeba sobie samemu zaprogramować przy użyciu aplikacji?
2. Czy jedna aplikacja może służyć do stworzenia różnych treningów interwałowych czy też trzeba ją za każdym razem kopiować lub tworzyć nowe aplikacje do różnych treningów?
Jeśli już ktoś udzielał odpowiedzi na to pytanie to przepraszam. Starałem się przeglądnąć cały wątek i być może coś przeoczyłem.
Pozdrawiam
Dopiero zamierzam kupić zegarek i waham się między v800 a Ambitem 3 Sport. Przejrzałem już całą masę różnych "review" i wątków na różnych forach ale nigdzie nie znalazłem jasnej i klarownej informacji jak w movescount zrobić plan treningowy (np. 12 tygodni) zawierający RÓŻNE treningi interwałowe. W przypadku Polar Flow lub Garmin Conenct jest to żmudne ale bardzo proste (obczajenie zajęło mi ok. 2min). Natomiast w przypadku Movescount po kilku godzinach walki wciąż nie mam pojęcia jak to zrobić. Oczywiście wiem że są aplikacje do treningów interwałowych oraz gotowe plany treningowe jednak:
1. Filmy w sieci dotyczące treningów interwałowych dotyczą starej wersji movescount i są bezużyteczne w nowej wersji (całkowity brak edytora interwałów - przynajmniej dla osoby która nie podłącza zegarka)
1. Po wgraniu planu treningowego (zawierającego interwały) w movescount nie widać żadnych interwałów - widoczne są jedynie ich opisy w formie komentarza - czy to znaczy że interwały trzeba sobie samemu zaprogramować przy użyciu aplikacji?
2. Czy jedna aplikacja może służyć do stworzenia różnych treningów interwałowych czy też trzeba ją za każdym razem kopiować lub tworzyć nowe aplikacje do różnych treningów?
Jeśli już ktoś udzielał odpowiedzi na to pytanie to przepraszam. Starałem się przeglądnąć cały wątek i być może coś przeoczyłem.
Pozdrawiam
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 38:47
- Życiówka w maratonie: 2:57:52
Ja korzystam z Suunto Ambit 3 Peak i jeśli chodzi o plan treningowy, to treningi tworzę w aplikacj mobilnej a później synchronizuję z zegarkiem. To chyba najprostszy sposób, pod warunkiem, że telefon obsługuje tęaplikację. Nie wiem jak jest z androidem, ale na iOS działa.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 47:30
Cześć,
mam pytanie o trening interwałowy projektowany za pomocą http://www.ambitintervals.com/#!/
Chcę wykonywać dwa różne typy treningów w tygodniu. W tym celu utworzyłem osobne aktywności o nazwach odpowiadających dniom tygodnia, np. "Wtorek", "Czwartek". Obie aktywności sportowe korzystają jednak z tych samych aplikacji Int Duration i Int Target. Gdy wklejam kod z ambiitintervals pod aktywność "Czwartek" do App Duration i App Target zastępuję i jednocześnie usuwam poprzedni kod - czyli przy synchronizacji zegarka aktywność "Wtorek" będzie miała trening "Czwartkowy". Czy udało się Wam rozwiązać jakoś ten problem?
Mam dwa pomysły na rozwiązanie tego problemu. Nie jestem jednak programistą i nie próbowałem jeszcze ich. W kodzie generowanym w aplikacji na http://www.ambitintervals.com/#!/ początek kodu jest taki:
/* Duration App */
/* Interval 1 */
W związku z tym być może zadziała jedna z opcji:
1. utworzyć nowe aplikacje pod nazwami Int Duration2 i Int Target2 - i potem przy wklejaniu kodu z ambiitintervals do Int Duration2 oraz Int Target2 odpowiednio zmienić nazwy na
/* Duration App2 */
/* Interval 1 */
itd.
