Witajcie,
Mam pytanie do tych bardziej doświadczonych.W której fazie przygotowań do sezonu warto włączyć ćwiczenia plyometryczne?Sporo jest przykładowych ćwiczeń, nawet ma bieganie.pl. Zauważyłem jednak, że często tak naprawdę amator nie ma jak tego zastosować bo nie wie kiedy.Czy ten trening (czyli trening mocy) możemy połączyć np. z siłą biegową?Czy warto np. najpierw zrobić jakąś kilkutygodniową podbudowę siłową przed plyometrią?
Ćwiczenia plyometryczne.Kiedy stosować?
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Tak, warto, żeby Ci plyometria nie uszkodziła stawu. Musisz być do tego bardzo dobrze rozgrzany. Sugeruję raz w tygodniu. Wieloskok to właściwie ćwiczenie plyometryczne, czyli siłą biegowa.
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 38:07
- Życiówka w maratonie: brak
Ok, dzięki.Rzeczywiście jest to logiczne.Czyli rozumiem, że można łączyć z siłą biegową czyli wszystkimi skipami gdzie stawiam bardziej na charakter siłowy czyli tak jak w polskiej szkole?Czy jest np. sens dorzucić w tej samej jednostce dodatkowe ćwiczenia na staw skokowy i robić to razem z siłą biegową? Wiem, że dla niektórych moje pytania mogą być bardzo logiczne ale tak już mam, że wolę zapytać i upewnić się.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Jest sens, ale nie można przegiąć.