2. nie tworzyć nowych aplikacji Int Duration2, Int Target2, tylko w Interval Designer na stronie http://www.ambitintervals.com/#!/ utworzyć trening interval2 i wkleić go do Int Duration, Int Target poniżej kodu "Wtorkowego"...
Może ktoś ma doświadczenie z kodem lub tymi aplikacjami i ma sprawdzone rozwiązanie? Czy komuś udało się rozwiązać ten problem? Będę wdzięczny za odpowiedź
Pozdrawiam
mam pytanie o trening interwałowy projektowany za pomocą http://www.ambitintervals.com/#!/
Chcę wykonywać dwa różne typy treningów w tygodniu. W tym celu utworzyłem osobne aktywności o nazwach odpowiadających dniom tygodnia, np. "Wtorek", "Czwartek". Obie aktywności sportowe korzystają jednak z tych samych aplikacji Int Duration i Int Target. Gdy wklejam kod z ambiitintervals pod aktywność "Czwartek" do App Duration i App Target zastępuję i jednocześnie usuwam poprzedni kod - czyli przy synchronizacji zegarka aktywność "Wtorek" będzie miała trening "Czwartkowy". Czy udało się Wam rozwiązać jakoś ten problem?
Mam dwa pomysły na rozwiązanie tego problemu. Nie jestem jednak programistą i nie próbowałem jeszcze ich. W kodzie generowanym w aplikacji na http://www.ambitintervals.com/#!/ początek kodu jest taki:
/* Duration App */
/* Interval 1 */
W związku z tym być może zadziała jedna z opcji:
1. utworzyć nowe aplikacje pod nazwami Int Duration2 i Int Target2 - i potem przy wklejaniu kodu z ambiitintervals do Int Duration2 oraz Int Target2 odpowiednio zmienić nazwy na
/* Duration App2 */
/* Interval 1 */
itd.
2. nie tworzyć nowych aplikacji Int Duration2, Int Target2, tylko w Interval Designer na stronie http://www.ambitintervals.com/#!/ utworzyć trening interval2 i wkleić go do Int Duration, Int Target poniżej kodu "Wtorkowego"...
Może ktoś ma doświadczenie z kodem lub tymi aplikacjami i ma sprawdzone rozwiązanie? Czy komuś udało się rozwiązać ten problem? Będę wdzięczny za odpowiedź

Pozdrawiam
- rubin
- Zaprawiony W Bojach
Może ktoś potrafi prościej:
Trening 1.
1. W ambitintervals.com projektujesz trening interwałowy (nadaj mu jakąś nazwę, np. wtorek)
2. Skopiuj wygenerowany kod (ja wybieram ten z okna duration app)
3. Otwierasz serwis http://www.movescount.com/apps
4. Wybierasz „utwórz aplikację”
5. Nadaj aplikacji nazwę, np. „wtorek”, wybierz dyscyplinę
6. Pod paskiem „utwórz” kliknij link „włącz ustawienia zaawansowane”
7. Wklej wygenerowany wcześniej kod z ambitintervals.com
8. Zapisz
Teraz aplikację masz już zapisaną na swoim koncie. Aby trafiła do zegarka:
1. Na swoim profilu w movescount wybierz „sprzęt”
2. W trybach sportowych kliknij „utwórz nowy tryb sportowy”
3. Nadaj mu nazwę, np. wtorek
4. Wybierz dyscyplinę: bieganie
5. Ustaw sobie opcje na ekranach, przy czym na jednym z ekranów musisz wybrać z zakładki „moje aplikacje” – te apkę, o która Ci chodzi – na liście znajdziesz „wtorek”
6. Ustaw pozostałe ustawienia, zapisz
7. Zsynchronizuj zegarek
Z druga apką na czwartek musisz przejść taką sama drogę. Wygląda na skomplikowane, ale to zajmuje dosłownie kilka minut.
edit: czyli tą samą drogą utworzysz drugą, nową aplikację pod nazwą czwartek, zapiszesz ją na swoim koncie pod nową nazwą. Będziesz miał/miała? wgrane dwie apki, pod różnymi nazwami.
Trening 1.
1. W ambitintervals.com projektujesz trening interwałowy (nadaj mu jakąś nazwę, np. wtorek)
2. Skopiuj wygenerowany kod (ja wybieram ten z okna duration app)
3. Otwierasz serwis http://www.movescount.com/apps
4. Wybierasz „utwórz aplikację”
5. Nadaj aplikacji nazwę, np. „wtorek”, wybierz dyscyplinę
6. Pod paskiem „utwórz” kliknij link „włącz ustawienia zaawansowane”
7. Wklej wygenerowany wcześniej kod z ambitintervals.com
8. Zapisz
Teraz aplikację masz już zapisaną na swoim koncie. Aby trafiła do zegarka:
1. Na swoim profilu w movescount wybierz „sprzęt”
2. W trybach sportowych kliknij „utwórz nowy tryb sportowy”
3. Nadaj mu nazwę, np. wtorek
4. Wybierz dyscyplinę: bieganie
5. Ustaw sobie opcje na ekranach, przy czym na jednym z ekranów musisz wybrać z zakładki „moje aplikacje” – te apkę, o która Ci chodzi – na liście znajdziesz „wtorek”
6. Ustaw pozostałe ustawienia, zapisz
7. Zsynchronizuj zegarek
Z druga apką na czwartek musisz przejść taką sama drogę. Wygląda na skomplikowane, ale to zajmuje dosłownie kilka minut.
edit: czyli tą samą drogą utworzysz drugą, nową aplikację pod nazwą czwartek, zapiszesz ją na swoim koncie pod nową nazwą. Będziesz miał/miała? wgrane dwie apki, pod różnymi nazwami.
-
- Rozgrzewający Się
Dzięki za odpowiedź. Samo utworzenie interwału nie było trudne - korzystałem z HOWTO na ambiitintervals.com. I nawet to zadziałało.rubin pisze: Z druga apką na czwartek musisz przejść taką sama drogę. Wygląda na skomplikowane, ale to zajmuje dosłownie kilka minut.
Moja wątpliwość dotyczy tego jak zachowają się oba tryby sportowe (WTOREK I CZWARTEK), które korzystają z tej samej apki Int Duration oraz Int Target po ZMIANIE KODU. Bo tworząc interwał pod CZWARTEK do obu apek (Int Duration oraz Int Target) wklejam nowy kod z ambitinterval, usuwając jednocześnie kod WTOREK, czyli po synchronizacji... kodu pod aktywność WTOREK już nie ma i w obu aktywnościach WTOREK, CZWARTEK pojawi się kod pod trening czwartkowy. Tak przynajmniej mi się wydaje

I pytanie brzmi właściwie o możliwości tworzenia treningów naprzód. Bo ja bym sobie ułożył treningi na miesiąc z góry, odpowiednio je ponazywał, żeby nie trzeba było wciąż się z tym grzebać.
Dobra, to wszystko jest teoretyczne, w najbliższy wtorek będę wiedział, sprawdzę to w praktyce.
edit: rozpiszę w krokach, co mam na myśli
1. mam interwał pod trening wtorkowy, tworzę trening na ambiititnerval, kopiuję kod, wklejam do apek Int Duration, Int Target tworzę aktywność WTOREK i tam włączam tę apkę - OK
2. tworzę interwał pod trening czwartkowy, ta sama droga, nowy kod (z nowym treningiem) znowu wklejam do Int Duration i Int Target. Tworzę aktywność CZWARTEK i tam włączam apkę
3. synchronizuję i na moje Wtorek stanie się Czwartkiem, bo kodu Wtorek już nie ma w apkach Int Duration i Int Target.
- rubin
- Zaprawiony W Bojach
Właśnie dlatego utwórz sobie kilka trybów każdy z własnym kodem i inną nazwą. Wydaje mi się ze można zapisać w menu zegarka do 10 różnych trybów. Po co więc zastępować jeden drugim jeśli możesz wgrać i korzystać z kilku różnych.
-
- Rozgrzewający Się
Dzięki za pomoc. Sprawdzę, jak to w praktyce wygląda i dam znać.
edit:
w praktyce wygląda to tak, że jeśli ktoś chce mieć na stałe wgrane dwa treningi, np podbiegi co dwa tygodnie i tempówki co tydzień, to aby mieć je na stałe wgrane w zegarku potrzeba utworzyć w sumie 4 aplikacje:
1. int duration, int target
oraz
2. int duration2, int target2.
oraz dwie aktywności:
1. podbiegi (w widokach zegarka trzeba włączyć, żeby korzystał z int duration, int target)
2. tempówki (w widokach zegarka trzeba włączyć, żeby korzystał z int duration2, int target2)
W przeciwnym razie, wszystko się stanie jednym i tym samym treningiem, niezależnie od aktywności (aktywności korzystają z tej samej aplikacji, a ta nadpisuje kod).
Przy tworzeniu dwóch pierwszych aplikacji postępujemy zgodnie z instrukcją http://www.ambitintervals.com/#!/howto
w przypadku tworzenia dwóch kolejnych, również postępujemy z powyższą instrukcją, różnica polega na tym, że w kodzie, który wklejamy do int duration2 int target2, trzeba dopisać 2, czyli:
/* Duration App2 */
/* interval1 */
I to wszystko, wtedy to działa jak należy.
Pozdrawiam.
edit:
w praktyce wygląda to tak, że jeśli ktoś chce mieć na stałe wgrane dwa treningi, np podbiegi co dwa tygodnie i tempówki co tydzień, to aby mieć je na stałe wgrane w zegarku potrzeba utworzyć w sumie 4 aplikacje:
1. int duration, int target
oraz
2. int duration2, int target2.
oraz dwie aktywności:
1. podbiegi (w widokach zegarka trzeba włączyć, żeby korzystał z int duration, int target)
2. tempówki (w widokach zegarka trzeba włączyć, żeby korzystał z int duration2, int target2)
W przeciwnym razie, wszystko się stanie jednym i tym samym treningiem, niezależnie od aktywności (aktywności korzystają z tej samej aplikacji, a ta nadpisuje kod).
Przy tworzeniu dwóch pierwszych aplikacji postępujemy zgodnie z instrukcją http://www.ambitintervals.com/#!/howto
w przypadku tworzenia dwóch kolejnych, również postępujemy z powyższą instrukcją, różnica polega na tym, że w kodzie, który wklejamy do int duration2 int target2, trzeba dopisać 2, czyli:
/* Duration App2 */
/* interval1 */
I to wszystko, wtedy to działa jak należy.
Pozdrawiam.
-
- Wyga
Takie pytanie mam odnośnie Runa. W zasadzie to odnośnie całej serii Ambit 3. Jeśli załóżmy biegam trzy razy w tygodniu, ale poza tym trzy razy w tygodniu ćwiczę siłowo, to jak zegarek liczy sobie czas regeneracji i spalane kalorie? W modelu Run (i innych) są jakieś możliwości dodania takiego treningu? Jeśli załóżmy macham godzinę kettlami, albo robię jakieś ćwiczenia kalisteniczne, to jak to jest uwzględniane w całości? :?
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 42:48
Wszystko się dodaje do bieżącego czasu. Innymi słowy, jeśli masz 34 godziny regeneracji i machasz łopatą (czyli nawet, jeśli nie używasz HRM), to czas się zatrzymuje bądź nawet się wydłuża. Jeśli używasz rejestrowanych aktywności (np. po biegu 2h tańca z HRM), oczywiście pomiary są dokładniejsze i czas regeneracji za kolejne aktywności dodaje się do poprzednich. W praktyce wygląda to tak, że krzywa opada mocniej jeśli odpoczywasz/śpisz, słabiej jeśli coś robisz, jest na stałym poziomie bądź wzrasta jeśli robisz coś intensywnie.Puszczyk pisze:[...] Jeśli załóżmy macham godzinę kettlami, albo robię jakieś ćwiczenia kalisteniczne, to jak to jest uwzględniane w całości? :?
A.
-
- Wyga
Czyli dobrze rozumiem, że to działa, jeśli cały czas 24/7 mam na sobie pas? I wtedy samo sobie mierzy? Myślałem, że gdzieś tam jest miejsce, że np wpisuję "trening siłowy 1h".
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 42:48
Działa nawet jeśli nie masz pasa, oczywiście po treningu z pasem. Po prostu intensywny ruch wydłuża czas regeneracji.Puszczyk pisze:Czyli dobrze rozumiem, że to działa, jeśli cały czas 24/7 mam na sobie pas? I wtedy samo sobie mierzy? Myślałem, że gdzieś tam jest miejsce, że np wpisuję "trening siłowy 1h".
Gorzej jest gdy np. biegam 2h i mam 30h regeneracji. Następnie jadę na zajęcia z tańca i _gdybym_ założył pas HR to do tych 30h dodałoby mi się jeszcze z 5h regeneracji (czyli razem 35h). Niestety pasa nie mam więc nie zakładam. Mam dwa warianty:
- 3 godziny tańca bez włączania aktywności "Taniec" i mam do 30 godzin dodane powiedzmy 2h za ten czas;
- 3 godziny tańca z włączoną aktywnością "Taniec" i mam... zero godzin, bo zegarek nie znalazł pasa HR... To nazwałbym błędem oprogramowania ale w Supporcie Suunto siedzi mocno... blondyniasta osoba o ładnym imieniu Claire i nic nie przyjmuje do wiadomości ani też nic nie pomaga. Coraz bardziej otwartym tekstem do niej piszę, że jest głupia, ale i to nie dociera... Smutne. Napisałem do niej m.in. że zegarek (PEAK) pikado mnie i gra różne melodyjki, i żeby mi powiedzieli co one oznaczają (niektórych nie doszedłem) załączając wszystkie dźwięki w mp3. Dostałem odpowiedź, żebym załączył zdjęcia, kiedy się to dzieje... I w takim klimacie dostaję odpowiedzi na każde pytanie bądź sugestię...
Osobiście inaczej rozwiązuję plany treningowe ale mieści się ich tylko 5, co oznacza, że przy 7 dniach tygodnia nie mogę ich wgrać wszystkich do zegarka. Napisałem do Supportu i odpowiedzi Clair rozbawiają mnie do dzisiaj... Było jeszcze kilka pytań i sugestii aż w końcu dałem sobie spokój. Support chyba działa na zmęczenie usera i tak też się stało...
Artur
PS.
Sprawdzał ktoś może czy do Ambita 2 da się sparować opaskę Adidasa miCoach ZoneB?
-
- Wyga
Dzięki, a czy w Run można zrobić tak samo? Czy są tam inne aktywności niż bieganie? Jest opcja ustawienia treningu siłowego? I wtedy zakładam pas HR i sam sobie wylicza intensywność na podstawie wskazań pasa i wydłuża odpowiednio czas regeneracji?
-
- Wyga
Cześć, udało Ci się sparować h7 z ambitem? Ja dzisiaj nie dałem radytomekgt pisze:Jako że to mój pierwszy post witam wszystkich serdecznie.
Moje pytanie jest dla was pewnie banalne, a mianowicie:
Czy nadajnik, pulsometr Polar H7 Bluetooth Smart będzie działał z Suunto Ambit3 Sport czy trzeba kupować dedykowany Suunto Smart Sensor? Oba pracują przecież na Bluetooth Smart.